Mariola Bojarska-Ferenc 50+: zdrowie

Kaczka wyśmienita!

Przygotuj porcje piersi kaczki – jedna dla jednej osoby. Nasmaruj piersi kaczki (skórka ponacinaną w kratkę) świeżym rozmarynem, natrzyj odrobiną soli i pieprzu. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i usmaż piersi krótko z każdej strony. Do rozgrzanego piekarnika włóż w naczyniu piersi kacze i polej wszystko tłuszczem z patelni oraz czerwony winem, piecz w temp. 200 stopni przez jedną i pół godziny.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Kaczka wyśmienita! - BlogStar.pl

W rondelku na klarowanym maśle z odrobiną brązowego cukru uduś połówki śliwek, ćwiartki jabłek i gruszek pod koniec dodaj czerwone wino i parę minut podgrzewaj. Kaczkę podawaj pokrojoną w cienkie plastry z owocami duszonymi i borówkami.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Kaczka wyśmienita! - BlogStar.pl

Najczęściej jak widzicie gotuję w naczyniach Philipiak Polska. Kupuję je stopniowo i warto! Nie chodzi tylko o estetykę, ale o jakość i wytrzymałość. Nic dziwnego, że producent nazwał je biżuterią, bo w kuchni tak właśnie wyglądają! Są piękne!!!

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Kaczka wyśmienita! - BlogStar.pl

Kilka słów o tych naczyniach:

Naczynia produkowane są w jednej fabryce we Włoszech, nieprzerwanie od 1967 roku, przez włoskich rzemieślników. Od tego czasu opracowane zostały nowe kształty i dodatkowe funkcjonalności naczyń, ale niezmienna pozostała jakość wykonania.

Technologia:  Stal chromowo – niklowa Cr-Ni 18/10 gwarantuje wytrzymałość, a także wysoką jakość użytkowania. Jest materiałem wyjątkowo odpornym na działania bakterii i bardzo higienicznym w użyciu. W czasie produkcji części zewnętrzne i wewnętrzne naczyń poddawane są dodatkowo specjalnym procesom polerowania i satynowania, co sprawia, że naczynia są błyszczące i odporne na uszkodzenia. Teknotherm to specjalnie zaprojektowane akuterminczne dno naczyń. Dzięki grubości 15mm i specjalnej konstrukcji wewnętrznej dno akutermiczne magazynuje energię uwalniając ją stopniowo, przez długi czas. Technologia ta umożliwia równomierne i kontrolowane gotowanie na każdym rodzaju źródła energii: gazie, płycie elektrycznej i indukcyjnej. Gwarantuje także równomierny rozkład temperatury na wszystkich powierzchniach naczynia. Od strony wewnętrznej dno jest chronione powłoką ze stali nierdzewnej, która zapobiega korozji i zapewnia najwyższy poziom higieny.

 Pierścień wodny: Odpowiedniej wagi pokrywa, która unosi się na wytworzonej w naczyniu parze umożliwia powstanie pierścienia wodnego wokół krawędzi naczynia. To właśnie dlatego nasza pokrywa kręci się wokół własnej osi podczas gotowania. Pierścień wodny zapewnia wykorzystanie pary w procesie gotowania dzięki czemu gotowane potrawy nie tracą swoich walorów odżywczych. Minimalizowana jest także utrata ciepła. Dzięki takiemu rozwiązaniu do gotowania wystarcza bardzo mała ilość wody, nie ma też konieczności stosowania tłuszczu.

Termometr: Uchwyt pokrywy ze wskaźnikiem temperatury pozwala zoptymalizować czas spędzany w kuchni. Dzięki oznaczaniu trzech przedziałów temperatury trzema kolorami – niebieskim, zielonym, czerwonym – utrzymanie odpowiedniej temperatury gotowania jest proste. Nie narażamy się także na utratę pary poprzez wielokrotne podnoszenie pokrywy naczynia w czasie gotowania.

Rączki: Ergonomiczne raczki produkowane z materiałów termoizolacyjnych nie nagrzewają się w czasie gotowania. Dodatkowo wygodnie oprzesz na nich pokrywę.

Wyprofilowane krawędzie naczyń: Dzięki gładkim i doskonale wyprofilowanym naczyniom przelewanie płynów z naczyń może odbywać się bez dodatkowych akcesoriów.

Groszkowe dno patelni: Groszkowe dno patelni pozwala na smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Pokrywka jako podstawa Dzięki ergonomicznej pokrywce możesz wykorzystać ją jako podstawę naczynia.

Gotowanie systemem wieżowym:Specjalna konstrukcja oraz budowa naczyń pozwala na jednym palniku postawić ułożone w piramidę naczynia i gotować posiłki w tzw. systemie wieżowym. Takie połączenie pozwala na przygotowanie kilku dań jednocześnie. To bardzo praktyczne i ekonomiczne rozwiązanie.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+

Najpopularniejsza trenerka fitness w Polsce, która od 25 lat w mediach zaraża Polaków zdrowym stylem życia. Autorka programu SZTUKA ŻYCIA w TVP2 i cyklu w Pytaniu na śniadanie „Piękni i zdrowi po 40-stce”. Autorka książek: Cudowny Ruch -1996, Zatrzymaj Czas-2004 i Sztuka dobrego życia- 2012, DVD z ćwiczeniami, artykułów w prasie i filmu dla DREAMLINERÓW z ćwiczeniami zapobiegającymi zakrzepicy. Prowadzi szkolenia dla firm, konferencje, kongresy, imprezy, bale itp.

Ukończyła warszawską Akademię Wychowania Fizycznego, uprawiała gimnastykę artystyczną – należała do kadry narodowej. Jest trenerem fitnessu, dziennikarką i producentką telewizyjną.
Mariola Bojarska-Ferenc jest członkiem najważniejszych światowych organizacji fitness IDEA i ECA, reprezentuje Polskę na międzynarodowych kongresach dotyczących rozwoju fitness i zdrowia. Jest uczestniczką ok 40 Kongresów Światowych. Na kongresie w Paryżu wykładała na temat polskiego rynku Wellness i SPA jako wybitna specjalistka w dziedzinie WELLNESS. Od 25 lat prowadzi w telewizji programy propagujące aktywny wypoczynek i zdrowe odżywianie. Spopularyzowała w Polsce wellness, callanetics, pilates, drums alive, body ballance, jogę fit, zumbę i ponad 200 form ruchu.
Odznaczona przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi za promocje zdrowia i sportu w mediach.

7 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close