Kulinaria

Curry na dwa sposoby

Curry to mieszanka przypraw nadająca kolor, smak i aromat całemu daniu. Jej głównymi składnikami są zazwyczaj: kurkuma, kolendra, imbir, cynamon, chilli. Reszta przypraw to indywidualna inspiracja, bowiem dania z curry można komponować według własnego gustu kulinarnego oraz smaku. Charakterystyczne szczególnie dla kuchni indyjskiej, zyskałyolbrzymią popularność na całym świecie.  Przygotował je także Jonathan Pang, podczas jednej ze swoich kulinarnych podróży z Travel Chanel w programie: „Kolej dla smakosza z Jonathanem Phangiem”. Oto dwie z jego propozycji na curry.  

 CURRY Z CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM

 BlogStar: Curry na dwa sposoby - BlogStar.pl


Porcja na 4-6 osób. Przepisy Jonathana Phanga z książki The Pepperpot Club wydanej przez Hardie Grant, zdjęcia Jacqui Melville.

  •  1  łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 1 cebula przekrojona na pół i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
  • 2  łyżki stołowe curry madras w proszku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu West Indian 
  • 2 ziemniaki grubo pokrojone
  • 400 g puszka ciecierzycy, umytej i odsączonej
  • 200 g listków szpinaku baby
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 Podgrzej olej na głębokiej patelni wstawionej na średni ogień. Dodaj cebulę, czosnek, papryczki i smaż przez około pięć minut, aż zmiękną. Dodaj proszek curry i garam masala, smaż przez kolejne pięć minut, dodając odrobinę oleju jeśli będzie się przypalać. Dodaj ziemniaki i ciecierzycę, przypraw ostrym sosem, ketchupem, solą i pieprzem. Dodaj wody żeby pokryła całość i zagotuj. Zredukuj ogień, przykryj i duś przez około dwadzieścia pięć minut lub aż wszystkie smaki się połączą a wodą zostanie wchłonięta w sos. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne pięć minut.

 

CURRY Z OWOCAMI MORZA

 BlogStar: Curry na dwa sposoby - BlogStar.pl

 

Porcja dla  4 osób. Przepisy Jonathana Phanga z książki The Pepperpot Club wydanej przez Hardie Grant, zdjęcia Jacqui Melville.

  •  2 łyżki stołowe oleju arachidowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki, bez nasion, pokrojonej
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 łyżki stołowe łagodnej pasty curry lub pasty Madras
  • 1 duży pomidor, pokrojony
  • 400 ml gęstego, kremowego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki stołowe chutney z mango
  • Sok z 2 limonek
  • 1 kg mieszanych owoców morza, krewetek, łososia, przegrzebków, małż
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

  Podgrzej olej na dużej patelni wstawionej na średni ogień. Wrzuć cebulę i smaż przez około pięć minut, następnie dodaj czosnek, papryczki, imbir oraz papryki. Gotuj przez kolejne pięć minut, wmieszaj pastę curry i gotuj przez kilka minut. W razie konieczności dodaj więcej oleju.Dodaj pomidora i wmieszaj mleko kokosowe, delikatnie doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i gotuj przez pięć minut. Dodaj chutney. Dobrze zamieszaj i przypraw do smaku.Sokiem z limonki polej owoce morza, przypraw solą i pieprzem. Dodaj owoce morza do sosu curry i smaż przez 5-8 minut aż dojdą.Przed podaniem posyp 1 łyżką stołową świeżej, drobno posiekanej kolendry .

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close