Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Lemoniady

Lemoniady. Świeże, orzeźwiające, idealne na lato. Wymyśliłam dla Was kilka opcji. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Kwaśne, słodkie, wyraziste, ostre. Dietetyczne i sycące. Energizujące i oczyszczające. Moim faworytem jest rabarbarowa – sprawdźcie sami!

izabela_zwierzynska_lemoniada

 

 

  • izabela_zwierzynskarabarbar_IMG_4407Lemoniada rabarbarowa

     Składniki:

  • Cukier trzcinowy
  • Rabarbar (ja użyłam 3 łodyg)
  • Syrop z kwiatów bzu
  • Sok z cytryny
  • Zimna woda

*opcjonalnie, aby uzyskać gęsty koktajl można wsypać nasiona chia i zostawić na kilka godzin w lodówce

 izabela_zwierzynska_rabarbar_IMG_4391

Pokrój rabarbar na kawałki, posyp cukrem i duś do miękkości, aż utworzy się jednolita owocowa masa. Sok z cytryny, syrop z kwiatów bzu (do kupienia np w IKEA) i 2 pełne łyżki rabarbarowej masy wlej do blendera. Dolej trochę wody. Zmiksuj. Przelej do szklanek na ok 2/3 wysokości lub w upalne dni ½ i dopełnij zimną wodą. Jeśli wytworzy się piana, to jeszcze przed wlaniem wody można zdjąć ją łyżką. Warto w upały dorzucić kilka kostek lodu. Udekoruj, np kawałkiem arbuza. Pyszna, słodko- kwaśna, a do tego zaspokaja głód! Jako jedyna zawiera cukier, ale można go zastąpić miodem, stewią lub ksylitolem.  izabela_zwierzynska_rabarbar_IMG_4405

Lemoniada imbirowa z kolendrą

 Składniki:

  •  Świeża kolendra
  • Sok z cytryny
  • Korzeń imbiru

izabela-zwierzynska_imbir_IMG_4393

 Kawałek imbiru obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki, wrzuć do blendera, dolej sok z cytryny i wsyp kolendrę. Wszystko zmiksuj. Podobnie jak poprzednio wlej do szklanek, zdjąć pianę i dopełnić wodą. Udekorować pozostałą kolendrą i plastrem cytryny. Wyjątkowo orzeźwiająca, kwaśna i ostra. Poprawia trawienie i odporność. Można dodać do niej łyżeczkę spiruliny.  izabela_zwierzynska_imbir_IMG_4403

Lemoniada arbuzowo – ogórkowa z rozmarynem

 Składniki:

  • Kawałek arbuza
  • ½ świeżego ogórka
  • miód naturalny
  • Świeży rozmaryn arbuz_IMG_4394

Kawałki arbuza bez pestek wrzuć do blendera, ogórka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do arbuza. Dodaj 2 łyżeczki miodu, gałązkę rozmarynu i zmiksuj. Rozlej do szklanek lub słoików, zdejmij łyżką pianę i dopełnij szklanki wodą. Udekoruj plasterkami ogórka i rozmarynem. Sycąca, o niespodziewanym smaku, dobrze gasi pragnienie.  arbuz_IMG_4397

Lemoniada truskawkowo – pomarańczowa z miętą

 Składniki:

  •  Miseczka truskawek
  • Pomarańcza
  • Świeża miętaizabela_zwierzynska_truskawka_IMG_4399

Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej do blendera, dorzuć umyte truskawki (ok 20 sztuk średniej wielkości), listki świeżej mięty i zmiksuj. Gdyby mus był zbyt gęsty dolej wody w trakcie miksowania. Jeśli powstanie piana usuń ją łyżka, rozlej do szklanek do ½ wysokości i dopełnij zimną wodą. Może być też gazowana. Udekoruj listkami mięty i plasterkiem truskawki. Idealna dla fanów truskawek! Jest lekko słodka ale … czujecie miętę? 😉

izabela_zwierzynska_truskawka_IMG_4400

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close