Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Chińskie pierożki, czyli 餃子

Dzięki mojej podróży do Chin poczułam wielką potrzebę pogłębienia mojej wiedzy w zakresie kuchni chińskiej. Korzystając z uprzejmości mojej koleżanki – Chinki Vivian Shi, którą poznałam na moich wcześniejszych studiach psychologicznych, rozpoczęłam cykl przepisów na domowe dania kuchni chińskiej. Pokochacie je – jestem pewna! Dziś pierwszy i moim zdaniem najznakomitszy przepis na: pierożki!

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_2 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_1

Szczegółowy proces ich przygotowania znajdziecie na filmie na końcu postu, a poniżej wersja tekstowa.

Składniki na ciasto:

  • Woda
  • Mąka (najlepiej typ 480)
  • Sól 

Składniki na farsz:

  • Kilka grzybów shitake namoczonych w wodzie, najlepiej dzień wcześniej
  • Ok 0,5kg mrożonych lub świeżych, surowych (szarych) krewetek
  • Opcjonalnie mięso np wieprzowina zmielona
  • Kilka łodyg selera naciowego rozdrobnionego w blenderze
  • Kilka liści kapusty pekińskiej, również rozdrobnionej
  • Kawałek imbiru pociętego w paseczki
  • Ok pół kieliszka wódki
  • Olej słonecznikowy 
  • Sos sojowy jasny
  • Przyprawa 5 smaków -3/4 łyżeczki (dostępna w sklepach azjatyckich, lub sproszkowany mix: goździki, biały pieprz, anyż, kminek/ koper włoski, cynamon)
  • woda (ok pół szklanki) z łyżką mąki ziemniaczanej

Sosy:

* papryczkę chili suszoną zalać olejem słonecznikowym zdjętym z ognia gdy zacznie parować

** sos sojowy jasny, olej sezamowy ciemny, ocet ryżowy, pokrojona w kawałeczki papryczka chili świeża, szczypta przyprawy 5 smaków, 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, kilka listków kolendry

 

Przygotować ciasto na pierogi z mąki, wody i soli – „na oko”. Stopniowo dolewać wodę do mąki by móc wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i zwarte. Ostawić pod wilgotną ściereczką na min. 30 min, a w między czasie zrobić farsz. 

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_6

Grzyby shitake pokroić w kawałki i rozdrobnić w blenderze. Krewetki umyć, obrać, usunąć ogonki i głowę – jeśli kupicie świeże. Przełożyć do blendera, dodać imbir i 3 łyżki z miski wody z mąką ziemniaczaną, zmiksować na gładką pastę. Do rozdrobnionej kapusty pekińskiej dodać szczyptę soli, żeby puściła soki. Po chwili odcisnąć powstałą wodę i wylać ją. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Dodać olej słonecznikowy, wódkę (by usunąć nieprzyjemną woń owoców morza), przyprawę i polać sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. 

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_3 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_4 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_5

Ciasto wyjąć z misy i uformować małe wałeczki w dłoniach. Wyrolować na stolnicy podsypanej mąką. Pokroić na kawałki wielkości średniego kopytka i z każdej strony obsypać mąką. „Kopytka” rozwałkować na okrągłe placuszki cały czas obracając placuszek w dłoniach. Nadziewać okrągłe placuszki łyżeczką farszu i starannie zlepiać. Sposób wałkowania i lepienia możecie zobaczyć na filmie na dole wpisu.

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_8 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_11 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_10 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_9 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_14 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_13

Gotowanie: doprowadzić wodę do wrzenia, powoli wkładać pierożki, gdy wypłyną dolać 1 szklankę zimnej wody, by woda przestała wrzeć, kiedy znowu zacznie wrzeć dolać kolejny raz zimną wodę i kolejny. Po 3 dolewkach zimnej wody, gdy woda znowu zacznie wrzeć pierożki są gotowe i można wykładać je na talerz.

Podawać z dwoma sosami, które przygotujecie w kilka sekund (receptura powyżej w składnikach)

izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_15 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_16 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_17 izabela_zwierzynska_gotowanie_vol1_18

fot. Renata Rogólska/BlogStar

Najlepiej jeść pałeczkami maczając w sosach. Dajcie znać czy wypróbowaliście przepis i czy Wam smakowały?! I zapraszam do oglądania:

 

 

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

5 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close