Kulinaria

Karnawałowe przekąski

Sylwester to wstęp do karnawałowych bali, imprez, domówek. Tu też musisz zaskoczyć gości oryginalnymi daniami. Najlepiej, żeby, po świątecznych, ciężkich daniach, karnawałowe przekąski były nieco lżejsze ale równie smaczne. Z pomocą przychodzi Fit&Easy, zobaczcie propozycje na oryginalne dania.   

 

Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą BlogStar: Karnawałowe przekąski - BlogStar.pl

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • 1 duży ugotowany i obrany burak
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g ugotowanej fasoli
  • 5 plasterków wędzonego boczku

Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem.

 Przepis na sos:

Dressing o dużym ciężarze gatunkowym. Znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).

Składniki:

  • główka czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru

Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.  Autor: Jan Kuroń

 BlogStar: Karnawałowe przekąski - BlogStar.pl

 

Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem BlogStar: Karnawałowe przekąski - BlogStar.pl

Składniki:

  • ½ opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • ½ opakowania Szpinaku Fit&Easy
  • 200 g obranych krewetek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Odrobina chili
  • Sok z ½ cytryny

Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie – rose.

 Przepis na dressing marie-rose

Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo.

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku.
  • Odrobina sosu Worchestershire
  • Kilka kropel whisky lub brandy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili

Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.  Autor: Jan Kuroń

BlogStar: Karnawałowe przekąski - BlogStar.pl

 

Sałata z fenkułem, bobem i poremBlogStar: Karnawałowe przekąski - BlogStar.pl

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
  • 1 fenkuł
  • 200 g obranego bobu
  • Jasna część małego pora
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Garść prażonych pestek słonecznika

 

Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję winegret, salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.   Autor: Jan Kuroń

 BlogStar: Karnawałowe przekąski - BlogStar.pl

 

Chipsy z jarmużu

Składniki:

  • 200 g Jarmużu Fit&Easy
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Łyżka oliwy
  • Pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól

 Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 0C, piecz przez ok. 10-12 minut.

BlogStar: Karnawałowe przekąski - BlogStar.pl

SMACZNEGO!

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close