Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości

Domowe konfitury

Pewnie wielu z Was marzy o ciepłej bułeczce lub rogaliku z kruszonką z domowej roboty konfiturą. Nic prostszego, zwłaszcza, że owoców mamy teraz nieprzebraną ilość. Chciałabym Wam zaprezentować moje pomysły na konfitury z truskawek (wciąż są dostępne) oraz czarnych porzeczek.

Izabela Zwierzyńska: Domowe konfitury - BlogStar.pl

 Do przygotowania pierwszej konfitury będziecie potrzebowali:

  • 1kg truskawek
  • ½ kg cukru żelującego 1:2 lub 1:3 na 1,5kg owoców (ja wolę wariant mniej słodki)
  • laskę wanilii
  • 8-10 dużych listków mięty pieprzowej

Izabela Zwierzyńska: Domowe konfitury - BlogStar.pl

Owoce po umyciu i oczyszczeniu z szypułek włożyłam do sporego garnka i nieco rozdrobniłam narzędziem do ziemniaków, by puściły sok, całość zasypałam cukrem i wyskrobałam środek laski wanilii. Włączyłam gaz i czekałam aż owoce zaczną się gotować. W międzyczasie urwane listki mięty umyłam i ponadrywałam, żeby olejki eteryczne mogły się uwolnić. Dodałam miętę i mieszałam wywar, od czasu do czasu naciskając listki by wydobyć więcej aromatu. Całość gotowałam ok 8-10 minut, chociaż na opakowaniu z cukrem wymagane są zaledwie 3. Po tym czasie usunęłam listki mięty z garnka. Konfiturę przelałam do słoików i odwróciłam je dnem do góry. Niestety wekowanie było niepotrzebne bo zostały zjedzone w 2 dni po przygotowaniu Laughing


Konfitura z czarnych porzeczek wymaga tych samych proporcji cukru.

Izabela Zwierzyńska: Domowe konfitury - BlogStar.pl

Owoce trzeba umyć i obrać z gałązek, następnie rozgnieść w garnku, zasypać cukrem, dodać wanilię. Można także dosypać 1 opakowanie cukru pudru z prawdziwą wanilią, gdyż porzeczki bywają bardzo kwaśne. Tym razem nie dodawałam mięty. Powtórzyłam procedurę ze słoiczkami, ale i tak konfitury zostały natychmiast zjedzone! Polecam Wam bardzo taką formę konserwowania owoców, bo smakują zupełnie inaczej niż dżemy ze sklepów.

PS rozmyślam jeszcze jak zredukować ilość cukru lub zastąpić go czymś zdrowszym. Może macie sprawdzone pomysły?

Izabela Zwierzyńska: Domowe konfitury - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

6 komentarzy

Click here to post a comment

  • Najlepsze są właśnie takie konfiturki 🙂 Pani Izabelo, dziękuję za pyszną notkę i poproszę o więcej takich 🙂

  • można słodzić stewia, ale nie wiem czy dżemy też , czy nie bedzie gorzkie

  • Konfitury swojej roboty to teraz rarytas, bo przecież w sklepach półki uginają się od dobrych przetworów, ja jednak jak Pani lubię najbardziej te własnej roboty.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close