BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch

Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch

Wielkanoc zawsze była moim mniej ulubionym Świętem w zestawieniu z Bożym Narodzeniem, ale od jakiegoś czasu zaczęłam je bardziej doceniać. Aspekt religijny pozostawiam każdemu z osobna do indywidualnej refleksji. Wolałabym skupić się na aspekcie kulinarnym i atmosferze. Co ważne, Wielkanoc przypada na wiosnę i jest zazwyczaj miło i przyjemnie pogodowo. Zielono, pojawiają się pierwsze kwiaty… ajj… zagalopowałam się, bo w tym roku za moim oknem ZIMA! Śniegi, zaspy i wodne ślizgawice. No cóż, szkoda, bo spacery mniej przyjemne, zatem zostaje nam więcej czasu na dekorowanie, pieczenie, gotowanie… I wżeranie! :)

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl
Moje Święta jak co roku są bardzo rodzinne. Mimo iż naczelne dania nie przypadają mi do zrobienia, podzielę się z Wami przepisem mojego narzeczonego na faszerowane jajka, które robimy razem.

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl
Potrzebujecie dowolną ilość ugotowanych na twardo jajek, które delikatnie przetniecie na pół i wyjmiecie ze skorupek, tak aby ich nie uszkodzić. Żółtko i białko razem trzeba posiekać na drobno i doprawić solą oraz pieprzem wedle uznania. Następnie posiekać natkę pietruszki i wymieszać z rozdrobnionymi jajkami. Aby nadać jajom konsystnecję masy, dodajemy kawałek masła (najlepiej, żeby było miękkie, a nie prosto z lodówki). Ilość trzeba sprawdzać „na oko“, raczej mniej niż za dużo, tak aby skleić jajka ze sobą. Jeśli nadal się nie skleją, można dodać nieco śmietanki. Masą faszerujemy puste skorupki, wierzch obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle aż się zrumienią. Proszę być dla nich bardzo delikatnym i czułym, gdyż łatwo można je uszkodzić…

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl
Kolejną ciekawą propozycją są piernikowe jajka! Odkryłam je przypadkiem w Krakowskim Kredensie, ale z powodzeniem zrobicie je sami. W zeszłym roku robiłam też różane mazurki. Przepis jest banalny, na blat mazurkowy wystarczy wylać masę z serka mascarpone i konfitury różanej (uwaga, nie za dużo, bo jest baaaardzo słodka), a na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałów. Et voila!

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl
Oczywiście nie ustępuje to klasycznemu, krówkowemu mazurkowi :).

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl

Ja będąc we Włoszech kupiłam dodatkowo babkę tzw. Panettone na świąteczny stół. Są tam one bardzo słynne. Moja nie jest tak okazała i olbrzymia, ale wierzę, że spełni swoją funkcję.

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl
Poza potrawami proponuję zająć się samodzielną dekoracją wnętrza. Można do tego wykorzystać styropianowe jajka, bibułę, filc, kolorowe pianki, koraliki – jaką tylko macie fantazję.

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl
I kończąc już, życzę Wam abyście spędzili te Święta po swojemu, radośnie, rodzinnie i abyście wypoczęli, czego i sobie życzę!

Izabela Zwierzyńska: Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch - BlogStar.pl

Komentarzy: 10 dla “Jaja, mazurki i wielkanocna baba z Włoch

  1. Izabela Zwierzyńska

    A co do konfitury różanej – nadaje sie świetnie jako dodatek do herbaty lub desrów (lodowych, ciastek, etc…). Można ją dostać w większym sklepie spożywczym lub delikatesach, kosztuje ok 7-8zł za słoiczek.

  2. Izabela Zwierzyńska

    Bardzo dziękuję za życzenia i, że jesteście obecni na blogu! :) Lubię wiedzieć, że czytacie moje wpisy… rzeczywiście wycieczka w ciepłe miejsce zdecydowanie by się przydała… 😉

  3. chyba z tych Włoch oprócz babki, przyciągnęłaś zimową aurę :) , może jakaś wycieczka do ciepłych krajów by się przydała, to może wiosna wreszcie przyjdzie…

  4. Iza, najlepsze zyczenia dla Ciebie obyś zawsze miala tyle energii i takie ciekawe życie. Dzieki temu portalowi możemy zobaczyć jaka jesteś na prawdę, a jesteś SUPER!!!

  5. Bardzo fajne przepisy. Na pewno w tym roku zrobię, a właściwie to już zabieram się za robienie tych jajek…

  6. I wzajemnie – Wesołych! :) (Na szczęscie u mnie wiosennie, słonce się pokazuje! :) )

    Faszerowane jajka robiłam rok temu na Wielkanoc, pycha! I oczywiscie polecam. A ta konfitura ròżana to dobra? Warto kupić? Do czego jeszcze mozna wykoarzystać? Chyba nie jest łatwo dostępna w każdym sklepie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>