Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości

Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią

Jesienne ocieplenie. Zastanawiałam się, co sprawić, by jesienne dni nie były tak ponure, a poranki tak trudne. Pierwszą z możliwości jest oczywiście wyjazd w góry.

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Kocham Zakopane jesienią. Jest bardzo mało turystów na szlakach górskich i niesamowita aura. A wieczorem przyjemnie jest rozpalić w kominku i wypić grzańca domowej roboty (ps. dodajcie do niego odrobinę nalewki lub wiśniówki – będzie o niebo lepszy!), dlatego warto wynająć sobie apartament z własną kuchnią.

 

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Jeśli nie macie takich możliwości, mam dla Was pomysł na jesienne, kolorowe i dodające energii śniadanie.

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Owsianka z dynią – to czysty obłęd i mój faworyt ostatnich tygodni. Niezbędnymi składnikami są oczywiście: dynia i płatki owsiane, ja dodaję także: jabłko, banana, rodzynki, prażone na patelni orzechy laskowe, płatki migdałów, wiórki kokosowe i siemię lniane.

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Proces przygotowania jest banalny. Do garnka wsypuję pożądaną ilość płatków owsianych, dodaję pokrojone w kostkę 1/3 jabłka i ½ banana w plasterkach. Następnie dosypuję rodzynki i miąższ z dyni bez pestek, a całość posypuję cynamonem i kardamonem. Moje śniadanie zalewam wrzątkiem (jeśli jadacie nabiał możecie mlekiem/ lub tak jak – sojowym mlekiem) i gotuję kilka minut, aż owsianka nabierze konsystencji płynno-lepkiej.

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Jeśli wybraliście wariant wodny, teraz można dla smaku dolać nieco mleka sojowego waniliowego, wymieszać i dodać uprażone na suchej patelni bakalie, siemię i wiórki kokosowe. Et voila! Na koniec można owsiankę skropić sokiem z pomarańczy i zaserwować z rozgrzewającą herbatą (imbir, kora cynamonowa, plastry cytryny, limonki, pomarańczy, konfitura malinowa domowa). Idealne początek dnia gwarantowany!

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

Dajcie znać, czy pomaga Wam przezwyciężyć jesienną blazę…

PS. W odpowiedzi na pytania, które do mnie docierają, odpowiadam, że w serialu „Barwy szczęścia” moja postać pojawi się w grudniu.

Izabela Zwierzyńska: Grzaniec, Zakopane i owsianka z dynią - BlogStar.pl

 

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

5 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close