Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Smak, który staje się wśród moich znajomych coraz bardziej pożądany. Pochodzi z Libanu i jest bardzo popularny w kuchni arabskiej, m.in. w Maroku (ps. Maroko to wyraz odmienny, mimo wszelkich wątpliwości Wink). Kiedyś myślałam, że zrobienie go w domu jest niemożliwe, ale odkąd okazało się, że moja koleżanka to potrafi, moje życie stało się lepsze! I jak zwykle, chętnie podzielę się przepisem z Wami. Ponieważ chciałam, by było jak najbardziej tradycyjnie, sama namoczyłam i ugotowałam ciecierzycę, ale można kupić już wstępnie ugotowaną w puszce – z przewagą kilku godzin bez gotowania.

Składniki:

– Ciecierzyca (ilość wg preferencji)

– Ziarna sezamu

– Czosnek

– Olej sezamowy

– Oliwa

– Sok z cytryny

– Sol i pieprz

– Kolendra

A zatem przepis step by step. Jeśli wybraliście ciecierzycę w puszce po prostu ucieracie ją blenderem, jeśli wybraliście wersję HARD najpierw namoczcie ciecierzycę w wodzie przez cała noc, a potem gotujcie do miękkości,  aż ziarna będzie łatwo nacisnąć palcami.

 Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.plZiarna sezamu (ja użyłam małej paczki na ponad kilogram ciecierzycy) trzeba najpierw uprażyć na suchej patelni, a następnie przy pomocy blendera utrzeć na pastę. Można również kupić gotowe tahini.

 Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.pl

Kolejno łączymy składniki dodając wyciśnięte ząbki czosnku (ile tylko lubicie, można też bez), łyżkę, bądź dwie oleju sezamowego i oliwy oraz sok z cytryny (u mnie z połowy). Po wymieszaniu sprawdźcie konsystencję pasty i jeśli będzie zbyt gęsta dolewajcie stopniowo zimną wodę cały czas mieszając. Gdy pasta będzie gotowa, doprawcie ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, posypcie świeżo posiekaną kolendrą i serwujcie z chlebkiem pita oraz warzywami (marchew, ogórek i seler naciowy świetnie się sprawdzą).

 Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.pl

Idealna przekąska na spotkania z przyjaciółmi, np. przy okazji turnieju w moje ukochane scrabble. A jeśli nie chce Wam się spędzać czasu w kuchni w Warszawie polecam Wam pyszny hummus i falafel („kotlet” z ciecierzycy) w restauracji Tel-Aviv Cafe+Deli. Dajcie znać jak Wam smakowało? 

Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.pl

 

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

7 komentarzy

Click here to post a comment

  • A wiesz. bo kiedyś na facebooku dodałaś właśnie zdjęcie z pracą magisterską w języku angielskim. I ja jestem w trakcie nauki angielskiego i szukam jakiejś fajnej metody na szybką naukę języka. I tak zapytałam Ciebie jak Ty się uczyłaś 🙂

    Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂

  • Kumin świetny pomysł -zapomniałam o nim! 🙂
    @Agata – angielskiego uczyłam się już od przedszkola, potem w podstawówce miałam dodatkowe kursy, podobnie w gimnazjum i liceum. Zdawałam też maturę z angielskiego, a jak wybrałam studia w języku angielskim to już musiałam się szybko nauczyć 😉 a skąd to pytanie, jeśli mogę wiedzieć?

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close