BlogStar -> Gotowanie międzypokoleniowe – Zupę pomidorową z bazyliowymi kluskami kładzionymi i oliwkami

Gotowanie międzypokoleniowe – Zupę pomidorową z bazyliowymi kluskami kładzionymi i oliwkami

Jedynie nieco ponad 30% osób starszych w Polsce pozytywnie ocenia swój stan zdrowia. Aż 2/3 seniorów nie podejmuje żadnej aktywności fizycznej. Dla wielu z nich wyzwaniem są codzienne czynności – takie jak spacer, przygotowanie posiłków, czy wizyta u lekarza. Dlatego powstają inicjatywy, które mają na celu uzmysłowienie, szczególnie nie zdającym sobie z tego sprawy młodym osobom, jak ważne jest spędzanie czasu ze starszymi. Jedną z takich akcji jest kampania pod hasłem: „Podziel się młodością”. Młodzi ludzie także mogą czerpać z doświadczenia seniorów, warto poznać tajniki sztuk rozwijanych latami przez starsze osoby. Jedną z nich jest niewątpliwie…gotowanie. Niepowtarzalny smak zupy pomidorowej, słodki aromat soczystej szarlotki czy wykwintny smak pieczeni. To tylko niektóre z potraw kojarzących się ze smakami dzieciństwa. Wspólne gotowanie to czas, który możemy poświęcić na miłą rozmowę, ale także poznać proste, sprawdzone sposoby na przygotowanie posiłku, którym zaskoczymy swoich znajomych. Seniorzy chętnie dzielą się swoja wiedzą i doświadczeniem. Lubią czuć się potrzebni i sprawia im wielką radość, gdy widzą, jak ich rady, czy sprawdzone i wypracowane przez lata rozwiązania ułatwiają życie młodszym pokoleniom.

 

fot: www.beataczarnecka.com

fot: www.beataczarnecka.com

 

 

 

fot: www.beataczarnecka.com

fot: www.beataczarnecka.com

fot: www.beataczarnecka.com

fot: www.beataczarnecka.com

 Firma GSK Consumer Healthcare zorganizowała warsztaty kulinarne w warszawskim Cook Up, podczas których dziennikarze gotowali wspólnie z seniorami. Warsztaty poprowadził Jerzy Nogal.

fot: www.beataczarnecka.com

 

Uczestnicy warsztatów przygotowali:

– Zupę pomidorową z bazyliowymi kluskami kładzionymi i oliwkami

– Poznańskie kluski na parze

– Raki w śmietanie

– Wuzetka

 

Przepis na Zupę pomidorową z bazyliowymi kluskami kładzionymi i oliwkami

Składniki: na 4 osoby

2 puszki pomidorów

1 laska cynamonu

Odrobina oliwy

50 ml octu balsamicznego

1 łyżka cukru

1 pęczek włoszczyzny

10 czarnych oliwek

1 ząbek czosnku

4 łyżki mąki

4 jajka

2 gałązki bazylii

4 łyżki 18% śmietany

15225351_10211121759944102_1279789365_o

 

15303774_10211121763984203_420279028_o

 

 

15301064_10211121764664220_308171404_n

 

15225176_10211121765144232_1906154920_o

 

 

 Przygotowanie:

Z włoszczyzny ugotować esencjonalny bulion. Pomidory z laską wanilii przesmażyć na odrobinie oliwy. W rondelku zagotować ocet z cukrem, do momentu aż zgęstnieje. Dodać do pomidorów. Oliwki podsmażyć na odrobinie oliwy z czosnkiem. Pomidory wraz z oliwkami dodać do bulionu. Gotować około 10 minut w niskiej temperaturze. Doprawić solą i pieprzem. Jaja roztrzepać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Powinno powstać gładkie ciasto, lejące się. Wymieszać z posiekaną bazylią. Posolić odrobinkę. Kawałki ciasta wrzucać na osolony wrzątek. Zamieszać, gdy wypłyną i gotować przez minutę. Do zupy dodać kładzione kluski i łyżeczkę śmietany.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>