Kulinaria

Letnie przepisy Siby Mtongany

Za oknem lato, więc szkoda marnować czas w kuchni! Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. Idealne na taką okazję są przepisy, które prezentuje Siba Mtongana w programie „Szybkie uczty Siby”, emitowanym na antenie Polsat Food Network. Jej znak rozpoznawczy to dania, które przyrządza się błyskawicznie, a wyglądają, jakby były  przygotowywane godzinami. Zaskakujące, fantastyczne kompozycje smaków to egzotyczna fuzja dań Południowej Afryki, łącząca współczesną kuchnię z tradycyjnymi przepisami. Poniżej wybrane przepisy z programu , które znakomicie sprawdzą się na letnich grillowych przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.

 Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

BlogStar: Letnie przepisy Siby Mtongany - BlogStar.pl

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 20 minut

Porcja dla 4 osób

  •  4 piersi kurczaka

 Sos sojowy, miód, musztarda

  • 30ml sosu sojowego
  • 60ml miodu
  • 15ml gruboziarnistej musztardy
  • 5ml musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Dodatki:

 

  • 250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • Tarty parmezan

 Warzywa w bekonie

 

  • 200g zielonej fasolki, obranej
  • 200g szparagów, obranych
  • 200g brokułów z łodygami
  • 8 plastrów bekonu
  • 15ml brązowego cukru
  • 5ml sosu sojowego
  • 15ml oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

 Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc.

Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut. Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym. Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.

 Boere Sosaties

BlogStar: Letnie przepisy Siby Mtongany - BlogStar.pl

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 10 minut

Porcja na 5-6 osób

 SKŁADNIKI

  • 700g kiełbasy boerewors
  • 10 suszonych tureckich moreli, przekrojonych na pół
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 małe czerwone cebule
  • 12 metalowych szpikulców do szaszłyków
  • 125ml wędzonego sosu BBQ

Sos pomidorowy

 

  • 15ml oleju
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 400g mieszanki cebuli i pomidorów
  • 1 duży słoik chutney z peppadewy i imbiru
  • 5ml sosu sojowego Kikkoman, do przyprawienia
  • Zioła do dekoracji

 PRZYGOTOWANIE:

 Pokroić kiełbasę na równe kawałki. Nabijać na szpikulce na zmianę z papryką, cebulą i morelą. Grillować na patelni przez 8-10 minut, cały czas obracając. Posmarować sosem i smażyć przez jeszcze minutę. Przed podaniem mięso powinno odpocząć przez 5 minut.

 Sos: podgrzać olej i podsmażyć czosnek. Dodać mieszankę cebuli
i pomidorów, gotować przez 8-10 minut, aż zgęstnieje. Dodać chutney i zamieszać. Przyprawić sosem sojowym. Podawać do Boere Sosaties .

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close