Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Izabela Zwierzyńska - podróże małe i duże Kulinaria

Marokańska kuchnia

Marokańska kuchnia jest uważana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. I muszę przyznać, że rozumiem tego powód. W kuchni marokańskiej inwestuje się w bogatą ilość przypraw, a także ciekawe łączenie smaków. Przykładem tego są np. pomidory smażone z cukrem i cynamonem! Przepis jest banalnie prosty – dojrzałe pomidory wystarczy wrzucić na patelnię – bez tłuszczu, posypać cukrem i na wierzchu położyć kawałki cynamonowej kory.

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Tego typu przystawki na bazie warzyw są tu bardzo popularne. Przede wszystkim dlatego, że marokańskie warzywa są niezrównane jeśli chodzi o głębię smaku i aromatu. Moja ulubioną przystawką była pasta z bakłażana przyrządzana na różne sposoby oraz roladki z bakłażana z orzechami w środku. Łatwe i niebanalne!

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Będąc w Maroku warto też skusić się na degustację kiszonej cytryny. Nie, nie pomyliłam się, chodzi o cytrynę. Jeśli chcecie spróbować zrobić je w domu, nic łatwiejszego! Wystarczy świeże cytryny przeciąć na pół, następnie nakroić na ćwiartki a do środka wsypać sól, zacisnąć je i włożyć do słoika, tak, by go szczelnie wypełniły na kilka tygodni. I już. Pewnie zastanawiacie się do czego mogą się przydać? Na pewno do warzywnych i mięsnych tajine.

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Tajine to nazwa zarówno naczynia, jak i potrawy serwowanej w Maroku w każdym domu i restauracji. Dania przygotowywane w tajine są bardzo zdrowe, bowiem nie zawierają w sobie prawie żadnego tłuszczu (chyba, że sami dolejemy oliwę). Najłatwiejszy i najszybszy jest tajine warzywny. Wystarczy warzywa (np. cukinię, marchew, cebulę, ziemniaki) ułożyć w naczyniu, dodać szczyptę szafranu, kurkumy, imbiru, soli i pieprzu posypująca warzywa i na końcu podlać oliwą. Można dodać również miód i przez 30 minut trzymać tajine na wolnym ogniu. Pyszne! Wspaniałe są również tajine z owoców morza np. z krewetek i kalmarów z natką pietruszki, kolendrą, kiszoną cytryną i sosem z pomidorów. Mimo wszystko jednak będzie nam trudno idealnie odtworzyć w lokalnym klimacie marokańską kuchnię ze względu na brak odpowiednich odmian warzyw czy dostępu do świeżych ryb i owoców morza.

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zakosztować ichniejszych słodkości w czym Marokańczycy sprawdzają się doskonale! Ciasteczka z marcepanem, czekoladowe, kruche, pastilla (czyli deser z ciasta francuskiego wypełnionego mięsem z kurczaka na słodko z cynamonem – obłędne!) oraz daktyle! Ja przywiozłam do domu całe pudło i codziennie dodaję do porannej owsianki, aby mieć chociaż namiastkę Maroka w domu, bo przyznam, że już bardzo tęsknię…

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska: Marokańska kuchnia - BlogStar.pl

 

 

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

6 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close