BlogStar -> Mariola Bojarska-Ferenc 50+ -> Jak wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność?

Dziś w „Pytaniu na śniadanie” gotowałam ze wspaniałym aktorem, przystojnym mężczyzną i kucharzem pasjonatem – Samborem Czarnotą.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

Sambor, absolutny mistrz kuchni, dodawał charakteru moim potrawom. Myślę, że jak obejrzycie materiał z „Pytania na śniadanie”, to sami uznacie, że cudownie takiego mężczyznę mieć w domu… No, ale o odporności mowa, więc popatrzmy i wyobraźmy sobie, że taki pasjonat na stałe szykuje nam posiłki – tylko popatrzmy!!! To oczywiście żart, bo tak naprawdę chciałam w Was obudzić tą pasję i pokazać, że w parę minut można przyrządzić zdrowe i smaczne dania.

Co niszczy naszą odporność? Oczywiście: palenie papierosów, nadmierne picie alkoholu, stres, kawa, duże ilości cukru i antybiotyków, a do tego źle zrównoważona dieta. Pamiętajcie o prostej zasadzie w walce z odpornością i nie tylko czym więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Świadczy to o dużej ilości witamin. A oto przepisy, które zawierają w sobie wszystkie potrzebne składniki dodałabym do tego jeszcze RYBY!

Wątróbka na wzmocnienie dla całej rodzinyMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • 1 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 1/2 szklanki wina Porto
  • 4 cebule
  • Masło,
  • Oliwa
  • Szałwia
  • Figi suszone
  • Żurawina suszona
  • Jabłko
  • Ocet winny
  • Oliwa z oliwek

Wątróbkę obieramy z błony myjemy i kroimy na cienkie plastry. Na rozgrzaną oliwę wrzuć liście szałwii, po chwili wyjmij, następnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i po usmażeniu wyjmij na talerz. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i smaż partiami wątróbkę, by w środku była różowa. Do wątróbki dodaj cebulę, szałwię i trochę masła i octu winnego. Jeśli wolisz na słodko, zamiast szałwii dodaj suszone owoce i jabłka i podlej porto.

Śniadanie lub deser na odpornośćMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • komosa ryżowa 250 gr
  • mleko kokosowe – duża puszka lub karton
  • 2 papaje lub brzoskwinie
  • liście lub trawa cytrynowa
  • orzechy włoskie i laskowe
  • cynamon

Umytą komosę ryżową ok zalej gorącym mlekiem z dodatkiem wody, około 450 ml. Gotuj do miękkości około 20 minut, dodaj trochę trawy cytrynowej i jeszcze gotuj chwilę. Następnie dodaj bakalie i pokrojone owoce, cynamon do smaku improwizuj!

Brokuły z migdałamiMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • miód
  • czosnek
  • brokuła
  • duży jogurt grecki – 500 gr
  • majonez
  • płatki migdałów

Brokuły ugotuj na półtwardo. Sos przygotuj mieszając ząbek czosnku, trochę miodu, szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę majonezu, soku z cytryny, sól, pieprz i gotowe! Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.

 

Duszone warzywaMariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

  • pokrojona w kawałki dynia
  • imbir
  • cytryny
  • papryczka chili
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 250 g puszka ciecierzycy
  • 2 puszki pomidorów w całości
  • kalafior
  • 4 cebule
  • olej arachidowy
  • ostre curry -2 paczki
  • kolendra doniczka

Wszystkie warzywa pokrój i stopniowo smaż na oleju połączonym z masłem. Zacznij od chili, imbiru, czosnku, cebuli i kolendry. Potem dodaj resztę warzyw i sos curry. Smaż ok 1/2 godziny, potem dopraw solą ,pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z jogurtem z kolendrą.

Po programie jak zawsze odbyła się degustacja Wink

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jak wzmocnić odporność? - BlogStar.pl

Komentarzy: 2 dla “Jak wzmocnić odporność?

  1. Pani Mariolo prosze samej sobie nie zaprzeczac na innych zdjeciach niestety tez widac zaokraglony brzuch za duzo slodyczy a mow PANI O OTYLOSCI GDZIE TU LOGIGA…………..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>