BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Marokańska kuchnia

Marokańska kuchnia

Marokańska kuchnia jest uważana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. I muszę przyznać, że rozumiem tego powód. W kuchni marokańskiej inwestuje się w bogatą ilość przypraw, a także ciekawe łączenie smaków. Przykładem tego są np. pomidory smażone z cukrem i cynamonem! Przepis jest banalnie prosty – dojrzałe pomidory wystarczy wrzucić na patelnię – bez tłuszczu, posypać cukrem i na wierzchu położyć kawałki cynamonowej kory.

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Tego typu przystawki na bazie warzyw są tu bardzo popularne. Przede wszystkim dlatego, że marokańskie warzywa są niezrównane jeśli chodzi o głębię smaku i aromatu. Moja ulubioną przystawką była pasta z bakłażana przyrządzana na różne sposoby oraz roladki z bakłażana z orzechami w środku. Łatwe i niebanalne!

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Będąc w Maroku warto też skusić się na degustację kiszonej cytryny. Nie, nie pomyliłam się, chodzi o cytrynę. Jeśli chcecie spróbować zrobić je w domu, nic łatwiejszego! Wystarczy świeże cytryny przeciąć na pół, następnie nakroić na ćwiartki a do środka wsypać sól, zacisnąć je i włożyć do słoika, tak, by go szczelnie wypełniły na kilka tygodni. I już. Pewnie zastanawiacie się do czego mogą się przydać? Na pewno do warzywnych i mięsnych tajine.

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Tajine to nazwa zarówno naczynia, jak i potrawy serwowanej w Maroku w każdym domu i restauracji. Dania przygotowywane w tajine są bardzo zdrowe, bowiem nie zawierają w sobie prawie żadnego tłuszczu (chyba, że sami dolejemy oliwę). Najłatwiejszy i najszybszy jest tajine warzywny. Wystarczy warzywa (np. cukinię, marchew, cebulę, ziemniaki) ułożyć w naczyniu, dodać szczyptę szafranu, kurkumy, imbiru, soli i pieprzu posypująca warzywa i na końcu podlać oliwą. Można dodać również miód i przez 30 minut trzymać tajine na wolnym ogniu. Pyszne! Wspaniałe są również tajine z owoców morza np. z krewetek i kalmarów z natką pietruszki, kolendrą, kiszoną cytryną i sosem z pomidorów. Mimo wszystko jednak będzie nam trudno idealnie odtworzyć w lokalnym klimacie marokańską kuchnię ze względu na brak odpowiednich odmian warzyw czy dostępu do świeżych ryb i owoców morza.

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zakosztować ichniejszych słodkości w czym Marokańczycy sprawdzają się doskonale! Ciasteczka z marcepanem, czekoladowe, kruche, pastilla (czyli deser z ciasta francuskiego wypełnionego mięsem z kurczaka na słodko z cynamonem – obłędne!) oraz daktyle! Ja przywiozłam do domu całe pudło i codziennie dodaję do porannej owsianki, aby mieć chociaż namiastkę Maroka w domu, bo przyznam, że już bardzo tęsknię…

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

 

Komentarzy: 6 dla “Marokańska kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>