Kulinaria

Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli!

Gotowanie bez soli staje się nie tylko zdrowe, ale modne – trendy wyznacza … Cisowianka. Pod hasłem „Gotujmy zdrowo – mniej soli!” w warszawskim studiu CookUp odbyły się warsztaty kulinarne, na które blogerów i pasjonatów dobrej kuchnia zaprosiła właśnie Cisowianka. W takim towarzystwie nie mogło zabraknąć redakcji BlogStaraSmile.  Gospodynią i jednocześnie głównym ekspertem była Ewa Olejniczak –  jedna z najbardziej utalentowanych szefów kuchni, na co dzień odpowiedzialna za kuchnię w hotelu InterContinental. Cisowianka i Ewa Olejniczak postanowiły przekonać swoich gości, że potrawy ugotowane bez dodatku soli będą nie tylko zdrowsze ale także bardzo smaczne. Zaprezentowano cztery dania:

-szparagi z jajkiem w koszulce, winegretem oraz szynką parmeńską

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

-chłodnik z truskawkami arbuzem i chili

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

-pierś z kaczki podaną z ciepła sałatką z ciecierzycy i botwinki

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

-truskawki podane z sosem anglaise oraz brandy snapsami

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

Potrawy, które na początku zaprezentowała Ewa Olejniczak, w drugiej części warsztatów, wykonywał każdy z uczestników osobiście, po to aby na koniec zasiąść do wspólnego stołu i delektować się smakiem pysznych dań bez soli. Przekonaliśmy się, że gotowanie bez soli jest możliwe i wbrew powszechniej opinii nie psuje smaku potraw. Wręcz odwrotnie, powoduje, że odkrywamy w poszczególnych produktach nowe pokłady smaków i aromatów. Naszą przedstawicielkę najbardziej zachwyciła zupa przygotowana z arbuza i truskawek i na nią właśnie dzielimy się z Wami przepisem.

Składniki na 4 porcje: BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

 250ml białego wytrawnego wina

90 g cukru pudru

250g truskawek

1 kg arbuza

Mała czerwona chilli

Mięta – listki do dekoracji

 

Z arbuza usuwamy wszystkie pestki. Z białego wina i cukru pudru gotujemy syrop, trzymamy na gazie ok. 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia. Zostawiamy 4 truskawki do dekoracji a resztę wraz z arbuzem i małą chilli ( bez pestek) miksujemy na aksamitna masę. Następnie łączymy puree z syropem i wstawiamy do lodówki  na około 3 godziny tak, aby zupa była naprawdę zimna. W tym czasie także mocy nabierze, początkowo lekko wyczuwalna chilli. Serwujemy udekorowaną truskawką i listkami mięty. Smacznego.

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

BlogStar: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli! - BlogStar.pl

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

4 komentarze

Click here to post a comment

  • mam szczęście, bo mam własny ogródek z truskawkami 😀
    lecę po truskawki, szukam miksera i robię 🙂
    za oknem ponuro, więc będzie wesoło 😀

  • Aż ślinka leci jak się patrzy na te zdjęcia. Ja gotuje od dawna warzywa bez soli i na parze – są znakomite!

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close