Kulinaria Podróże

Food&Love Lefkada

Ostatnio duże wrażenie zrobiła na nie kuchnia Hohbergów. Piąte piętro zamku w Książu. I jakoś temat kuchni mocno się mnie trzyma. Tym razem krótko… Na samo wspomnienie ślinka cieknie…:) W tym roku pierwszy raz w życiu urlop spędziłem w Grecji. Dużo słyszałem o miłości do tego kraju. Od kilku lat na wakacje na greckich wyspach namawiała mnie redakcyjna koleżanka Dorota Wellman. W końcu pojechałem i…. się zakochałem. O uroczej wyspie Lafkada, historii Arystotelesa Onassisa. Mari Callas i Jacqueline Kennedy następnym razem. Teraz kuchnia.

bartek_jedrzejak_grecja1

Magda Gessler zawsze mówi, że sukces dobrej kuchni to jedzenie i miłość. I takie miejsce znalazłem właśnie na greckiej wyspie Lefkada. Urocza restauracja Food&Love. Miejsce gdzie nie ma menu. Najpierw poczekalnia, w której smakujesz pyszne białe wino i wybierasz menu. To znaczy zakres tematyczny:). Owoce morza, warzywa, lub mięso. Przy każdej opcji od razu podana cena. Maksymalnie 30 Euro. Wybrane? To do stolika:). Przemiła właścicielka i dwie córki dbają o salę. Mąż, głowa rodziny z asystentem w kuchni. W restauracji nie ma menu bo szef kuchni każdego dnia przywozi świeże produkty i gotuje coś innego. Zmienia w trakcie przygotowywania. Do końca nie wiesz co trafi na Twój talerz… Właściwie talerze bo jest i przystawka i zupa i danie główne. Oczywiście wszystko wybrane wcześniej. Temat owoce morza? Wszystko oparte na owocach morza. Analogicznie z mięsem i warzywami…

Zapachy niesamowite. Kuchnia otwarta więc można podglądać co szef kuchni szykuje. Ja się zdecydowałem na owoce morza. Takich nie jadłem do tej pory. REWELACJA!!!!

bartek_jedrzejak_grecja2

Zapach, smak, sposób podania to jedno. Drugie to klimat. Znaczy Love. Rodzinna atmosfera. Nienachalna obsługa, pełna dobrej energii . Jak w domu.Jak na kolacji u najlepszych przyjaciół. To jest miejsce które musicie odwiedzić i obowiązkowo posmakować. Wyspa: Lefkada, miejscowość: Nidri , Mniammm: Food&Love…:)

Na deser niesamowite robione na miejscu sorbety owocowe. Najlepsza zabawa to wyszukiwanie po smaku owoców i ziół z jakich gospodyni przygotowała lody. Właśnie zioła… Rosną dookoła restauracji. Co chwilę ktoś wybiega z kuchni, obcina świeże zioła i od razu do potraw….

bartek_jedrzejak_grecja3 bartek_jedrzejak_grecja4

Więcej nie piszę bo nie nadążam z przełykaniem śliny:) 🙂  Na pewno tam jeszcze wrócę…

A następny wpis tak jak obiecałem. Wyspa Scorpio. Historia chłopaka, który pracował na super jachcie miliardera. Maria Callas, Jacqueline Kennedy i wielki światowy skandal. Paparazii, który sfotografował opalająca się na wyspie, nagą Pierwszą Damę. W tym wszystkim Ja, albumy i zdjęcia, również zupełnie nagiej Jacqueline

Bartek Jędrzejak

Bartek Jędrzejak - prezenter, dziennikarz TVN. Na stałe współtworzy jeden z najpopularniejszym programów „Dzień dobry TVN”. Współpracuje z TVN 24 i TVN Meteo.  Udowodnił, że prezentowanie pogody to nie tylko studio i elektroniczna mapa, ale też wszystko, co nas otacza. Każdego roku przemierza tysiące kilometrów, odwiedza setki miejsc i poznaje dziesiątki ludzi. Wszystko po to żeby o poranku swoją autorską prognozą pogody dać widzom maksimum dobrej energii. Autor licznych reportaży, felietonów i cykli telewizyjnych. Na co dzień pogodny, ciekawy ludzi  i świata. Profesjonalista w każdym calu. Wykłada w Studium Dziennikarstwa Radiowego, Telewizyjnego i Realizacji Dźwięku. Przez lata pracował  w TVP, współtworzył takie programy jak Wiadomości, Panorama, Teleexpress.  

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close