Kulinaria

Gotowanie z Bradleyem Cooperem

Już wkrótce na ekrany film wchodzi najnowszy film z charyzmatycznym Bradleyem Cooperem w roli głównej. „Ugotowany” to film, którego akcja dzieje się głównie w kuchni. Dlatego na spotkanie prasowe dotyczące  filmu, organizatorzy nie mogli wybrać innego miejsca jak właśnie… kuchnia. Dziennikarzy ugościła więc Akademia Kulinarna Whirlpool częstując pysznymi przekąskami i deserami.

ugotowany-warsztaty_0014 ugotowany-warsztaty_0016 ugotowany-warsztaty_0025 ugotowany-warsztaty_0026 ugotowany-warsztaty_0040 ugotowany-warsztaty_0069

Przy tak niezwykłym jedzeniu goście mieli okazję obejrzeć zwiastuny filmu „Ugotowany” oraz porozmawiać o związku kuchni i filmu. Oprócz Coopera w filmie zobaczymy między innymi Siennę Miller, Umę Thurman, Emmę Thompson – taka obsada do gwarantowany sukces.

 ugotowany - forum-film ugotowany - forum-film1

Adam Jones (Cooper) to charyzmatyczny szef kuchni, który w młodym wieku zyskał rozgłos jako guru paryskich restauratorów. Podążał własną ścieżką i tworzył intrygujące połączenia smaków. Nie udźwignął jednak ciężaru sławy, zniknął z pierwszych stron gazet i rozpłynął się w powietrzu. Teraz, wolny od wszelkich uzależnień, próbuje swoich sił w sercu kulinarnego Londynu. Gromadzi doborową załogę, by stworzyć najlepszą restaurację na świecie. Czy kierując grupą utalentowanych ekscentryków, zdoła wspiąć się na kulinarny Olimp? Czy uczucie do pięknej Helene (Miller) nie przeszkodzi mu w zdobyciu upragnionej, trzeciej gwiazdki Michelin? „Ugotowany” w kinach w Polsce od 23 października!

 W oczekiwaniu na premierę, mamy dla Was przepis na bardzo wykwintne danie, które zapewne pojawi się właśnie w tym filmie 🙂

 Halibut, konfitowane jaja, coppa (2 porcje)

 Halibut-ugotowany

  • 2 filety halibuta po 150 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki soli kuchennej
  • 25 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  •  3 jaja od kur z wolnego wybiegu, gotowane przez 45 minut w wodzie o temperaturze 65˚C, a następnie umieszczone w lodowatej wodzie
  •  ½ bulwy młodego kopru włoskiego (oczyszczonej)
  • 4 łodygi młodego kopru włoskiego
  • 12 liści astra solnego
  • 12 liści rośliny Halimione portulacoides
  • 1 łyżka domowego winegretu
  •  ½ dużej czerwonej cebuli grelot
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 10 g niesolonego masła
  • odrobina bulionu z kurczaka
  • szczypta soli kuchennej
  •  4 plasterki wędliny coppa

 Jaja: Wyrzuć skorupkę i białko. Usuń błonę z żółtek, a następnie umieść je w misce i mieszaj szpachelką, aż powstanie jednolita masa. Przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki.

 Cebula: Rozgrzej olej w małym rondlu. Kiedy olej będzie się prawie dymić, włóż cebulę odkrojoną stroną do dołu i smaż, aż się zwęgli. Dodaj masło i bulion, przykryj papierem do pieczenia i gotuj, aż cebula stanie się miękka. Wyjmij i rozdziel ją na warstwy. Zostaw w ciepłym miejscu.

 Ryba: Rozgrzej olej roślinny na patelni z nieprzywierającą powłoką, wystarczająco dużej, by zmieściły się oba filety. Obsyp rybę przyprawami i podsmaż jedną stronę, a następnie delikatnie przewróć i dodawaj stopniowo kostki masła. Gdy powstanie piana, polewaj rybę tłuszczem, aż nabierze złocistego koloru i usmaży się w środku.

 Sposób podania: Wyciśnij żółtka na talerz i posyp odrobiną soli morskiej Maldon. Zamocz bulwę kopru w winegrecie z dodatkiem szczypty soli. Podziel filety na pół i ułóż oba kawałki na talerzu. Udekoruj coppą, koprem oraz morskimi ziołami i podaj.

  Przepis autorstwa brytyjskiego, wyróżnionego gwiazdkami Michelin szefa kuchni i restauratora Marcusa Wareinga, konsultanta filmu Ugotowany : www.marcuswareingrestaurants.com

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close