Obyczajowe

Jestem wielkim smakoszem

W restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michelin’a bywam na całym świecie. Gwarantują niezwykłą jakość, sposób podania,jest to zwykle prawdziwa uczta  dla zmysłów – choć kosztowna. Warto jednak spróbować choć raz kuchni prawdziwych mistrzów. W Warszawie w hotelu Sofitel w restauracji La Victoria BRASERIE MODERNE była taka okazja. Zostałam zaproszona przez francuskiego mistrza odznaczonego dwoma gwiazdkami Michelin OLIVERA NASTI.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jestem wielkim smakoszem - BlogStar.pl

Nie dość, że zaprezentował oryginalny sposób gotowania bo w 64 stopniach to mistrz „powalił” mnie smakiem i sposobem serwowanych dań. Do każdego dania były specjalnie dobrane wina które pokręcały smak potraw.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jestem wielkim smakoszem - BlogStar.pl

Czy wyobrażacie sobie jajko gotowane przez ok godz. a w środku żółtko miękkie z sosem cytrynowym rozpływające się w ustach. Białko tak misternie przygotowane jak biała cienka kołderka która pokrywała sos, do tego langustynka i odrobina delikatnego szpinaku. Z jajka zrobić arcydzieło to sztuka! To niezwykłe, ale to danie właśnie zapamiętałam bo choć zwykłe jajko ale niezwykły smak.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jestem wielkim smakoszem - BlogStar.pl

Zresztą dołączam Wam przepisy na niektóre dania, zobaczycie sami może zaszalejecie w kuchni bo ja na pewno TAK!!!

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jestem wielkim smakoszem - BlogStar.pl

 

Okoń morski , palony por, mięso muli, ostryga

Składniki: Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jestem wielkim smakoszem - BlogStar.pl

  • Okoń morski filet porcja 80g
  • Mięso muli porcja 40g
  • Ostryga -1 szt
  • Mięso muli-40g

Dodatki  składniki :

  • Fenkuł
  • Por
  • Śmietana
  • Szafran
  • Szalotka
  • Wino białe
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • Liście ostrygowe

Okoń morski  przygotowanie :

  • Rybę oczyścić i wyporcjować
  • Smażyć na oliwie tak aby miała chrupiącą skórkę

Mule i ostryga  przygotowanie:

  • Ugotować mule i ostrygi osobno Alla Mariniere
  • Obrać mięso muli ze skorup
  • Z mięsa ostryg wykroić niepotrzebne części

Sos przygotowanie:

  • Powstały smak z gotowania przecedzić
  • Zredukować
  • Dodać szafran ,śmietanę i przyprawić
  • Przed podaniem podgrzewać w sosie mięso muli i ostrygę

Dodatki przygotowanie:

  • Pokroić fenkuł
  • Zblanszować, przed podaniem podsmażyć ,tak aby wyglądał lekko przypieczony
  • Por pokroić w plastry 5 szt porcja, przed podaniem podsmażyć ,tak aby wyglądał na lekko przypieczony

Prezentacja:

  • Ułożyć rybę, por
  • Polać sosem
  • Dekorować połową liścia ostrygowego i fenkułem

 

Węgorz, mus ze szczupaka, pomarańczowy żel

Węgorz składniki na 10 porcji:Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Jestem wielkim smakoszem - BlogStar.pl

  • Węgorz wędzony-800g

Glazura do węgorza  :

  • Cukier brązowy-25g
  • Ocet Merloft-100ml
  • Sok pomarańczowy -500ml
  • Marchew ½ sztuki
  • Cebula ½ sztuki
  • Smak z kurczaka -100g

Zielony farsz ze szczupaka składniki na 10 porcji:

  • Szczupak filet -400g
  • Białko-120g
  • Sol
  • Puree z natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Proszek do pieczenia

Pomarańczowy żel składniki na 10 porcji:

  • Sok pomarańczowy -500ml
  • Kappa-5g

Puree z pora składniki na 10 porcji:

  • Biały por ½ sztuki
  • Zielony por 2,5 sztuki
  • Masło 50g

Dodatki składniki :

  • Trybula świeża
  • Mini por

Węgorz przygotowanie:

  • Usunąć skórę z węgorza
  • Pokroić  z ukosa na porcje

 Glazura do węgorza przygotowanie:

  • Przygotować karmel z brązowego cukru
  • Zdeglasować sokiem z pomarańczy i octem
  • Porkojoną w brunois marchew i cebule podsmażyć dodać syrop ,smak z kurczaka
  • Zmiksować i zredukować

Przygotowanie farszu z szczupaka:

  • Mięso szczupaka zmiksować z białkiem
  • Przetrzeć przez sito
  • Dodać puree z natki pietruszki
  • Przyprawić

Pomarańczowy żel przygotowanie:

  • Wmieszać sok pomarańczowy z Kappą
  • Zagotować ,zmiksować bamixerem

Przygotowanie przecieru z pora:

  • Rozdrobnić pora
  • Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić
  • Zmiksować z dodatkiem masła

Przygotowanie węgorza z farszem:

  • Rozłożyć węgorza na foli spożywczej
  • Przykryć farszem ze szczupaka
  • Przykryć drugim kawałkiem węgorza
  • Zawinąć ciasno w folie
  • Gotować na parze 85 stopni 6 minut

Prezentacja :

  • Węgorza posmarować glazurą
  • Dekorować trybula i mini porem
  • Na talerzu rozsmarować przecier  z pora
  • Na talerzu umieścić kropki z glacagu i żelu pomarańczowego

 

 

Mariola Bojarska-Ferenc 50+

Najpopularniejsza trenerka fitness w Polsce, która od 25 lat w mediach zaraża Polaków zdrowym stylem życia. Autorka programu SZTUKA ŻYCIA w TVP2 i cyklu w Pytaniu na śniadanie „Piękni i zdrowi po 40-stce”. Autorka książek: Cudowny Ruch -1996, Zatrzymaj Czas-2004 i Sztuka dobrego życia- 2012, DVD z ćwiczeniami, artykułów w prasie i filmu dla DREAMLINERÓW z ćwiczeniami zapobiegającymi zakrzepicy. Prowadzi szkolenia dla firm, konferencje, kongresy, imprezy, bale itp.

Ukończyła warszawską Akademię Wychowania Fizycznego, uprawiała gimnastykę artystyczną – należała do kadry narodowej. Jest trenerem fitnessu, dziennikarką i producentką telewizyjną.
Mariola Bojarska-Ferenc jest członkiem najważniejszych światowych organizacji fitness IDEA i ECA, reprezentuje Polskę na międzynarodowych kongresach dotyczących rozwoju fitness i zdrowia. Jest uczestniczką ok 40 Kongresów Światowych. Na kongresie w Paryżu wykładała na temat polskiego rynku Wellness i SPA jako wybitna specjalistka w dziedzinie WELLNESS. Od 25 lat prowadzi w telewizji programy propagujące aktywny wypoczynek i zdrowe odżywianie. Spopularyzowała w Polsce wellness, callanetics, pilates, drums alive, body ballance, jogę fit, zumbę i ponad 200 form ruchu.
Odznaczona przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi za promocje zdrowia i sportu w mediach.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close