Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości

Ciasteczka dla sportowców, które znikają w mig

Amarantuski bakaliowe to najprostsze, a zarazem przepyszne ciastka. Najlepsze jaki znam. Odkryłam przepis na nie dzięki mojej koleżance, która nazywa je ciasteczkami sportowca – ze względu na ich dietetyczny charakter. Choć… tuż po wypieczeniu zjada się ich całą blaszkę:) Trochę zmodyfikowałam przepis, dodając więcej bakalii i mleko kokosowe.

Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na etykietę, ponieważ większość z dostępnych na ryku zawiera masę niepotrzebnych rzeczy, a powinno zawierać jedynie wyciąg z kokosa i wodę.

 ciasteczka_z_ziarnami_1844

Składniki:

  • Duża szklanka amarantusa ekspandowanego
  • Suszona żurawina
  • Rodzynki
  • Ziarna słoneczka
  • Pestki dyni
  • Wiórki kokosowe
  • Płatki migdałów/ Rozdrobnione migdały
  • Orzechy włoskie
  • Opcjonalnie: nasiona chia
  • Mleko kokosowe (ok. 2 łyżek – w zależności od gęstości masy)
  • 2 jajka

 

Ilość bakalii zależy od gustu, jeśli lubicie słodycze, można dodać także łyżkę miodu i cynamon.  Wszystkie składniki mieszamy, jajka pomogą skleić ciasto, z którego formujemy płaskie ciastka wielkości łyżki stołowej i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 ciasteczka_z_ziarnami_1843 ciasteczka_z_ziarnami_1842

It’s easy!

Izabela Zwierzyńska

 

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close