BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Smak, który staje się wśród moich znajomych coraz bardziej pożądany. Pochodzi z Libanu i jest bardzo popularny w kuchni arabskiej, m.in. w Maroku (ps. Maroko to wyraz odmienny, mimo wszelkich wątpliwości Wink). Kiedyś myślałam, że zrobienie go w domu jest niemożliwe, ale odkąd okazało się, że moja koleżanka to potrafi, moje życie stało się lepsze! I jak zwykle, chętnie podzielę się przepisem z Wami. Ponieważ chciałam, by było jak najbardziej tradycyjnie, sama namoczyłam i ugotowałam ciecierzycę, ale można kupić już wstępnie ugotowaną w puszce – z przewagą kilku godzin bez gotowania.

Składniki:

– Ciecierzyca (ilość wg preferencji)

– Ziarna sezamu

– Czosnek

– Olej sezamowy

– Oliwa

– Sok z cytryny

– Sol i pieprz

– Kolendra

A zatem przepis step by step. Jeśli wybraliście ciecierzycę w puszce po prostu ucieracie ją blenderem, jeśli wybraliście wersję HARD najpierw namoczcie ciecierzycę w wodzie przez cała noc, a potem gotujcie do miękkości,  aż ziarna będzie łatwo nacisnąć palcami.

 Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.plZiarna sezamu (ja użyłam małej paczki na ponad kilogram ciecierzycy) trzeba najpierw uprażyć na suchej patelni, a następnie przy pomocy blendera utrzeć na pastę. Można również kupić gotowe tahini.

 Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.pl

Kolejno łączymy składniki dodając wyciśnięte ząbki czosnku (ile tylko lubicie, można też bez), łyżkę, bądź dwie oleju sezamowego i oliwy oraz sok z cytryny (u mnie z połowy). Po wymieszaniu sprawdźcie konsystencję pasty i jeśli będzie zbyt gęsta dolewajcie stopniowo zimną wodę cały czas mieszając. Gdy pasta będzie gotowa, doprawcie ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, posypcie świeżo posiekaną kolendrą i serwujcie z chlebkiem pita oraz warzywami (marchew, ogórek i seler naciowy świetnie się sprawdzą).

 Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.pl

Idealna przekąska na spotkania z przyjaciółmi, np. przy okazji turnieju w moje ukochane scrabble. A jeśli nie chce Wam się spędzać czasu w kuchni w Warszawie polecam Wam pyszny hummus i falafel („kotlet” z ciecierzycy) w restauracji Tel-Aviv Cafe+Deli. Dajcie znać jak Wam smakowało? 

Izabela Zwierzyńska: Hummus, czyli pasta z ciecierzycy - BlogStar.pl

 

Komentarzy: 7 dla “Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

  1. A wiesz. bo kiedyś na facebooku dodałaś właśnie zdjęcie z pracą magisterską w języku angielskim. I ja jestem w trakcie nauki angielskiego i szukam jakiejś fajnej metody na szybką naukę języka. I tak zapytałam Ciebie jak Ty się uczyłaś :)

    Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

  2. Izabela Zwierzyńska

    Kumin świetny pomysł -zapomniałam o nim! :)
    @Agata – angielskiego uczyłam się już od przedszkola, potem w podstawówce miałam dodatkowe kursy, podobnie w gimnazjum i liceum. Zdawałam też maturę z angielskiego, a jak wybrałam studia w języku angielskim to już musiałam się szybko nauczyć 😉 a skąd to pytanie, jeśli mogę wiedzieć?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>