BlogStar -> Rafał Brzozowski -> Jesienne grzybobranie w pełni!

Jesienne grzybobranie w pełni!

Kochani pisałem już kiedyś na stronach Blogstara, że lubię zbierać grzyby… Możecie znaleźć tutaj mój poprzedni wpis. Niektórzy może dziwią się, o co chodzi? Co jest w tym fajnego…

brzozowski-grzybyJa Wam powiem, że czym skorupka za młodu nasiąknie, to wiecie jak było dalej… Od małego dziecka jeździłem z rodzicami na grzyby, więc znam się na nich trochę i uwielbiam te jesienne wypady do lasu.

W tym sezonie jest bardzo dużo grzybów, ale niestety nie na Mazowszu. Cała Zachodnia i Północna Polska usiana jest grzybami: borowiki, podgrzybki, koźlarzami, można zbierać całymi koszami.. Co to jest za uczucie, kiedy znajduje się prawdziwki w lesie! Adrenalina i hormon szczęścia od razu wydzielają się jak najęte i trzeba mocno nad sobą panować, żeby w pogoni za zdobyczą nie zgubić się w lesie.

brzozowski-grzyby1

Poza tym jest to obcowanie z naturą. Relaks na świeżym powietrzu i czysta przyjemność. Wybrałem się w kilka miejsc na grzybobranie, były to okolice Sierpca i Brodnicy, Wielbarka, Szczytna, Mrągowa i Pisza . W każdym z tych miejsc coś ciekawego można było znaleźć, ale najwięcej zebrałem pod Szczytnem – prawdziwki, podgrzybki i koźlarze wyrastały jeden po drugim jak malowane.

brzozowski-grzyby2To wszystko sprawia, że chce się ich więcej i więcej, ale kto to potem wszystko przygotuje? Przecież podobno grzyby wcale nie mają takich wartości odżywczych, a jednak ich smak jest niesamowity. Ciekawy jestem, jakie macie swoje przepisy na grzyby, napiszcie coś w komentarzach.

brzozowski-grzyby3Ja grzyby głównie suszę, mrożę w całości, krojone, surowe lub przegotowane, do tego marynuję w occie w słoiczki. Może jeszcze jest jakiś sposób na przechowywanie tego przysmaku? Z suszonych lub zamrożonych można zrobić pyszna zupę grzybowa. Na wigilie to jak znalazł. Ślinka cieknie, ale przyrządzanie ich i oczyszczanie, to prawdziwa żmudna robota i chyba najmniej ciekawa, bo jak się tego szybko nie zrobi, to całe nasze zbieranie pójdzie na marne.

brzozowski-grzyby4Czekam na Wasze przepisy w komentarzach i sposoby przechowywania grzybów, a dla tych, którzy jeszcze się nie wybrali, a nie wiedzą od czego zacząć, mogę podać kilka rad. Przede wszystkim musimy zbierać grzyby z kimś, kto się na nich dobrze zna. Każdy z nas ma w rodzinie kogoś, kto wie, jak zbierać grzyby i zna się na nich dobrze. Koniecznie po zbieraniu pokażmy im, co mamy w koszyku!

Omijacie grzyb zwany kanią jeśli nie macie doświadczenia, ludzie mylą go z muchomorami. Generalnie zbieramy tylko grzyby z gąbka pod spodnią stroną kapelusza. Jeśli słabo znacie się na grzybach, nie zbierajcie grzybów balszkowatych pod spodem. Lepiej je zostawcie w lesie, nawet jeśli to gąski, kurki, rydze czy opieńki. W ten sposób zmniejszacie ryzyko zebrania trującego grzyba.

brzozowski-grzyby5Jest, owszem, borowik szatan, którego trudno odróżnić od podgrzybka, dla rzadziej spotykany niż grzyby blaszkowane. Jeśli nie jesteśmy pewni naszych grzybów, pokażmy je nawet innym grzybiarzom lub sprzedawcom grzybów przy ulicy. Z pewnością pomogą!

Jeśli znajdziecie podgrzybka, to w pobliżu szukajcie innych, ponieważ rosną grupkami. Patrzcie, czy nie jest zbyt suche runo leśne, w takiej ściółce grzyby rosną słabiej.

brzozowski-grzyby6 brzozowski-grzyby7

Te kilka porad wystarczą, żeby spokojnie ruszyć na pierwszy zbiór grzybów z samego rana, a może złapiecie bakcyla, i będziecie z utęsknieniem czekali na naszą prawdziwą polską jesień pełną koszów z grzybami. Tego życzę i pozdrawiam serdecznie.

 brzozowski-grzyby8

Rafał Brzozowski

 

Komentarzy: 7 dla “Jesienne grzybobranie w pełni!

  1. Gratuluje takiego zbioru grzybów

    moja propozycja co można zrobić z suszonymi grzybami : grzyby można pokroić na drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego, dodać soi – pieprzu – papryki w proszku (słodkiej lub ostrej – jaką lubisz) – i jaką przyprawę którą masz w swojej kuchni… Zrobić klopsy i je usmażyć na patelni.

    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>