BlogStar -> Awangarda na talerzu: ziołowe desery od Lary Gessler

Awangarda na talerzu: ziołowe desery od Lary Gessler

Tiramisu z jałowcem, crème brûlée na liściach laurowych, pieczone jabłko wzbogacone aromatem tymianku. Swoją premierę miała właśnie książka Lary Gessler „Słodki zielnik Lary”, w której znajdziemy 54 wyjątkowe przepisy na awangardowe desery z dodatkiem ziół.

4

Córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, Warszawiakom znana jest przede wszystkim jako współwłaścicielka cukierni Słodki Słony, dzięki której cała Mokotowska pachnie drożdżowym ciastem. Pasję do gotowania odziedziczyła więc niejako w genach. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w Nowym Yorku, doświadczenie zdobywała zaś m.in. w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. Uwielbia eksperymentować i poszukiwać nowych, niecodziennych smaków. Czy dlatego na kulinarny warsztat Lara wzięła właśnie połączenie deserów i ziół?

– Wszystko polega na tym, by umiejętnie połączyć składniki. Chciałam pokazać to, co jest moją pasją, przearanżować nasze stereotypowe myślenie o ziołach, pokazać, jak ich smak jest wydobywany za pośrednictwem cukru i temperatury, w jak fantastyczny sposób potrafią one odmienić każdą potrawę,  również deserpowiedziała nam podczas uroczystej premiery swojej książki.

; "Slodki zielnik Lary" - promocja ksiazki Lary Gessler wydanej przez Edipresse Ksiazki, Studio Praga, Warszawa, 2016.09.21; fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA

fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA

Lara Gessler; "Slodki zielnik Lary" - promocja ksiazki Lary Gessler wydanej przez Edipresse Ksiazki, Studio Praga, Warszawa, 2016.09.21; fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA

Lara Gessler; fot. Krzysztof Jarosz / EPOKA

W czasie pobytu w Londynie Lara wielokrotnie stykała się z przepisami na kreatywne desery wzbogacone smakiem ziół, jak choćby jabłko pieczone w cieście francuskim z aromatyzowanym tymiankiem kremem angielskim. Postanowiła wtedy, że wiedzę, doświadczenie i niebanalne pomysły warto przelać nie tylko w formę do ciasta, ale i… na papier. Tak powstała debiutancka książka kulinarna „Słodki zielnik Lary”, która udowadnia, że zaadaptowanie pełnej aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na grunt nowoczesnej kuchni jest możliwe. W większości są to autorskie kompozycje Lary Gessler, a niekiedy znane z dzieciństwa przepisy, które własnoręcznie przearanżowała, nadając popularnym potrawom niebanalnego sznytu.

5

„Słodki zielnik Lary podzielony jest na 15 części dedykowanych różnym ziołom. W każdej znajdziemy oryginalne receptury na niebanalne desery oraz ciekawostki kulinarne. Owoce jałowca to, jak się okazuje, nie tylko doskonały dodatek do mięs – pasować będą również do popularnego deseru, jakim jest tiramisu. Miętę z powodzeniem możemy dodać do domowego budyniu czekoladowego, zaś majeranek stworzy fantastyczny duet z tartą migdałową z gruszkami. Napisana w dwóch językach – polskim i angielskim książka, zilustrowana zdjęciami autorstwa Wojciecha Affeka, w księgarniach pojawi się już 28 września.

2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>