Eventy

Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti

„Węgorz z musem ze szczupaka i pomarańczowym żelem”, „Okoń z palonym porem, mulami i ostrygami”, „Gołąb z migdałowym mousseline i truflami” czy „Ananas pieczony w rumie Zacapa” –  to tylko niektóre z dań, jakie przygotował Oliver Nasti, francuski szef kuchni odznaczony dwiema gwiazdkami Michelin.

BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl

Uczta odbyła się warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria w restauracji Le Victoria Brasserie i trzeba przyznać, że było to kulinarne wydarzenie roku 2015. W tę niezapomnianą podróż kulinarną wraz z Oliverem Nasti wybrały się także gwiazdy BlogStara, znawczynie i miłośniczki wykwintnej kuchni: Dorota Gardias, Anna Popek i Mariola Bojarska-Ferenc.

 BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl

Na uczcie nie zabrakło popisowych potraw Mistrza Kulinarnego, a za takie uważa się m.in. „Jajo 64 stopnie C ze szpinakiem i langustynką”. Jajo gotuje się przez godzinę w temperaturze 64 stopnie – danie jest idealnie lekkie, białko lekko ścięte, a żółtko płynne. Goście nie posiadali się z zachwytu.

BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl

Nasze gwiazdy także były pod wrażeniem doznań kulinarnych jakich doznały smakując tych wykwintnych dań, co najbardziej zachwyciło Panie? „Pomysłowość w łączeniu smaków jest wielką zaletą Oliviera Nasti. Pochodzi on ze wschodniej Francji, widać w jego kuchni wpływy niemieckie oraz lokalne. Najbardziej smakował mi „Węgorz na ciepło polany sosem pomarańczowym”. Wkrótce robię przyjęcie i spróbuję skopiować te potrawę mistrza” – powiedziała Anna Popek.

BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl

„Dzisiejsze spotkanie to dla mnie prawdziwa przygoda kulinarna. Na co dzień nie mam okazji próbować tak wykwintnych, precyzyjnych, smacznych potraw. Najbardziej smakował mi „Okoń morski z palonymi, mulami i ostrygami” oraz to niezwykłe jajko, które jest daniem popisowym Oliviera. Mieliśmy okazję też degustować wina, które idealnie były dopasowane do dań” – powiedziała Dorota Gardias.

BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl

„Oliver ma niezwykłe wyczucie smaku. Te dania wspaniale wyglądają, to prawdziwa architektura na talerzu. Urzekło mnie „Jajo 64 stopnie”, które zostało połączone z sosem cytrynowym, dzięki czemu uzyskało niezwykły sam.  Niezwykłe było także fuagra z kaczki, które wyglądała jak kawa cappuccino. Naprawdę warto wybrać się w taką niezwykłą podróż kulinarną”- powiedziała Mariola Bojarska-Ferenc.

 BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl

 

BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl
Agnieszka Kalinowska (Grupa Hotelowa Orbis), Ewa Wojciechowska, Mariola Bojarska-Ferenc, Anna Popek i Dorota Gardias
BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl
Oliver Nasti, Patrick Carabin (Dyrektor Hotelu Sofitel Victoria), Maciej Majewski (Szef Kuchni)

BlogStar: Gwiazdy w podróży kulinarnej z Oliverem Nasti - BlogStar.pl

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close