Kulinaria Polecamy

Awangarda na talerzu: ziołowe desery od Lary Gessler

Tiramisu z jałowcem, crème brûlée na liściach laurowych, pieczone jabłko wzbogacone aromatem tymianku. Swoją premierę miała właśnie książka Lary Gessler „Słodki zielnik Lary”, w której znajdziemy 54 wyjątkowe przepisy na awangardowe desery z dodatkiem ziół.

4

Córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, Warszawiakom znana jest przede wszystkim jako współwłaścicielka cukierni Słodki Słony, dzięki której cała Mokotowska pachnie drożdżowym ciastem. Pasję do gotowania odziedziczyła więc niejako w genach. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w Nowym Yorku, doświadczenie zdobywała zaś m.in. w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. Uwielbia eksperymentować i poszukiwać nowych, niecodziennych smaków. Czy dlatego na kulinarny warsztat Lara wzięła właśnie połączenie deserów i ziół?

– Wszystko polega na tym, by umiejętnie połączyć składniki. Chciałam pokazać to, co jest moją pasją, przearanżować nasze stereotypowe myślenie o ziołach, pokazać, jak ich smak jest wydobywany za pośrednictwem cukru i temperatury, w jak fantastyczny sposób potrafią one odmienić każdą potrawę,  również deserpowiedziała nam podczas uroczystej premiery swojej książki.

; "Slodki zielnik Lary" - promocja ksiazki Lary Gessler wydanej przez Edipresse Ksiazki, Studio Praga, Warszawa, 2016.09.21; fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA
fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA
Lara Gessler; "Slodki zielnik Lary" - promocja ksiazki Lary Gessler wydanej przez Edipresse Ksiazki, Studio Praga, Warszawa, 2016.09.21; fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA
Lara Gessler; fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA

W czasie pobytu w Londynie Lara wielokrotnie stykała się z przepisami na kreatywne desery wzbogacone smakiem ziół, jak choćby jabłko pieczone w cieście francuskim z aromatyzowanym tymiankiem kremem angielskim. Postanowiła wtedy, że wiedzę, doświadczenie i niebanalne pomysły warto przelać nie tylko w formę do ciasta, ale i… na papier. Tak powstała debiutancka książka kulinarna „Słodki zielnik Lary”, która udowadnia, że zaadaptowanie pełnej aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na grunt nowoczesnej kuchni jest możliwe. W większości są to autorskie kompozycje Lary Gessler, a niekiedy znane z dzieciństwa przepisy, które własnoręcznie przearanżowała, nadając popularnym potrawom niebanalnego sznytu.

5

„Słodki zielnik Lary podzielony jest na 15 części dedykowanych różnym ziołom. W każdej znajdziemy oryginalne receptury na niebanalne desery oraz ciekawostki kulinarne. Owoce jałowca to, jak się okazuje, nie tylko doskonały dodatek do mięs – pasować będą również do popularnego deseru, jakim jest tiramisu. Miętę z powodzeniem możemy dodać do domowego budyniu czekoladowego, zaś majeranek stworzy fantastyczny duet z tartą migdałową z gruszkami. Napisana w dwóch językach – polskim i angielskim książka, zilustrowana zdjęciami autorstwa Wojciecha Affeka, w księgarniach pojawi się już 28 września.

2

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close