Dorota Czaja: sprawdzone przepisy Kulinaria

Beza Pavlova

Stało się!!! Do tej pory kosztowałam to cudo tylko w kawiarenkach i na urodzinach. Wydawało mi się, że nigdy, przenigdy, nie uda mi się zrobić takiego słodkiego dzieła… i tu sprawdza się powiedzenie „nigdy nie mów nigdy:)”. Przeszukałam w internecie różne przepisy, patrząc oczywiście na ładne zdjęcia i postanowiłam zmierzyć się z Bezą Pavlova!:) Słuchajcie! To jest bardzo prosty deser!!! Kiedy zabieram się w kuchni za coś pierwszy raz, to skrupulatnie ważę wszystko po kilka razy, żeby przypadkiem nie popełnić tak znaczącego błędu. Przy bezie, raczej nie ma opcji by nie wyszła:) Ponieważ bardzo posmakowała mojemu mężowi, powtórzyłam ją podczas Jego urodzin. Nie wyszła już taka pyszna, ale wciąż dobra.

Dorota Czaja: Beza Pavlova - BlogStar.pl

Wiem już w czym tkwi sekret. Beza musi dobrze „wyschnąć”, ponoć dobrze jest ją zostawić po zrobieniu, na cała noc w piekarniku…tylko jak wytłumaczyć to „oczom”:). Podaję Wam baaaardzo prosty przepis. Ponieważ nie mamy teraz dużego wyboru pasujących owoców, zrobiłam ją z granatem. Czuję, że latem, kiedy pojawią się moje ulubione owoce (maliny i amerykańska borówka) beza będzie gościła w naszym domu codziennie:)

Dorota Czaja: Beza Pavlova - BlogStar.pl 

No właśnie:) Kiedy chciałam zrobić sobie „słit focie” z kawałkiem mojej bezy, zorientowałam się, że tortownica jest już pusta:)”

Dorota Czaja

Dorota Czaja – aktorka i tancerka. Ukończyła Warszawską Szkołę Baletową, a następnie Uniwersytet Muzyczny im. F. Chopina. Karierę rozpoczęła jako tancerka w programach telewizyjnych m.in. „Jaka to melodia” czy „Europa da się lubić”. Przez 3 lata występowała w paryskim kabarecie Lido. Doświadczenie na deskach teatru zdobywała między innymi w musicalu "Kwiaty we włosach", a także operze "Oniegin" w reżyserii Mariusza Trelińskiego.
Dorota zdobyła wiele tytułów Miss piękności, w tym Miss Polski Nastolatek oraz II vice Miss Polonia.
Jako aktorka zadebiutowała w serialu „Tancerze”, potem przyszły kolejne role, m.in. w serialu „Pierwsza miłość” czy „Galeria’, gdzie wciela się w postać Sylwii.
Prywatnie jest szczęśliwą żoną oraz mamą rocznego synka Leo.

17 komentarzy

Click here to post a comment

  • Zachecacie mnie do wprowadzenia w moj przepis mascarpone:) Nastepnym razem tak zrobie:) Jezeli chodzi o czas pieczenia, to faktycznie im dluzej tym lepiej. Dziekuje Wam za mile komentarze odnosnie mojego przepisu, jak i mnie samej:))) ps. Jak to sie dzieje, ze tak duzo sie usmiecham? Jestem szczesliwym czlowiekiem:) Mam wspaniala Rodzine, jestem zdrowa i mam wokol siebie osoby na ktorych zawsze moge liczyc:) to sie nazywa szczescie:)

  • uwielbiam słodkości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    I zawsze zamawiam w dobrej cukierni, sam nie potrafię zrobić…

  • Beza z mascarpone jest trwalsza niż ze śmietaną, gdyż tak szybko nie rozmięka. Trzymana w lodówce, przetrwa spokojnie kilka godzin. Polecam.

  • bezę lubię, tak jak ktoś juz napisał najlepiej z malinami i mascarpone :), owoców granatu tez bym się bała, że nasiona będą przeszkadzać… przeszkadzają??? 😉

  • dla mnie tylko maliny, nawet zimą, kupuję mrożone, rozmrażam i mieszam z cukrem pudrem i odrobiną mascarpone mascarpone , ale Twoja tez wygląda obłędnie !

  • ślicznie wygląda, ja czasami robię bitą śmietanę z mascarpone do środka, polecam 🙂 . Pomysł z granatem wykorzystam 🙂

  • Calisc robie jak w przepisie, czyli z 6 bialek:) Do bitej smietany nie dodaje cukru, dlatego nie wychodzi za slodka, tylko w sam raz:)

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close