Julka Wróblewska - moje przepisy Kulinaria

Kruche ciasteczka, które nie doczekają Bożego Narodzenia

Zbliżają się święta Bożego narodzenia, więc postanowiłam dziś upiec kruche ciasteczka. Zajęło mi to mnóstwo czasu, ponieważ robiłam różne kształty. Jednak efekt końcowy wyszedł taki jak na zdjęciach;). Były pyszne i… nie doczekały do świąt.

Julia Wróblewska: Kruche ciasteczka, które nie doczekają Bożego Narodzenia - BlogStar.pl

Składniki na ciasteczka:
•    500 g mąki pszennej
•    150 g masła lub margaryny
•    2 żółtka
•    1 jajko
•    3/4 szklanki cukru
•    1 łyżeczka proszku o pieczenie
•    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
•    szczypta soli
•    3 łyżki śmietany
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem. Zrobić wgłębienie, dodać masło i palcami rozdrobnić z mąką na grudki. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto i schłodzić w lodówce całą godzinę. Potem rozwałkować i wycinać różne kształty ciasteczek. Na święta najlepsze są gwiazdki, bałwanki lub choinki. Ciasto będzie miało kruchą strukturę. Wkurzające jest to, że łamie się troszkę :).  Życzę smacznego!

Julia Wróblewska: Kruche ciasteczka, które nie doczekają Bożego Narodzenia - BlogStar.pl

 


Julia Wróblewska

Julia Wróblewska to jedna z najpopularniejszych gwiazd w polskim kinie. Na dużym ekranie, zadebiutowała jako siedmiolatka w filmie "Tylko mnie kochaj", a potem szybko posypały się kolejne role. W serialu „Determinator” zagrała Julkę, w „Naznaczonym” Natalkę, świetnie poradziła sobie w rolach filmowych m.in. w „Listy do M” czy „Och, Karol 2”. Wzięła udział w popularnych show" Celebrity Splash" oraz "Dancing With the Stars. Taniec z Gwiazdami". Obecnie można ją oglądać w serialu "M jak miłość", gdzie gra Zosię.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close