Kulinaria

Krewetki, kurczak i zapiekanka w Travel Channel

Prawdziwy entuzjasta podróży i kuchni – Jonathan Phang,  po przemierzeniu setek kilometrów, zwiedzeniu wszystkich kontynentów, zawitał w Warszawie, aby opowiedzieć o swoich pasjach i zaprosić do oglądania drugiego sezonu programu „Kolej dla smakosza z Jonathanem Phangiem”.

BlogStar: Krewetki, kurczak i zapiekanka w Travel Channel - BlogStar.pl

Program „Kolej dla smakosza z Jonathanem Phangiem” będzie miał swoją premierę w sobotę,  11 kwietnia o godz. 19:00, na antenie Travel Channel. W drugim sezonie kulinarnych podróży po świecie, Jonathan Phang odwiedzi Szkocję, Kanadę, Australię i Peru. W każdym odcinku Jonathan z nieskrywaną ekscytacją będzie poznawał specjalności danego regionu oraz lokalne zwyczaje. Odwiedzi porośnięte bujną roślinnością górskie obszary Szkocji, podróżując na pokładzie słynnego Belmont Royal Scotland; będzie także podziwiał Góry Skaliste w Kanadzie oraz w dystyngowanym australijskim towarzystwie poleci hydroplanem na olśniewającą Palm Beach. Jonathan znajdzie się również na pokładzie zabytkowego, ręcznie skonstruowanego pociągu w drodze do Kurandy. Tam pozna bliżej mieszkańców lasu deszczowego kosztując curry z krokodyla i przytulając koalę. Zapowiada się niezwykle smaczna wiosna Laughing

Specjalnie dla Was, mamy kilka przepisów autorstwa Jonathana Phanga, które będzie przygotowywał w kolejnych odcinkach swojego programu.

Krewetki po Kreolsku

Porcja na 6 osób. Przepisy Jonathana Phanga z książki The Pepperpot Club wydanej przez Hardie Grant, zdjęcia Jacqui Melville.

  •  2 łyżki stołowe łagodnej oliwy z oliwekBlogStar: Krewetki, kurczak i zapiekanka w Travel Channel - BlogStar.pl
  • 60g solonego masła
  • 1 cebula, przekrojona na pół i drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 zielona papryka, przekrojona na pół, nasiona usunięte, drobno posiekana
  • 1 czerwona papryczka karaibska, przekrojona na pół, nasiona usunięte, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 60g suszonego kokosa, pokrojonego na kostkę
  • 1 łyżka stołowa wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki ostrego sosu West Indian
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 1 duża szczypta cukru
  • 400g puszka pomidorów krojonych
  • 900g krewetek tiger obranych, żyłki usunięte
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna i pietruszka do ozdoby

 Przygotowanie

  1. Podgrzej olej i masło na patelni na średnim ogniu.
  2. Gdy masło się stopi, dodaj cebulę, czosnek, zieloną paprykę, chili i selera i gotuj przez około pięć minut aż zmiękną.
  3. Dodaj kokosa i mieszaj aż się roztopi.
  4. Posyp papryką i czosnkiem w proszku. Następnie dodaj sos sojowy, Worcestershire, ostry sos West Indian, przecier pomidorowy i cukier.
  5. Wlej pokrojone pomidory i gotuj aż sos się zredukuje o połowę. Na koniec dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez pięć minut.
  6. Podawaj na podgrzanych talerzach, z ryżem, dekoruj świeżo posiekaną pietruszką i cytryną.

 

PIJANY KURCZAK

Porcja dla 4 osób. Przepisy Jonathana Phanga z książki The Pepperpot Club wydanej przez Hardie Grant, zdjęcia Jacqui Melville.

 

  • 8 udek kurczaka z kościąBlogStar: Krewetki, kurczak i zapiekanka w Travel Channel - BlogStar.pl
  • 150 ml świeżego soku z limonki
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 2 czerwone papryczki chili, przekrojone na pół, nasiona usunięte, drobno posiekane
  • 5 cm kawałek imbiru, drobno starty
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • 2 średnie cebule, pokrojone na kostkę
  • 350g pieczarek portobello pokrojonych na grube plasterki
  • 350g mieszanego ryżu (dziki i długo ziarnisty)
  • 1.25 litra (5 szklanek) bulionu drobiowego
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

  1. Zacznij od marynowania kurczaka. Włóż udka do dużego naczynia. Połącz sok z limonki, papryczki i suszony tymianek w oddzielnej misce, następnie zalej udka marynatą, upewnij się czy marynata pokrywa udka z obu stron. Przypraw solą, czarnym pieprzem i  pieprzem syczuańskim. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
  2. Wyjmij kurczaka z lodówki. Podgrzej piekarnik do 200C. Przed smażeniem kurczak powinien być w temperaturze pokojowej. Nasmaruj tłuszczem duże naczynie żaroodporne, następnie wsyp do niego cebulę, grzyby i ryż, wymieszaj wszystko ze sobą.
  3. Na patelni wstawionej na średni ogień podgrzej olej. Odsącz kurczaka z zalewy. Marynatę zachowaj, przyda się później. Smaż kurczaka przez około 10 minut, obracając go aż udka zbrązowieją.
  4. Wstaw kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego (skórą do góry) i zalej marynatą i bulionem. Piecz w piekarniku przez około godzinę, lub do czasu gdy cały płyn zostanie wchłonięty a udka będą chrupiące.

 

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SEREM

Porcja dla  6 osób. Przepisy Jonathana Phanga z książki The Pepperpot Club wydanej przez Hardie Grant, zdjęcia Jacqui Melville.

  •  410 ml zagęszczonego mlekaBlogStar: Krewetki, kurczak i zapiekanka w Travel Channel - BlogStar.pl
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka ostrego sosu West Indian
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka granule czosnku
  • 450g makaronu (świderki) ugotowanego „al dente” , schłodzonego do temperatury pokojowej
  • 450g dojrzałego sera cheddar, startego
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz


  1. Podgrzej piekarnik 190C.
  2. Posmaruj tłuszczem tackę do pieczenia 23/33 (9×13). Wlej mleko zagęszczone oraz mleko, wbij jajka.
  3. Przypraw musztardą w proszku, granulkami czosnku, ostrym sosem oraz sporą dawką soli i czarnego pieprzu.
  4. W misce połącz ugotowany makaron, cebulę oraz ser, zostawiając trochę sera do posypania z wierzchu.
  5. Wyłóż makaron na tackę do pieczenia, posyp resztką sera i piecz przez 45-60 minut aż zbrązowieje i stwardnieje z wierzchu.

 Smacznego Laughing

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

2 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close