Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Faszerowane jaja, nie tylko na Wielkanoc

Wielkanoc. Dla wielu z nas poza odnową duchową i przeżyciem rodzinnym liczą się również doznania smakowe. To czas specjałów przygotowywanych głównie z jajek, symbolizujących nowe życie. Na pewno znacie mnóstwo tradycyjnych przepisów (i liczę, że podzielicie się nimi pod postemSmile), a tymczasem chciałabym zaprezentować Wam przepis na JAJKA FASZEROWANE. Idealne jako przekąska nie tylko na Wielkanoc. Na ciepło smakują najlepiej.

 Izabela Zwierzyńska: Faszerowane jaja, nie tylko na Wielkanoc - BlogStar.pl

*** lista składników:

 

10-20 ugotowanych jaj

sól

pieprz

śmietana

masło

natka pietruszki ***

 Izabela Zwierzyńska: Faszerowane jaja, nie tylko na Wielkanoc - BlogStar.pl

Potrzebować będziecie kilku ugotowanych na twardo jaj. Ostudzone, w skorupce przekroić na pół i wydobyć jajeczne wnętrzności, pozostawiając puste skorupki na później. Radzę być dla nich bardzo delikatnym, a wtedy odpłacą się z nawiązką. Wydobyte jajka siekamy na drobno i wsypujemy do miski, gdzie do towarzystwa dołączą sól, pieprz (wedle uznania), łyżka (około, w zależności od ilości jaj) śmietany i posiekana pietruszka. W tzw. międzyczasie rozpuśćmy w rondelku ok 1/3 kostki masła i dolejmy do reszty ekipy. Całość, jeśli wymieszana – stanowi farsz, którym nadziewamy puste skorupki. Na koniec maczamy je w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu na maśle. I ot co! Pyszności!

Izabela Zwierzyńska: Faszerowane jaja, nie tylko na Wielkanoc - BlogStar.pl

Wszystkiego co najlepsze ode mnie dla Was! Smile

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

5 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close