Rafał Brzozowski - aktywny wypoczynek

Jesienne grzybobranie w pełni!

Kochani pisałem już kiedyś na stronach Blogstara, że lubię zbierać grzyby… Możecie znaleźć tutaj mój poprzedni wpis. Niektórzy może dziwią się, o co chodzi? Co jest w tym fajnego…

brzozowski-grzybyJa Wam powiem, że czym skorupka za młodu nasiąknie, to wiecie jak było dalej… Od małego dziecka jeździłem z rodzicami na grzyby, więc znam się na nich trochę i uwielbiam te jesienne wypady do lasu.

W tym sezonie jest bardzo dużo grzybów, ale niestety nie na Mazowszu. Cała Zachodnia i Północna Polska usiana jest grzybami: borowiki, podgrzybki, koźlarzami, można zbierać całymi koszami.. Co to jest za uczucie, kiedy znajduje się prawdziwki w lesie! Adrenalina i hormon szczęścia od razu wydzielają się jak najęte i trzeba mocno nad sobą panować, żeby w pogoni za zdobyczą nie zgubić się w lesie.

brzozowski-grzyby1

Poza tym jest to obcowanie z naturą. Relaks na świeżym powietrzu i czysta przyjemność. Wybrałem się w kilka miejsc na grzybobranie, były to okolice Sierpca i Brodnicy, Wielbarka, Szczytna, Mrągowa i Pisza . W każdym z tych miejsc coś ciekawego można było znaleźć, ale najwięcej zebrałem pod Szczytnem – prawdziwki, podgrzybki i koźlarze wyrastały jeden po drugim jak malowane.

brzozowski-grzyby2To wszystko sprawia, że chce się ich więcej i więcej, ale kto to potem wszystko przygotuje? Przecież podobno grzyby wcale nie mają takich wartości odżywczych, a jednak ich smak jest niesamowity. Ciekawy jestem, jakie macie swoje przepisy na grzyby, napiszcie coś w komentarzach.

brzozowski-grzyby3Ja grzyby głównie suszę, mrożę w całości, krojone, surowe lub przegotowane, do tego marynuję w occie w słoiczki. Może jeszcze jest jakiś sposób na przechowywanie tego przysmaku? Z suszonych lub zamrożonych można zrobić pyszna zupę grzybowa. Na wigilie to jak znalazł. Ślinka cieknie, ale przyrządzanie ich i oczyszczanie, to prawdziwa żmudna robota i chyba najmniej ciekawa, bo jak się tego szybko nie zrobi, to całe nasze zbieranie pójdzie na marne.

brzozowski-grzyby4Czekam na Wasze przepisy w komentarzach i sposoby przechowywania grzybów, a dla tych, którzy jeszcze się nie wybrali, a nie wiedzą od czego zacząć, mogę podać kilka rad. Przede wszystkim musimy zbierać grzyby z kimś, kto się na nich dobrze zna. Każdy z nas ma w rodzinie kogoś, kto wie, jak zbierać grzyby i zna się na nich dobrze. Koniecznie po zbieraniu pokażmy im, co mamy w koszyku!

Omijacie grzyb zwany kanią jeśli nie macie doświadczenia, ludzie mylą go z muchomorami. Generalnie zbieramy tylko grzyby z gąbka pod spodnią stroną kapelusza. Jeśli słabo znacie się na grzybach, nie zbierajcie grzybów balszkowatych pod spodem. Lepiej je zostawcie w lesie, nawet jeśli to gąski, kurki, rydze czy opieńki. W ten sposób zmniejszacie ryzyko zebrania trującego grzyba.

brzozowski-grzyby5Jest, owszem, borowik szatan, którego trudno odróżnić od podgrzybka, dla rzadziej spotykany niż grzyby blaszkowane. Jeśli nie jesteśmy pewni naszych grzybów, pokażmy je nawet innym grzybiarzom lub sprzedawcom grzybów przy ulicy. Z pewnością pomogą!

Jeśli znajdziecie podgrzybka, to w pobliżu szukajcie innych, ponieważ rosną grupkami. Patrzcie, czy nie jest zbyt suche runo leśne, w takiej ściółce grzyby rosną słabiej.

brzozowski-grzyby6 brzozowski-grzyby7

Te kilka porad wystarczą, żeby spokojnie ruszyć na pierwszy zbiór grzybów z samego rana, a może złapiecie bakcyla, i będziecie z utęsknieniem czekali na naszą prawdziwą polską jesień pełną koszów z grzybami. Tego życzę i pozdrawiam serdecznie.

 brzozowski-grzyby8

Rafał Brzozowski

 

Rafał Brzozowski

Wokalista, muzyk, były zapaśnik, piłkarz w Reprezentacji Artystów Polskich. Furtką do kariery okazał się udział w programie „The Voice of Poland”. Jego piosenka „Tak blisko” stała się największym przebojem 2012 roku i zwyciężyła w kategorii „Przebój roku” w plebiscycie Eska Music Awards. Zdobył Srebrny Samowar na Festiwalu Piosenki Rosyjskiej. Jego czas wolny wypełniają treningi i podróże.

7 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close