Kulinaria

Lżej na Wielkanoc

Przed nami Święta. W większości kuchni w polskich domach trwają już pierwsze przygotowania świątecznych potraw. Co zrobić aby Święta były ucztą kulinarną zarówno smaczną jak i zdrową? Mamy dla was kilka propozycji przygotowanych przez  Jana Kuronia, ambasadora marki Fit&Easy.

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

Prezentowane poniżej wielkanocne tradycyjne potrawy w nowej odsłonie przygotowane zostały na niedawnych warsztatach kulinarnych, w Centrum Domowych Inspiracji BOSCH, w których mieliśmy smaczną przyjemność brać udział Smile.

 

Jajka z czerwonym farszem

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

  • 6 jajek
  • ½ czerwonej papryki
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • Garść rukoli Fit&Easy
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

  • 6 jajek
  • Mała czerwona cebula
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • Łyżeczka czarnuszki
  • Kilka kropel oliwy
  • Sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.

 

Sałata z serem brie, pestkami dyni i żurawiną

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

  • 1 opakowanie mixu sałat FIT&EASY PARTY
  • 100g sera typu brie
  • 1 mała marchewka
  • garść pestek dyni
  • łyżka cukru
  • łyżka wody
  • garść żurawiny
  • 2 gałązki szczypioru
  • 3 listki cykorii
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

  Na talerzu ułóż liście cykorii, wysyp na nie mieszankę sałat. Dodaj pokrojony w kawałki ser brie, plastry marchewki i grubo posiekany szczypior, pestki dyni skarmelizowane w cukrze i wodzie oraz żurawinę.

 

 Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

  •  6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny

MARYNATA:

  • 30 ml oleju
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2/3 łyżki suszonego tymianku
  • sól, czarny pieprz

 Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą, możesz użyć pieprzu ale pamiętaj, że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki  małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty, obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak by mięso lepiej przeszło marynatą. Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z chutneyem na rukoli z żurawiną.

 

Sałatka z jarmużu, grillowanego kurczaka i kukurydzy

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

  • 200g grillowanej piersi z kurczaka
  • 2 szklanki pokrojonego w paski jarmużu
  • 2 garście pokrojonych na pół pomidorków
  • ½ szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 – 2 posiekane dymki
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 50 g wiórków parmezanu

Pierś z kurczaka zgrilluj na patelni grillowej. Pokrojone składniki wymieszaj w misce i polej sosem z wymieszanych składników (czosnek, cytryna, oliwa, sól, pieprz). Całość posyp parmezanem lub przygotuj alternatywny sos:

Salsa Verde

  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • Po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Kilka kaparów
  • Odrobina świeżej posiekanej papryczki chili
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Ewentualnie łyżka musztardy Dijon

Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.

 

Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

  • Opakowanie mixu sałat FIT&EASY FAMILY
  • 120 g wędzonego pstrąga
  • Garść rukoli
  • Solidna łyżka czarnego sezamu
  • 2 duże lub 4 małe rzodkiewki
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 1 mała marchewka

 Na mieszance sałat i rukoli ułóż poszarpanego w palcach pstrąga, posiekane w plastry rzodkiewki oraz selera. Marchewkę najlepiej pokroić w słupki lub za pomocą obieraczki uzyskać długie i szerokie paski. Całość posyp sezamem. Według mnie najlepszy będzie tutaj dressing orientalny.

 

Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

BlogStar: Lżej na Wielkanoc - BlogStar.pl

  • Opakowanie sałat FIT&EASY COOL
  • 6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)
  • 12 kaparów
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 szalotki lub 2 dymki
  • Oliwa z oliwek

 Wyłóż sałatę do naczynia. W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać). Na sałacie ułóż fileciki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę. Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.

 Smacznych i lekkich świąt!

 

 

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close