Mariola Bojarska-Ferenc 50+: zdrowie

Jak wzmocnić odporność?

Dziś w „Pytaniu na śniadanie” gotowałam ze wspaniałym aktorem, przystojnym mężczyzną i kucharzem pasjonatem – Samborem Czarnotą.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

Sambor, absolutny mistrz kuchni, dodawał charakteru moim potrawom. Myślę, że jak obejrzycie materiał z „Pytania na śniadanie”, to sami uznacie, że cudownie takiego mężczyznę mieć w domu… No, ale o odporności mowa, więc popatrzmy i wyobraźmy sobie, że taki pasjonat na stałe szykuje nam posiłki – tylko popatrzmy!!! To oczywiście żart, bo tak naprawdę chciałam w Was obudzić tą pasję i pokazać, że w parę minut można przyrządzić zdrowe i smaczne dania.

Co niszczy naszą odporność? Oczywiście: palenie papierosów, nadmierne picie alkoholu, stres, kawa, duże ilości cukru i antybiotyków, a do tego źle zrównoważona dieta. Pamiętajcie o prostej zasadzie w walce z odpornością i nie tylko czym więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Świadczy to o dużej ilości witamin. A oto przepisy, które zawierają w sobie wszystkie potrzebne składniki dodałabym do tego jeszcze RYBY!

Wątróbka na wzmocnienie dla całej rodzinyMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • 1 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 1/2 szklanki wina Porto
  • 4 cebule
  • Masło,
  • Oliwa
  • Szałwia
  • Figi suszone
  • Żurawina suszona
  • Jabłko
  • Ocet winny
  • Oliwa z oliwek

Wątróbkę obieramy z błony myjemy i kroimy na cienkie plastry. Na rozgrzaną oliwę wrzuć liście szałwii, po chwili wyjmij, następnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i po usmażeniu wyjmij na talerz. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i smaż partiami wątróbkę, by w środku była różowa. Do wątróbki dodaj cebulę, szałwię i trochę masła i octu winnego. Jeśli wolisz na słodko, zamiast szałwii dodaj suszone owoce i jabłka i podlej porto.

Śniadanie lub deser na odpornośćMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • komosa ryżowa 250 gr
  • mleko kokosowe – duża puszka lub karton
  • 2 papaje lub brzoskwinie
  • liście lub trawa cytrynowa
  • orzechy włoskie i laskowe
  • cynamon

Umytą komosę ryżową ok zalej gorącym mlekiem z dodatkiem wody, około 450 ml. Gotuj do miękkości około 20 minut, dodaj trochę trawy cytrynowej i jeszcze gotuj chwilę. Następnie dodaj bakalie i pokrojone owoce, cynamon do smaku improwizuj!

Brokuły z migdałamiMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • miód
  • czosnek
  • brokuła
  • duży jogurt grecki – 500 gr
  • majonez
  • płatki migdałów

Brokuły ugotuj na półtwardo. Sos przygotuj mieszając ząbek czosnku, trochę miodu, szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę majonezu, soku z cytryny, sól, pieprz i gotowe! Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.

 

Duszone warzywaMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • pokrojona w kawałki dynia
  • imbir
  • cytryny
  • papryczka chili
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 250 g puszka ciecierzycy
  • 2 puszki pomidorów w całości
  • kalafior
  • 4 cebule
  • olej arachidowy
  • ostre curry -2 paczki
  • kolendra doniczka

Wszystkie warzywa pokrój i stopniowo smaż na oleju połączonym z masłem. Zacznij od chili, imbiru, czosnku, cebuli i kolendry. Potem dodaj resztę warzyw i sos curry. Smaż ok 1/2 godziny, potem dopraw solą ,pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z jogurtem z kolendrą.

Po programie jak zawsze odbyła się degustacja Wink

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

Mariola Bojarska-Ferenc 50+

Najpopularniejsza trenerka fitness w Polsce, która od 25 lat w mediach zaraża Polaków zdrowym stylem życia. Autorka programu SZTUKA ŻYCIA w TVP2 i cyklu w Pytaniu na śniadanie „Piękni i zdrowi po 40-stce”. Autorka książek: Cudowny Ruch -1996, Zatrzymaj Czas-2004 i Sztuka dobrego życia- 2012, DVD z ćwiczeniami, artykułów w prasie i filmu dla DREAMLINERÓW z ćwiczeniami zapobiegającymi zakrzepicy. Prowadzi szkolenia dla firm, konferencje, kongresy, imprezy, bale itp.

Ukończyła warszawską Akademię Wychowania Fizycznego, uprawiała gimnastykę artystyczną – należała do kadry narodowej. Jest trenerem fitnessu, dziennikarką i producentką telewizyjną.
Mariola Bojarska-Ferenc jest członkiem najważniejszych światowych organizacji fitness IDEA i ECA, reprezentuje Polskę na międzynarodowych kongresach dotyczących rozwoju fitness i zdrowia. Jest uczestniczką ok 40 Kongresów Światowych. Na kongresie w Paryżu wykładała na temat polskiego rynku Wellness i SPA jako wybitna specjalistka w dziedzinie WELLNESS. Od 25 lat prowadzi w telewizji programy propagujące aktywny wypoczynek i zdrowe odżywianie. Spopularyzowała w Polsce wellness, callanetics, pilates, drums alive, body ballance, jogę fit, zumbę i ponad 200 form ruchu.
Odznaczona przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi za promocje zdrowia i sportu w mediach.

2 komentarze

Click here to post a comment

  • Pani Mariolo prosze samej sobie nie zaprzeczac na innych zdjeciach niestety tez widac zaokraglony brzuch za duzo slodyczy a mow PANI O OTYLOSCI GDZIE TU LOGIGA…………..

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close