BlogStar -> Mariola Bojarska-Ferenc 50+ -> Mój sposób na piękne i zdrowe włosy

Mój sposób na piękne i zdrowe włosy

Kochani, zwykle dbamy o ciało, a zapominamy po 50-tce dbać o włosy, a przecież to one dodają nam urody. Niezadbane, rozdwojone, źle przycięte mogą postarzyć nas o 10 lat , a nawet więcej. Ja fryzjera traktuję podobnie jak lekarza – korzystam z jego usług regularnie, nie tylko wtedy, gdy mam wielkie wyjście lub problem, ale raz w miesiącu podcinam końcówki i dodaję im koloru. Z fryzjerem jak z ginekologiem i dentystą – najlepiej niech będzie jeden, wtedy wiadomo ewentualnie, kto schrzanił robotę, albo kto sprawił, że czujemy się dobrze Wink. Regularnie w sprawie ścięcia włosów czy uczesania na wielkie wyjścia korzystam z usług Leszka Czajki, już od 15 lat. Natomiast moja fryzjerka, pani Renatka, dba o mój kolor włosów. Najlepszym komplementem ostatnio było dla mnie pociągniecie mnie za włosy przez jedną panią na przyjęciu. Myślałam, że to przypadek, a ona chciała sprawdzić, czy moje włosy są naturalne, niedoczepione. Naturalne!!!! Dbam o nie, bo wiem, że drugi raz nie dostanę takiej szansy od życia.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Mój sposób na piękne i zdrowe włosy - BlogStar.pl

U Leszka Czajki szykuję się na wielkie wyjście. Końcówki włosów jak co miesiąc przycięte!

Kto z nas nie chciałby mieć pięknych, mocnych oraz zdrowych włosów i paznokci? Ich wygląd to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim świadectwo naszej kondycji zdrowotnej oraz niedoborach składników odżywczych. Gdy ich kondycja podupada, szukamy ratunku w kosmetykach: drogich odżywkach, szamponach, balsamach i zabiegach regeneracyjnych. Często rozczarowujemy się ich mizernym działaniem. Dlaczego? Na stan włosów i paznokci obok czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczone środowisko, dym tytoniowy czy promieniowanie słoneczne, mają istotny wpływ czynniki wewnętrzne czyli zaburzenia wewnątrzustrojowe i nieprawidłowe odżywianie. Nie wystarczy więc stosowanie dobrych szamponów, odżywek czy kremów do codziennej pielęgnacji. Tym bardziej, że włosy i paznokcie w odróżnieniu od skóry nie mają zdolności do regeneracji. Trzeba zrobić wszystko, aby wyrastały zdrowe już od korzenia.

Żyjąc w ciągłym stresie i pośpiechu zapominamy, że tajemnica zdrowego i pięknego wyglądu tkwi we właściwym odżywianiu. W codziennej diecie  powinniśmy dostarczać odpowiednie ilości białka, witamin i składników mineralnych wpływających na stan włosów i paznokci, unikać nadmiaru tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych (cukier, słodycze). Również nieprawidłowy styl życia, palenie tytoniu, nadmierne picie kawy i alkoholu, sprzyjają zaburzaniu równowagi wewnętrznej organizmu.

 

Czego Ci brakuje, gdy włosy:

  • wypadają – niedobór białka, krzemu
  • rzadkie i cienkie – niedobór białka, cynku, biotyny, żelaza, miedzi
  • skręcają, zwijają się – niedobór witaminy C i A, miedzi
  • łamliwe, mało sprężyste – niedobór białka, wit.B5, żelaza, miedzi
  • przetłuszczają się – niedobór witamin z grupy B
  • wysuszone – niedobór witaminy A i E, wit. B5

 Teraz, kiedy już wiesz, czego brakuje Twoim włosom, sama możesz odpowiednio zmodyfikować swoją dietę, by poprawić ich stan. Oto ściągawka:

Białko – szczególnie cenne jest dobrze przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego, które ma wysoką wartość odżywczą. Możemy je znaleźć w jajach, mleku i produktach mlecznych, mięsie zwierząt, ryb, drobiu. Cenne jest również białko soi i innych roślin strączkowych, a także orzechów. Powyższe produkty zawierają aminokwasy siarkowe – metioninę i cysteinę. Znaczne ilości cystyny znajdziemy w produktach zbożowych i roślinach strączkowych, takich jak: zarodki pszenne, otręby pszenne, płatki owsiane, soja. Białko włókienkowe – keratyna jest głównym składnikiem budulcowym włosów i paznokci. Keratyna włosów ma w składzie około 20% cysteiny, aminokwasu bogatego w siarkę, która zapewnia sprężystość i brak łamliwości włosów. Wiązanie siarkowe są również odpowiedzialne za to, czy włosy są cienkie czy grube, proste czy skręcone.

Nienasycone kwasy tłuszczowe:

Jednonienasycone (MUFA)to np. kwas oleinowy, który znajdziesz w oliwie z oliwek, awokado, sardynkach i tuńczyku.

Wielonienasycone (PUFA): omega 9 – oliwa z oliwek, pestki słonecznika i sezamu, awokado, olej rzepakowy omega 6 – olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, mleko, omega 3 ( kwas linolenowy, m.in. alfa linolenowy) – olej lniany (najwięcej!), rzepakowy, sojowy, rośliny liściaste, orzechy, łosoś, makrela, tuńczyk. Tłuste ryby morskie są źródłem EPA i DHA, czyli pochodnych kwasu alfa linolenowego Kwasy omega 3 i omega 6 nie są wytwarzane w organizmie ludzkim, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Są niezbędne również dla włosów i paznokci. Dzienna dawka to około 1-2 łyżki oliwy/oleju, około 100g ryby i 50g orzechów. Kwas linolowy jest składnikiem błon komórkowych ( powstaje z niego kwas arachidonowy oraz PG, tromboksany i prostacykliny). Dzięki tym składnikom utrzymana jest funkcja ochronna przed środowiskiem zewnętrznym.

Witaminy antyoksydacyjne A, C, E, β-karoten. Zawarte są w dużej ilości w warzywach i owocach, dlatego trzeba zwracać szczególną uwagę na odpowiednie ich spożycie (600 gramów warzyw 300 g owoców dziennie) Do produktów najbogatszych w witaminę C należą owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, a z warzyw – kapustne. Witamina A występuje  głównie w produktach mlecznych, jajach, podrobach oraz tłustych rybach (śledzie, sardynki, tuńczyk). Najwięcej β-karotenu znajdziesz w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach. Źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy, pestki roślin oleistych (np. słonecznika), migdały, pełne ziarna zbóż.

Antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników przez co opóźniają efekty starzenia się organizmu, a także chronią m.in. naczynia włosowate ułatwiając dostarczanie składników odżywczych do włosów. Przyspieszają cykl  odnowy komórkowej i decydują o prawidłowej budowie keratyny. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza.

Witaminy z grupy B. Zawierają je: pieczywo z grubego przemiału, płatki owsiane, kasza gryczana, groch, fasola, soja, orzechy, warzywa liściaste, chuda wołowina, drób, jaja, wątroba, mleko i jego przetwory. Konieczne do prawidłowego metabolizmu komórek i ich regeneracji. Wspomagają wzrost włosów (wit. B5) i warunkują ich właściwą budowę. Wit. B1 i B2 warunkują wchłanianie aminokwasów w przewodzie pokarmowym.

Kwas foliowy (witamina B9) bierze udział w przemianie niektórych aminokwasów m.in. seryny i glicyny do metioniny (składnik włosów i paznokci). Jest niezbędny w powstawaniu hormonów biorących udział w syntezie melanin – barwników skóry i włosów. Najbogatsze w kwas foliowy są: warzywa liściaste (sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokuły, owoce cytrusowe, a także drożdże, wątroba, mięso, pełne ziarna zbóż. Ulega rozkładowi pod wpływem długotrwałej obróbki cieplnej.

Biotyna-witamina H – bardzo istotny czynnik w syntezie kwasów tłuszczowych. Jej większe ilości możesz znaleźć w wątróbce, drożdżach, mące sojowej, grzybach, mięsie drobiowym a także w warzywach (kalafior, groszek zielony, szpinak)

 Magnez – warzywa liściaste (magnez występuje jako składnik chlorofilu), pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, mięso, migdały, czekolada, kakao, figi, daktyle, kiwi. Bierze udział w przemianie biotyny w aktywny koenzym. Aktywator wielu enzymów, m.in. przenoszących związki wysokofosforanowe, bardzo ważny do prawidłowych przemian energetycznych w komórce, bierze udział w przemianach węglowodanów. Wszystkie te procesy są niezbędne do regeneracji i wzrostu komórek. Na obniżenie stężenia magnezu w organizmie mogą wpływać: stres, nadmierne picie kawy i alkoholu.

Żelazo – warunkuje prawidłową budowę i tempo wzrostu włosów i paznokci, poprzez wpływ na częstość podziałów komórek. Na niedobór żelaza są narażone zwłaszcza kobiety (krwawienie miesiączkowe). Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce: podroby, głównie wątróbka, mięso (zwłaszcza cielęcina i wołowina) i przetwory mięsne, ryby, drób. Produkty te zawierają żelazo hemowe – lepiej przyswajalne, w odróżnieniu od żelaza niehemowego, które wchłania się tylko w około 5%. Żelaza niehemowego dostarczają nam: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż (mąka, chleb pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, zarodki pszenne), warzywa zielone (szpinak, nać pietruszki). Uwaga! Wchłanianie żelaza ograniczają takie składniki jak: kawa, herbata, pokarmy bogate w błonnik. Unikaj więc ich nadmiernego spożycia.

 Cynk – jego źródłem jest chude mięso i ryby, jaja, warzywa, pełne ziarna zbóż. Jest konieczny do prawidłowego metabolizmu białek, węglowodanów, tłuszczów i kwasów nukleinowych w komórkach. Podziały i wzrost komórek przebiegają nieprawidłowo przy niedoborze tego pierwiastka. Przyspiesza procesy metaboliczne w komórkach skóry. Jest niezbędny w procesie tworzenia elementów strukturalnych (kolagenu, elastyny). Składnik ten zapobiega również łamliwości i rozdwajaniu się płytek paznokci, tworzeniu się białych plamek oraz sprawia, że włosy stają się mocniejsze i zdrowsze. Jego długotrwały niedobór może prowadzić do łysienia.

Miedź jest konieczna do wytwarzania tkanki łącznej. Wraz z żelazem wchodzi w skład enzymów wpływających na przekazywanie tlenu do tkanek. Jej niedobór upośledza wchłanianie żelaza, a także zmniejsza liczbę połączeń siarkowych (które jak wiemy wpływają m.in. na sprężystość włosów). Źródła miedzi to: wątroba, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, niektóre ryby, ostrygi, orzechy, migdały, nasiona strączkowe.

Selen jest silnym antyoksydantem ( owoce morza, ryby, produkty zbożowe) Krzem ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Produkty bogate w ten pierwiastek to: zielone liście warzyw. W Twojej diecie powinno się zatem znaleźć dużo szpinaku, sałaty, pietruszki, selera naciowego, rzeżuchy, ale także naturalnego jęczmienia (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, najlepiej wybierać nieoczyszczony z łusek), brązowego ryżu i innych nieoczyszczonych produktów zbożowych. Z owoców warto sięgać zwłaszcza po winogrona.

 

Pozdrawiam

Mariola Bojarska-Ferenc

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Mój sposób na piękne i zdrowe włosy - BlogStar.pl

Komentarzy: 7 dla “Mój sposób na piękne i zdrowe włosy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>