Kulinaria

Co na śniadanie (oprócz Pytania, oczywiście)?

Ten przepis przywiozłam z Klasztoru Benedyktynów w Tyńcu , gdzie byłam na tygodniowym poście orkiszowym Św. Hildegardy z Bingen. Klasztor w Tyńcu pod Krakowem to bez wątpienia miejsce mocy. Położony na urwistym brzegu Wisły, niezbyt rozległy, starannie odnowiony i nowocześnie urządzony. Spędziłam tam tydzień pijąc tylko wywary z orkiszu i regularnie się modląc. Orzeźwiające były poranki, kiedy wchodziło się do chłodnego kościoła na jutrznię. Z kolei moc kojenia i wyciszania miały nabożeństwa wieczorne- komplety. Na koniec nabożeństwa wszyscy mnisi wychodzili z ław i w porządku, czwórkami, podchodzili do wiszącego przy wejściu obrazu Matki Bożej. W całkowitej ciszy, przy niewielkim światełku lampki, zaczynali śpiewać Bogurodzicę. Ich przeor to muzyk- organista z wykształcenia, więc pieśń śpiewana była czystymi i mocnymi głosami. Doświadczenie bardzo piękne w swojej prostocie i harmonii. Dodam na koniec, że podczas pobytu schudłam 3 kg, ale tuż po przyjeździe  –  pamiętam jak dziś –  zjadłam ze 4 kotlety z piersi kurczaka. No i było po diecie. Wracając do spraw ciała i do mądrego odżywiania: orkisz to zapomniane, lecz przeżywające swój renesans, stare niemodyfikowane ziarno pszenicy. Ma wspaniałe właściwości zdrowotne, mogą je jeść osoby uczulone na gluten, silnie rozgrzewa i wzmacnia. Dlatego na początek dnia proponuję:

Anna Popek: Co na śniadanie (oprócz Pytania, oczywiście)? - BlogStar.pl

Anna Popek: Co na śniadanie (oprócz Pytania, oczywiście)? - BlogStar.pl
Kaszę orkiszowa na słodko:
pól szklanki kaszy orkiszowej( można kupić w niektórych sklepach spożywczych lub sklepach ze zdrową żywnością);
1/4 szklanki ziaren amarantusa (jw) roślina, którą uprawiali Aztekowie. Ma bardzo wysoką zawartość białka i wapnia, bardzo korzystna dla kobiet w ciąży i dla dzieci.
Opłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością masła.
Dodajemy prażone orzechy włoskie lub laskowe, prażone siemię lniane(świetne na włosy), trochę miodu i sparzoną suszona żurawinę.

Anna Popek: Co na śniadanie (oprócz Pytania, oczywiście)? - BlogStar.pl

Tydzień rozpoczęty takim śniadaniem musi być udany, czego sobie i Państwu życzę!

Anna Popek

Prezenterka, dziennikarka, mama dwóch nastoletnich córek – Małgosi i Oliwii. Typ kobiety przedsiębiorczej, energicznej, z wielkim temperamentem. Na stałe związana z TVP i programem „Pytanie na śniadanie”. Prowadzi także audycję radiową „Popek, kultura i gwiazdy” na antenie Radia Plus. Kilka lat temu w jej życiu pojawiła się polityka - była doradcą ministra finansów Grzegorza Kołodki.

10 komentarzy

Click here to post a comment

  • Fajny przepis ale jak na śniadanie to chyba trochę długo to się robi, jestem niecierpliwa i zwykła ciepła owsianka mi wystarcza

  • Klasztoru Benedyktynów w Tyńcu to piękne miejsce, ale nie wiedziała, że można tam się zatrzymać. To zaciekawiło mnie, jak i cały wpis, bo ja także preferuje zdrowe odżywianie się.

  • Znam produkty, o których pani pisze, ale niestety trudno je dostać, przynajmniej w Gryficach. Pewnie w większych miastach jest łatwiej.

  • Pierwszy raz widzę taką kaszę, a ten amarantus to co za diabeł? Nie lepiej zwykłą jajecznice na boczku zrobić? 🙂

  • Właśnie dowiedziałam się, że prowadzi Pani bloga. To wspaniała wiadomość, bo Panią uwielbiam:)

  • Taka kasza jest rzeczywiście zdrowa, ja do tej pory przygotowywałam ja na słono, z dodatkiem cebulki, czosnku itd. Jednak ten przepis wydaje mi się także fajny:)

  • Ja mam problem ze zrobieniem sobie śniadania.
    I chyba nie jest zdrowo, wyjść z domu bez śniadania.

    Ale co tam – lenistwo silniejsze 🙂

  • Pani zawsze zaskakuje jakimś fajnym pomysłem. I już wiadomo, skąd taka wspaniała sylwetka…

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close