BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Lemoniady

Lemoniady

Lemoniady. Świeże, orzeźwiające, idealne na lato. Wymyśliłam dla Was kilka opcji. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Kwaśne, słodkie, wyraziste, ostre. Dietetyczne i sycące. Energizujące i oczyszczające. Moim faworytem jest rabarbarowa – sprawdźcie sami!

izabela_zwierzynska_lemoniada

 

 

  • izabela_zwierzynskarabarbar_IMG_4407Lemoniada rabarbarowa

     Składniki:

  • Cukier trzcinowy
  • Rabarbar (ja użyłam 3 łodyg)
  • Syrop z kwiatów bzu
  • Sok z cytryny
  • Zimna woda

*opcjonalnie, aby uzyskać gęsty koktajl można wsypać nasiona chia i zostawić na kilka godzin w lodówce

 izabela_zwierzynska_rabarbar_IMG_4391

Pokrój rabarbar na kawałki, posyp cukrem i duś do miękkości, aż utworzy się jednolita owocowa masa. Sok z cytryny, syrop z kwiatów bzu (do kupienia np w IKEA) i 2 pełne łyżki rabarbarowej masy wlej do blendera. Dolej trochę wody. Zmiksuj. Przelej do szklanek na ok 2/3 wysokości lub w upalne dni ½ i dopełnij zimną wodą. Jeśli wytworzy się piana, to jeszcze przed wlaniem wody można zdjąć ją łyżką. Warto w upały dorzucić kilka kostek lodu. Udekoruj, np kawałkiem arbuza. Pyszna, słodko- kwaśna, a do tego zaspokaja głód! Jako jedyna zawiera cukier, ale można go zastąpić miodem, stewią lub ksylitolem.  izabela_zwierzynska_rabarbar_IMG_4405

Lemoniada imbirowa z kolendrą

 Składniki:

  •  Świeża kolendra
  • Sok z cytryny
  • Korzeń imbiru

izabela-zwierzynska_imbir_IMG_4393

 Kawałek imbiru obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki, wrzuć do blendera, dolej sok z cytryny i wsyp kolendrę. Wszystko zmiksuj. Podobnie jak poprzednio wlej do szklanek, zdjąć pianę i dopełnić wodą. Udekorować pozostałą kolendrą i plastrem cytryny. Wyjątkowo orzeźwiająca, kwaśna i ostra. Poprawia trawienie i odporność. Można dodać do niej łyżeczkę spiruliny.  izabela_zwierzynska_imbir_IMG_4403

Lemoniada arbuzowo – ogórkowa z rozmarynem

 Składniki:

  • Kawałek arbuza
  • ½ świeżego ogórka
  • miód naturalny
  • Świeży rozmaryn arbuz_IMG_4394

Kawałki arbuza bez pestek wrzuć do blendera, ogórka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do arbuza. Dodaj 2 łyżeczki miodu, gałązkę rozmarynu i zmiksuj. Rozlej do szklanek lub słoików, zdejmij łyżką pianę i dopełnij szklanki wodą. Udekoruj plasterkami ogórka i rozmarynem. Sycąca, o niespodziewanym smaku, dobrze gasi pragnienie.  arbuz_IMG_4397

Lemoniada truskawkowo – pomarańczowa z miętą

 Składniki:

  •  Miseczka truskawek
  • Pomarańcza
  • Świeża miętaizabela_zwierzynska_truskawka_IMG_4399

Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej do blendera, dorzuć umyte truskawki (ok 20 sztuk średniej wielkości), listki świeżej mięty i zmiksuj. Gdyby mus był zbyt gęsty dolej wody w trakcie miksowania. Jeśli powstanie piana usuń ją łyżka, rozlej do szklanek do ½ wysokości i dopełnij zimną wodą. Może być też gazowana. Udekoruj listkami mięty i plasterkiem truskawki. Idealna dla fanów truskawek! Jest lekko słodka ale … czujecie miętę? 😉

izabela_zwierzynska_truskawka_IMG_4400

Komentarzy: 3 dla “Lemoniady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>