Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Domowe tofu, czyli 家常豆腐

Mam nadzieję, że domowa kuchnia chińska podbija Wasze podniebienia, bo przygotowałam wspólnie ze znaną Wam już Vivien kolejny przepis. Tym razem na Domowe tofu, czyli 家常豆腐

Szczegółowy przepis – step-by-step znajdziecie w filmie na końcu posta. Poniżej jak zawsze wersja tekstowa.

izabela-zwierzymska-przepisy8

Składniki:

  • kawałek świeżego tofu (najlepiej niepaczkowanego kupionego np. na azjatyckim bazarze, ale jeśli nie będziecie mogli takiego znaleźć paczkowany jest łatwo dostępny w hipermarketach)
  • olej słonecznikowy
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 2 mini papryczki chilli
  • kilka łodyg selera naciowego
  • ryż jaśminowy (nie z torebki)

sos:

  • jasny sos sojowy
  • ciemny sos sojowy
  • szczypta przyprawy 5 smaków (ta z poprzedniego przepisu TUTAJ)
  • ok pół łyżeczki cukru

Przygotować sos łącząc składniki w miseczce. 

Ryż ugotować według przepisu. Najlepiej kupić ryż jaśminowy, nie w torebkach. Ugotowany powinien mieć zwartą, kleistą konsystencję. 

 

Tofu pokroić na kwadratowe kawałki wielkości ok 3cm x 3 i usmażyć na głębszym oleju. Smażyć przez kilka minut a gdy zmieni kolor na zrumieniony, przewrócić na drugą stronę.

izabela-zwierzymska-przepisy1

izabela-zwierzymska-przepisy3izabela-zwierzymska-przepisy2 izabela-zwierzymska-przepisy4

Łodygi selera umyć i odciąć z obu stron, pokroić na 3 kawałki. 

Papryczkę, czosnek i selera naciowego wrzucić na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać tofu, a zaraz potem wlać wcześniej przygotowany sos. Zamieszać i dolać odrobinę zimnej wody. Smażymy przez chwilę, by składniki się połączyły a sos wniknął w tofu.

izabela-zwierzymska-przepisy6 izabela-zwierzymska-przepisy7

Gdyby danie będzie gotowe przekładamy wszystko do jednej miski a obok w małych miseczkach podajemy ryż. Można też podać go w 1 misie. I jemy oczywiście pałeczkami! Mniammmm!!! Idealne danie dla zabieganych wegetarian… I nie tylko!

izabela-zwierzymska-przepisy9

Dla tych, co lubią oglądać, przepis na wideo:

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close