BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Burrito

Burrito

 

Dziś meksykańska potrawa BURRITO. A dlaczego? Bo jest szybkie, smaczne i oryginalne. Rozweseli Wasz obiad, upikantni kolację i nasyci na lunch. Przygotowałam 2 wersje: vege i dla mięsożernych. Co jest plusem: jeśli zostanie Wam po trosze obu sosów, możecie je swobodnie połączyć!
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Zacznijmy od farszu w wersji mniej angażującej, czyli wegetariańskiej.
Potrzebujecie:
czerwoną cebulę
1 paprykę czerwoną i 1 żółtą (mogą być 2 czerwone)
puszkę pomidorów bez skórki
½ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
Składniki wedle kolejności przygotowujecie i smażycie-dusicie na patelni z odrobiną oliwy. Zatrzymajcie się jedynie przy pomidorach. Dajcie im czas, by zgęstniały z resztą składników. Może to zająć nawet 15 minut. Warto przepłukać kukurydzę i fasolę wodą na sitku przed dodaniem. Finiszując doprawiamy sos solą, pieprzem, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Powinien mieć konsystencję półpłynną, raczej gęstą.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Do farszu mięsnego polecam:
Ok 400g świeżo zmielonej polędwicy wołowej
1 czerwoną cebulę
puszkę pomidorów
puszkę czerwonej fasoli
Proces tworzenia jest następujący: na patelni z oliwą podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, gdy nie będzie już różowe i odparuje zeń woda, dodajemy pomidory i podobnie jak poprzednio czekamy, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy fasolę (również przepłukaną), a potem doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Można także kminem rzymskim jeśli lubicie.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Do obu wersji polecam dipy.
DIP. ONE. Kwasna śmietana (18- 22%) z wyciśnietym sokiem z połowy cytryny i połowy limonki oraz przyprawiony szczyptą soli, słodką papryką i pieprzem cayenne.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
DIP. TWO. Miękkie awokado zmiksowane ze świeżą kolendrą, miętą, sokiem z pozostałych połówek cytryny i limonki oraz 2 łyżkami serka Bieluch lub śmietaną (lżejszy z Bieluchem). Jeśli wolicie pikantniej można dodać jeszcze papryczkę jalapeno.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Potrzebna jest jeszcze tortilla -razowa, pszenna. Jak wolicie. Można się też pokusić o usmażenie własnej. Mi niestety nie wystarczyło już czasu…
W tortillę wkładamy farsz i zawijamy zaczynając od dołu, następnie boki i górę. Warto ją przed podaniem jeszcze podpiec na patelni grillowej. Wtedy wygląda ciekawiej i nie stygnie, gdy przygotowujecie następne.
Czekam na opinie, czy się udało i czy smakowało?! :)

Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl

Komentarzy: 15 dla “Burrito

  1. @Izabela
    bardzo mi się podoba to słowo „przepiSŁÓW!”
    Pożyczam – i będę wykorzystywał jak Twoje przepisy.
    No dobra, pewnie częściej od przepisów.
    :)

  2. Izabela Zwierzyńska

    Uwielbiam czytać Wasze komentarze! :) I, że korzystacie z moich przepiSŁÓW! Rzeczywiście, zapomniałam napisać, ze tortille trzeba przed nałożeniem farszu rozgrzać przez chwilę na suchej patelni. I ja naprawdę lubię spędzać czas w kuchni, zupełnie nie kojarzy mi się to z byciem kurą domową… więc chyba można powiedzieć, że jest to pasja, ale wynikająca z tego, że lubię jeść zdrowo, pysznie i mam przy tym wartość dodaną jaką jest relaks! Co do słodkości… postaram się! 😉

  3. uwielbiam pani przepisy, robie wszystko i drukuję w książeczkę. Teraz błagam o coś słodkiego!!!! Oglądam nawet Barwy z uwagi na Pani rolę!

  4. moje ulubione :), często robię na kolację i raczej wersję mięsną – ale tego dipu z awokado nie znałam, to na pewno przetestuję :)

  5. Iza, dlaczego nie masz programu kulinarnego? Albo chociaż powinnaś prowadzić coś w „Pytaniu” albo w TVN, bo jesteś młodsza i ładniejsza od tych co tam pichca.

  6. To jest tak, że ja burrito robię z mięska wołowego albo cielęciny. Cudowne, apetyczne foteczki.

  7. Fajna propozycja. Do mięska dodałabym czosnek, a kmin rzymski moim zdaniem obowiązkowy. Ach i tortille koniecznie podgrzane w mikrofali

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>