BlogStar -> Anna Samusionek -> Kulinarne hity na wakacje!

Kulinarne hity na wakacje!

Dziś moje dwa wakacyjne hity, którymi można uatrakcyjnić letnie posiłki.

 Prawdopodobnie znacie już tę kombinację, ale ja jestem jej fanką już od kilku lat i zaraziłam nią wszystkich moich znajomych na kilku kontynentach .

Anna Samusionek: Kulinarne hity na wakacje! - BlogStar.pl

 

WAKACYJNA TRÓJCA

 Składniki:

– ¼ arbuza

– ser feta

– cebula cukrowa lub czerwona

Anna Samusionek: Kulinarne hity na wakacje! - BlogStar.pl

Ćwiartkę niezbyt wielkiego za to bardzo słodkiego i dobrze schłodzonego arbuza kroję na ok.1,5-2 cm plastry. W miarę możliwości usuwam z niego pestki, ale tylko te z wierzchu, aby nie rozwalić arbuza. Na to kładę plaster sera typu feta i cieniutkie paseczki cebuli. Ja preferuję cebulę cukrową, ale czerwona wygląda bardziej dekoracyjnie. Wszystko posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem. Pychota!!!

Anna Samusionek: Kulinarne hity na wakacje! - BlogStar.pl

Nadaje się jako starter lub w pełni samowystarczalne danie kolacyjne, nie wymaga jakiegokolwiek pieczywa, więc przy okazji jest dietetycznie (jeśli ser będzie o możliwie najmniejszej zawartości tłuszczu ). 

 

 

WIŚNIOWA RAPSODIA

 Nie wiedzieć czemu z naszych stołów znikają najprostsze polskie desery, więc postanowiłam przypomnieć nam wszystkim smak dzieciństwa.

Anna Samusionek: Kulinarne hity na wakacje! - BlogStar.pl

Składniki:

– 0,5 kg wiśni

– kilka goździków

– 6-8 łyżek brązowego cukru

– 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej

– ¾ l wody

 

Gotuję bardzo mocny kompot wiśniowy (wiśni nie dryluję!). Zawsze gotuję na tzw. Oko, więc ciężko mi podać proporcje, ale mniej więcej na 0,5 kg wiśni używam ok. 3/4 l wody (porcja na co najmniej 4 osoby). Dodaję kilka goździków i ok.6-8 łyżek brązowego cukru. Czym mniej cukru, tym mniej kaloryczny będzie to deser, a poza tym ja uwielbiam jak jest on trochę kwaskowaty.

 Do gorącego kompotu wlewam ok.3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody. Mieszam i chwilkę zagotowuję. Kisiel generalnie powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

 Podaję go gdy, jest jeszcze gorący! Konieczne spodeczki na tzw.”plujki”.

 Pychota i super zabawa

 Serdecznie polecam

Anna

Komentarzy: 11 dla “Kulinarne hity na wakacje!

  1. Słyszałam o polączeniu arbuza z fetą i któryś rok odwlekam spróbowania tego. :) Czas w końcu się za to zabrac. 😀

  2. bardzo podobają mi się przepisy pani Anny. Rzeczywiście aktorka świetnie sobie radzi w kuchni. Próbowałam poprzednie i ten kisiel też zrobię.

  3. a próbowaliście arbuza oziębic i napełnić wódką lub winem półsłodkim. pycha na upal. Nie dla dzieciaków przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>