Mariola Bojarska-Ferenc 50+: zdrowie

Mój sposób na piękne i zdrowe włosy

Kochani, zwykle dbamy o ciało, a zapominamy po 50-tce dbać o włosy, a przecież to one dodają nam urody. Niezadbane, rozdwojone, źle przycięte mogą postarzyć nas o 10 lat , a nawet więcej. Ja fryzjera traktuję podobnie jak lekarza – korzystam z jego usług regularnie, nie tylko wtedy, gdy mam wielkie wyjście lub problem, ale raz w miesiącu podcinam końcówki i dodaję im koloru. Z fryzjerem jak z ginekologiem i dentystą – najlepiej niech będzie jeden, wtedy wiadomo ewentualnie, kto schrzanił robotę, albo kto sprawił, że czujemy się dobrze Wink. Regularnie w sprawie ścięcia włosów czy uczesania na wielkie wyjścia korzystam z usług Leszka Czajki, już od 15 lat. Natomiast moja fryzjerka, pani Renatka, dba o mój kolor włosów. Najlepszym komplementem ostatnio było dla mnie pociągniecie mnie za włosy przez jedną panią na przyjęciu. Myślałam, że to przypadek, a ona chciała sprawdzić, czy moje włosy są naturalne, niedoczepione. Naturalne!!!! Dbam o nie, bo wiem, że drugi raz nie dostanę takiej szansy od życia.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Mój sposób na piękne i zdrowe włosy - BlogStar.pl
U Leszka Czajki szykuję się na wielkie wyjście. Końcówki włosów jak co miesiąc przycięte!

Kto z nas nie chciałby mieć pięknych, mocnych oraz zdrowych włosów i paznokci? Ich wygląd to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim świadectwo naszej kondycji zdrowotnej oraz niedoborach składników odżywczych. Gdy ich kondycja podupada, szukamy ratunku w kosmetykach: drogich odżywkach, szamponach, balsamach i zabiegach regeneracyjnych. Często rozczarowujemy się ich mizernym działaniem. Dlaczego? Na stan włosów i paznokci obok czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczone środowisko, dym tytoniowy czy promieniowanie słoneczne, mają istotny wpływ czynniki wewnętrzne czyli zaburzenia wewnątrzustrojowe i nieprawidłowe odżywianie. Nie wystarczy więc stosowanie dobrych szamponów, odżywek czy kremów do codziennej pielęgnacji. Tym bardziej, że włosy i paznokcie w odróżnieniu od skóry nie mają zdolności do regeneracji. Trzeba zrobić wszystko, aby wyrastały zdrowe już od korzenia.

Żyjąc w ciągłym stresie i pośpiechu zapominamy, że tajemnica zdrowego i pięknego wyglądu tkwi we właściwym odżywianiu. W codziennej diecie  powinniśmy dostarczać odpowiednie ilości białka, witamin i składników mineralnych wpływających na stan włosów i paznokci, unikać nadmiaru tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych (cukier, słodycze). Również nieprawidłowy styl życia, palenie tytoniu, nadmierne picie kawy i alkoholu, sprzyjają zaburzaniu równowagi wewnętrznej organizmu.

 

Czego Ci brakuje, gdy włosy:

  • wypadają – niedobór białka, krzemu
  • rzadkie i cienkie – niedobór białka, cynku, biotyny, żelaza, miedzi
  • skręcają, zwijają się – niedobór witaminy C i A, miedzi
  • łamliwe, mało sprężyste – niedobór białka, wit.B5, żelaza, miedzi
  • przetłuszczają się – niedobór witamin z grupy B
  • wysuszone – niedobór witaminy A i E, wit. B5

 Teraz, kiedy już wiesz, czego brakuje Twoim włosom, sama możesz odpowiednio zmodyfikować swoją dietę, by poprawić ich stan. Oto ściągawka:

Białko – szczególnie cenne jest dobrze przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego, które ma wysoką wartość odżywczą. Możemy je znaleźć w jajach, mleku i produktach mlecznych, mięsie zwierząt, ryb, drobiu. Cenne jest również białko soi i innych roślin strączkowych, a także orzechów. Powyższe produkty zawierają aminokwasy siarkowe – metioninę i cysteinę. Znaczne ilości cystyny znajdziemy w produktach zbożowych i roślinach strączkowych, takich jak: zarodki pszenne, otręby pszenne, płatki owsiane, soja. Białko włókienkowe – keratyna jest głównym składnikiem budulcowym włosów i paznokci. Keratyna włosów ma w składzie około 20% cysteiny, aminokwasu bogatego w siarkę, która zapewnia sprężystość i brak łamliwości włosów. Wiązanie siarkowe są również odpowiedzialne za to, czy włosy są cienkie czy grube, proste czy skręcone.

Nienasycone kwasy tłuszczowe:

Jednonienasycone (MUFA)to np. kwas oleinowy, który znajdziesz w oliwie z oliwek, awokado, sardynkach i tuńczyku.

Wielonienasycone (PUFA): omega 9 – oliwa z oliwek, pestki słonecznika i sezamu, awokado, olej rzepakowy omega 6 – olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, mleko, omega 3 ( kwas linolenowy, m.in. alfa linolenowy) – olej lniany (najwięcej!), rzepakowy, sojowy, rośliny liściaste, orzechy, łosoś, makrela, tuńczyk. Tłuste ryby morskie są źródłem EPA i DHA, czyli pochodnych kwasu alfa linolenowego Kwasy omega 3 i omega 6 nie są wytwarzane w organizmie ludzkim, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Są niezbędne również dla włosów i paznokci. Dzienna dawka to około 1-2 łyżki oliwy/oleju, około 100g ryby i 50g orzechów. Kwas linolowy jest składnikiem błon komórkowych ( powstaje z niego kwas arachidonowy oraz PG, tromboksany i prostacykliny). Dzięki tym składnikom utrzymana jest funkcja ochronna przed środowiskiem zewnętrznym.

Witaminy antyoksydacyjne A, C, E, β-karoten. Zawarte są w dużej ilości w warzywach i owocach, dlatego trzeba zwracać szczególną uwagę na odpowiednie ich spożycie (600 gramów warzyw 300 g owoców dziennie) Do produktów najbogatszych w witaminę C należą owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, a z warzyw – kapustne. Witamina A występuje  głównie w produktach mlecznych, jajach, podrobach oraz tłustych rybach (śledzie, sardynki, tuńczyk). Najwięcej β-karotenu znajdziesz w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach. Źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy, pestki roślin oleistych (np. słonecznika), migdały, pełne ziarna zbóż.

Antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników przez co opóźniają efekty starzenia się organizmu, a także chronią m.in. naczynia włosowate ułatwiając dostarczanie składników odżywczych do włosów. Przyspieszają cykl  odnowy komórkowej i decydują o prawidłowej budowie keratyny. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza.

Witaminy z grupy B. Zawierają je: pieczywo z grubego przemiału, płatki owsiane, kasza gryczana, groch, fasola, soja, orzechy, warzywa liściaste, chuda wołowina, drób, jaja, wątroba, mleko i jego przetwory. Konieczne do prawidłowego metabolizmu komórek i ich regeneracji. Wspomagają wzrost włosów (wit. B5) i warunkują ich właściwą budowę. Wit. B1 i B2 warunkują wchłanianie aminokwasów w przewodzie pokarmowym.

Kwas foliowy (witamina B9) bierze udział w przemianie niektórych aminokwasów m.in. seryny i glicyny do metioniny (składnik włosów i paznokci). Jest niezbędny w powstawaniu hormonów biorących udział w syntezie melanin – barwników skóry i włosów. Najbogatsze w kwas foliowy są: warzywa liściaste (sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokuły, owoce cytrusowe, a także drożdże, wątroba, mięso, pełne ziarna zbóż. Ulega rozkładowi pod wpływem długotrwałej obróbki cieplnej.

Biotyna-witamina H – bardzo istotny czynnik w syntezie kwasów tłuszczowych. Jej większe ilości możesz znaleźć w wątróbce, drożdżach, mące sojowej, grzybach, mięsie drobiowym a także w warzywach (kalafior, groszek zielony, szpinak)

 Magnez – warzywa liściaste (magnez występuje jako składnik chlorofilu), pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, mięso, migdały, czekolada, kakao, figi, daktyle, kiwi. Bierze udział w przemianie biotyny w aktywny koenzym. Aktywator wielu enzymów, m.in. przenoszących związki wysokofosforanowe, bardzo ważny do prawidłowych przemian energetycznych w komórce, bierze udział w przemianach węglowodanów. Wszystkie te procesy są niezbędne do regeneracji i wzrostu komórek. Na obniżenie stężenia magnezu w organizmie mogą wpływać: stres, nadmierne picie kawy i alkoholu.

Żelazo – warunkuje prawidłową budowę i tempo wzrostu włosów i paznokci, poprzez wpływ na częstość podziałów komórek. Na niedobór żelaza są narażone zwłaszcza kobiety (krwawienie miesiączkowe). Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce: podroby, głównie wątróbka, mięso (zwłaszcza cielęcina i wołowina) i przetwory mięsne, ryby, drób. Produkty te zawierają żelazo hemowe – lepiej przyswajalne, w odróżnieniu od żelaza niehemowego, które wchłania się tylko w około 5%. Żelaza niehemowego dostarczają nam: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż (mąka, chleb pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, zarodki pszenne), warzywa zielone (szpinak, nać pietruszki). Uwaga! Wchłanianie żelaza ograniczają takie składniki jak: kawa, herbata, pokarmy bogate w błonnik. Unikaj więc ich nadmiernego spożycia.

 Cynk – jego źródłem jest chude mięso i ryby, jaja, warzywa, pełne ziarna zbóż. Jest konieczny do prawidłowego metabolizmu białek, węglowodanów, tłuszczów i kwasów nukleinowych w komórkach. Podziały i wzrost komórek przebiegają nieprawidłowo przy niedoborze tego pierwiastka. Przyspiesza procesy metaboliczne w komórkach skóry. Jest niezbędny w procesie tworzenia elementów strukturalnych (kolagenu, elastyny). Składnik ten zapobiega również łamliwości i rozdwajaniu się płytek paznokci, tworzeniu się białych plamek oraz sprawia, że włosy stają się mocniejsze i zdrowsze. Jego długotrwały niedobór może prowadzić do łysienia.

Miedź jest konieczna do wytwarzania tkanki łącznej. Wraz z żelazem wchodzi w skład enzymów wpływających na przekazywanie tlenu do tkanek. Jej niedobór upośledza wchłanianie żelaza, a także zmniejsza liczbę połączeń siarkowych (które jak wiemy wpływają m.in. na sprężystość włosów). Źródła miedzi to: wątroba, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, niektóre ryby, ostrygi, orzechy, migdały, nasiona strączkowe.

Selen jest silnym antyoksydantem ( owoce morza, ryby, produkty zbożowe) Krzem ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Produkty bogate w ten pierwiastek to: zielone liście warzyw. W Twojej diecie powinno się zatem znaleźć dużo szpinaku, sałaty, pietruszki, selera naciowego, rzeżuchy, ale także naturalnego jęczmienia (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, najlepiej wybierać nieoczyszczony z łusek), brązowego ryżu i innych nieoczyszczonych produktów zbożowych. Z owoców warto sięgać zwłaszcza po winogrona.

 

Pozdrawiam

Mariola Bojarska-Ferenc

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Mój sposób na piękne i zdrowe włosy - BlogStar.pl

Mariola Bojarska-Ferenc 50+

Najpopularniejsza trenerka fitness w Polsce, która od 25 lat w mediach zaraża Polaków zdrowym stylem życia. Autorka programu SZTUKA ŻYCIA w TVP2 i cyklu w Pytaniu na śniadanie „Piękni i zdrowi po 40-stce”. Autorka książek: Cudowny Ruch -1996, Zatrzymaj Czas-2004 i Sztuka dobrego życia- 2012, DVD z ćwiczeniami, artykułów w prasie i filmu dla DREAMLINERÓW z ćwiczeniami zapobiegającymi zakrzepicy. Prowadzi szkolenia dla firm, konferencje, kongresy, imprezy, bale itp.

Ukończyła warszawską Akademię Wychowania Fizycznego, uprawiała gimnastykę artystyczną – należała do kadry narodowej. Jest trenerem fitnessu, dziennikarką i producentką telewizyjną.
Mariola Bojarska-Ferenc jest członkiem najważniejszych światowych organizacji fitness IDEA i ECA, reprezentuje Polskę na międzynarodowych kongresach dotyczących rozwoju fitness i zdrowia. Jest uczestniczką ok 40 Kongresów Światowych. Na kongresie w Paryżu wykładała na temat polskiego rynku Wellness i SPA jako wybitna specjalistka w dziedzinie WELLNESS. Od 25 lat prowadzi w telewizji programy propagujące aktywny wypoczynek i zdrowe odżywianie. Spopularyzowała w Polsce wellness, callanetics, pilates, drums alive, body ballance, jogę fit, zumbę i ponad 200 form ruchu.
Odznaczona przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi za promocje zdrowia i sportu w mediach.

7 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close