Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Burrito

 

Dziś meksykańska potrawa BURRITO. A dlaczego? Bo jest szybkie, smaczne i oryginalne. Rozweseli Wasz obiad, upikantni kolację i nasyci na lunch. Przygotowałam 2 wersje: vege i dla mięsożernych. Co jest plusem: jeśli zostanie Wam po trosze obu sosów, możecie je swobodnie połączyć!
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Zacznijmy od farszu w wersji mniej angażującej, czyli wegetariańskiej.
Potrzebujecie:
czerwoną cebulę
1 paprykę czerwoną i 1 żółtą (mogą być 2 czerwone)
puszkę pomidorów bez skórki
½ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
Składniki wedle kolejności przygotowujecie i smażycie-dusicie na patelni z odrobiną oliwy. Zatrzymajcie się jedynie przy pomidorach. Dajcie im czas, by zgęstniały z resztą składników. Może to zająć nawet 15 minut. Warto przepłukać kukurydzę i fasolę wodą na sitku przed dodaniem. Finiszując doprawiamy sos solą, pieprzem, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Powinien mieć konsystencję półpłynną, raczej gęstą.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Do farszu mięsnego polecam:
Ok 400g świeżo zmielonej polędwicy wołowej
1 czerwoną cebulę
puszkę pomidorów
puszkę czerwonej fasoli
Proces tworzenia jest następujący: na patelni z oliwą podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, gdy nie będzie już różowe i odparuje zeń woda, dodajemy pomidory i podobnie jak poprzednio czekamy, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy fasolę (również przepłukaną), a potem doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Można także kminem rzymskim jeśli lubicie.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Do obu wersji polecam dipy.
DIP. ONE. Kwasna śmietana (18- 22%) z wyciśnietym sokiem z połowy cytryny i połowy limonki oraz przyprawiony szczyptą soli, słodką papryką i pieprzem cayenne.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
DIP. TWO. Miękkie awokado zmiksowane ze świeżą kolendrą, miętą, sokiem z pozostałych połówek cytryny i limonki oraz 2 łyżkami serka Bieluch lub śmietaną (lżejszy z Bieluchem). Jeśli wolicie pikantniej można dodać jeszcze papryczkę jalapeno.
Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl
Potrzebna jest jeszcze tortilla -razowa, pszenna. Jak wolicie. Można się też pokusić o usmażenie własnej. Mi niestety nie wystarczyło już czasu…
W tortillę wkładamy farsz i zawijamy zaczynając od dołu, następnie boki i górę. Warto ją przed podaniem jeszcze podpiec na patelni grillowej. Wtedy wygląda ciekawiej i nie stygnie, gdy przygotowujecie następne.
Czekam na opinie, czy się udało i czy smakowało?! 🙂

Izabela Zwierzyńska: Burrito - BlogStar.pl

 

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

15 komentarzy

Click here to post a comment

  • @Izabela
    bardzo mi się podoba to słowo „przepiSŁÓW!”
    Pożyczam – i będę wykorzystywał jak Twoje przepisy.
    No dobra, pewnie częściej od przepisów.
    🙂

  • Uwielbiam czytać Wasze komentarze! 🙂 I, że korzystacie z moich przepiSŁÓW! Rzeczywiście, zapomniałam napisać, ze tortille trzeba przed nałożeniem farszu rozgrzać przez chwilę na suchej patelni. I ja naprawdę lubię spędzać czas w kuchni, zupełnie nie kojarzy mi się to z byciem kurą domową… więc chyba można powiedzieć, że jest to pasja, ale wynikająca z tego, że lubię jeść zdrowo, pysznie i mam przy tym wartość dodaną jaką jest relaks! Co do słodkości… postaram się! 😉

  • uwielbiam pani przepisy, robie wszystko i drukuję w książeczkę. Teraz błagam o coś słodkiego!!!! Oglądam nawet Barwy z uwagi na Pani rolę!

  • Burito jest świetne, ale ja daję jeszcze zielona sałatę i mnóstwo cebulki

  • moje ulubione :), często robię na kolację i raczej wersję mięsną – ale tego dipu z awokado nie znałam, to na pewno przetestuję 🙂

  • Fajny pomysł na szybka kolację. Na pewni skorzystam. I dzięki:)

  • Iza, dlaczego nie masz programu kulinarnego? Albo chociaż powinnaś prowadzić coś w „Pytaniu” albo w TVN, bo jesteś młodsza i ładniejsza od tych co tam pichca.

  • To jest tak, że ja burrito robię z mięska wołowego albo cielęciny. Cudowne, apetyczne foteczki.

  • burito jest super na party, nie ma dużo roboty, a jest świetne. pozd Gustaw

  • Fajna propozycja. Do mięska dodałabym czosnek, a kmin rzymski moim zdaniem obowiązkowy. Ach i tortille koniecznie podgrzane w mikrofali

  • uwielbiam burrito – i zdecydowanie preferuję wersję z mięsem 🙂

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close