BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Chińskie pierożki, czyli 餃子

Chińskie pierożki, czyli 餃子

Dzięki mojej podróży do Chin poczułam wielką potrzebę pogłębienia mojej wiedzy w zakresie kuchni chińskiej. Korzystając z uprzejmości mojej koleżanki – Chinki Vivian Shi, którą poznałam na moich wcześniejszych studiach psychologicznych, rozpoczęłam cykl przepisów na domowe dania kuchni chińskiej. Pokochacie je – jestem pewna! Dziś pierwszy i moim zdaniem najznakomitszy przepis na: pierożki!

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_2 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_1

Szczegółowy proces ich przygotowania znajdziecie na filmie na końcu postu, a poniżej wersja tekstowa.

Składniki na ciasto:

  • Woda
  • Mąka (najlepiej typ 480)
  • Sól 

Składniki na farsz:

  • Kilka grzybów shitake namoczonych w wodzie, najlepiej dzień wcześniej
  • Ok 0,5kg mrożonych lub świeżych, surowych (szarych) krewetek
  • Opcjonalnie mięso np wieprzowina zmielona
  • Kilka łodyg selera naciowego rozdrobnionego w blenderze
  • Kilka liści kapusty pekińskiej, również rozdrobnionej
  • Kawałek imbiru pociętego w paseczki
  • Ok pół kieliszka wódki
  • Olej słonecznikowy 
  • Sos sojowy jasny
  • Przyprawa 5 smaków -3/4 łyżeczki (dostępna w sklepach azjatyckich, lub sproszkowany mix: goździki, biały pieprz, anyż, kminek/ koper włoski, cynamon)
  • woda (ok pół szklanki) z łyżką mąki ziemniaczanej

Sosy:

* papryczkę chili suszoną zalać olejem słonecznikowym zdjętym z ognia gdy zacznie parować

** sos sojowy jasny, olej sezamowy ciemny, ocet ryżowy, pokrojona w kawałeczki papryczka chili świeża, szczypta przyprawy 5 smaków, 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, kilka listków kolendry

 

Przygotować ciasto na pierogi z mąki, wody i soli – „na oko”. Stopniowo dolewać wodę do mąki by móc wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i zwarte. Ostawić pod wilgotną ściereczką na min. 30 min, a w między czasie zrobić farsz. 

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_6

Grzyby shitake pokroić w kawałki i rozdrobnić w blenderze. Krewetki umyć, obrać, usunąć ogonki i głowę – jeśli kupicie świeże. Przełożyć do blendera, dodać imbir i 3 łyżki z miski wody z mąką ziemniaczaną, zmiksować na gładką pastę. Do rozdrobnionej kapusty pekińskiej dodać szczyptę soli, żeby puściła soki. Po chwili odcisnąć powstałą wodę i wylać ją. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Dodać olej słonecznikowy, wódkę (by usunąć nieprzyjemną woń owoców morza), przyprawę i polać sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. 

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_3 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_4 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_5

Ciasto wyjąć z misy i uformować małe wałeczki w dłoniach. Wyrolować na stolnicy podsypanej mąką. Pokroić na kawałki wielkości średniego kopytka i z każdej strony obsypać mąką. „Kopytka” rozwałkować na okrągłe placuszki cały czas obracając placuszek w dłoniach. Nadziewać okrągłe placuszki łyżeczką farszu i starannie zlepiać. Sposób wałkowania i lepienia możecie zobaczyć na filmie na dole wpisu.

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_8 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_11 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_10 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_9 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_14 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_13

Gotowanie: doprowadzić wodę do wrzenia, powoli wkładać pierożki, gdy wypłyną dolać 1 szklankę zimnej wody, by woda przestała wrzeć, kiedy znowu zacznie wrzeć dolać kolejny raz zimną wodę i kolejny. Po 3 dolewkach zimnej wody, gdy woda znowu zacznie wrzeć pierożki są gotowe i można wykładać je na talerz.

Podawać z dwoma sosami, które przygotujecie w kilka sekund (receptura powyżej w składnikach)

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_15 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_16 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_17 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_18

fot. Renata Rogólska/BlogStar

Najlepiej jeść pałeczkami maczając w sosach. Dajcie znać czy wypróbowaliście przepis i czy Wam smakowały?! I zapraszam do oglądania:

 

 

Komentarzy: 5 dla “Chińskie pierożki, czyli 餃子

  1. Iza, dziekuję i czekam na więcej i więcej. Twój blog to dla mnie i mojej mamy wielka radość i frajda. Bużka. Kinga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>