Kulinaria

Moja „włoska robota” czyli tagliatelle z krewetkami

Postanowiłem podzielić się z Wami małym kulinarnym doświadczeniem. Nie jestem mistrzem kuchni, ale kilka rzeczy zawsze umiałem zrobić. Ostatnio jednak coraz bardziej kręci mnie ta dziedzina i zamierzam się rozwijać. Dziś stanąłem przed wyborem – pójść na łatwiznę i zjeść coś w knajpie czy zdobyć się na inicjatywę. Wybrałem to drugie i nie żałuję, wyszło smacznie.

Liber: Moja

Lubię włoską kuchnię, jest prosta i przyjemna. Nie trzeba być mistrzem, by fajnie zjeść. Ja przyrządziłem spontaniczny włoski makaronik – tagliatelle z krewetkami. Oto mój przepis, który powstał w mojej głowie spontanicznie. Przygotowanie zajęło mi około 20 minut.

Liber: Moja

Składniki (wersja na 2 osoby):
– makaron tagliatelle, 1/2 opakowania
– krewetki koktajlowe, obrane około 100-125 gram
– 2 ząbki czosnku
– około 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– świeże natka pietruszki
– parmezan
– odrobina sosu salsa habanero
– puszka pomidorów
– pieprz ziarnisty
– sól morska (może być zwykła)
– szczypta cukru

Liber: Moja

Odmrażamy krewetki i odsączamy na papierze. Odpalamy patelnię i na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy krewetki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Po chwili wrzucamy drobno posiekany czosnek (uwaga, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo, bo może zrobić się gorzki). Następnie na patelni ląduje cała puszka z pomidorami, można je wcześniej pokroić (ja robię to już nad patelnią podkładając drewnianą łyżkę, z lenistwa, żeby nie brudzić kolejnego talerza czy deski do krojenia). Międzyczasie  gotujemy nasz makaron z odrobiną soli i oliwy. I wracamy do sosu: wszystko, co na patelni, doprawiamy jeszcze solą i potłuczonym grubo pieprzem lub świeżo zmielonym w młynku, ja wrzuciłem też szczyptę cukru. To wszystko na małym ogniu  mieszkamy przez kilka minut, doprawiając sosem habanero (myślę, że może być każdy inny ostry, np. tabasco, byle nie przesadzić z ilością – mój pochodzi bezpośrednio z Meksyku i niszczy podniebienie nawet w małej ilości). Ugotowany „al dente” makaron wrzucamy do naszej patelni i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerzyk, posypujemy świeżo posiekaną pietruszką i startym parmezanem. Gotowe, smacznego!!!

Liber: Moja
Jeśli macie jakieś uwagi czy pomysły, jak można wzbogacić to danie, zapraszam do komentowania 🙂

Liber

Liber, a tak naprawdę Marcin Piotrowski, muzyk, ceniony autor tekstów. Zdobył już serca wielu fanów. Dzięki udziałowi w „Bitwie na głosy” przystojny muzyk udowodnił, że ma charyzmę i talent. Powoli wzbija się na szczyt polskiej sceny muzycznej.

21 komentarzy

Click here to post a comment

  • PROFANACJA krewetek jak dla mnie, choć muszę przyznać, że wygląda apetycznie, mimo, że niezdrowe. Oliwa z oliwek tylko na zimno, nie nadaje się do smażenia. Temperatura powoduje niekontrolowane przemiany, pożądanych ze względów zdrowotnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Słuszna uwaga o czosnku

  • Możemy dodać do tego dania zamiast krewetek łososia lub inną rybkę , będzie dobrze smakować 🙂 Polecam 🙂 Buziaki Liber <3

  • Liber czas pomyśleć o programie kulinarnym (i nie tylko !!! ) Cóż za wyczucie chwili ! Tuż przed 8 marca ciach i prooosz potrafię gotować i smażyć i to nie byle co ale krewety a to nie jest proste lekkie i przyjemne, a o makaronie al dente nie wspomnę i prossz okazało się że twoje danie jest sexy masz zajebistą kuchnię i fryzurę(to ślad po meteorycie ???) zaproszenie w góry, inne mięsko!!! koszula też zaje fajna szacun stary !!! PS. Pamiętaj niedługo dzień Babci zacznij naukę szydełkowania !!!!!
    Potrafisz czynić cuda dasz przepis ???

  • Nie znoszę krewetek, więc dałabym zamiast nich suszone borowiki, które wcześniej moczę w wodzie, a potem gotuje przez kilkanaście minut. Potem na masłeko. Pycha… polecam. No i tez odrobina śmietany

  • Uwielbiam makarony. Robię podobny ale do sosu dodaję białe wino :). Polecam.

  • Bardzo ładna kuchnia :), masz gust jak widzę nawet jeśli chodzi o wystrój wnętrz 🙂

  • Właśnie zjadłam na kolację makaron według Twojego przepisu. Jak rano go przeczytałam, to takiej ochoty nabrałam na te krewetki, że musiałam go zrobić. Jedna zmiana: do pomidorów na patelnię dolałam kieliszek białego wytrawnego wina, a drugim kieliszkiem danie popijałam 🙂 Polecam 🙂

  • Ja bym zmiksowała pomidory dodała troszkę papryczek chili i bazylii drobno posiekanej:) no a krewetki można zastąpić wszystkim nawet rybą jak ktoś lubi, także powodzenia próbującym przepisu:D

  • Fajna koszula, fajna fryzura, fajny makaron – Liber jest NAJLEPSZY!!! Przepis robię już dziś !!:)

  • Jeśli makaron tak dobry, jak wygląda, to ja poproszę o porcję :), najlepiej razem z kucharzem 😉 🙂 🙂

  • Ja nie przepadam za krewetkami ale można tam dodać kawałki kurczaka albo jakiegoś innego mięska a czykolwieg smacznie wygląda to danie 🙂 Liber najlepszy będziesz w kuchni zobaczysz 🙂 Mężczyźni to najlepsi kucharze :* <3

  • Super fryz! 🙂

    Danie wygląda smakowicie, jednakże ja nie przepadam za krewetkami 🙂 Czekam na coś jeszcze 😉

    Cóż mówią, że najlepszymi kucharzami na świecie są właśnie mężczyźni 🙂 Jak widać się sprawdza.

    Pozdro i miłego dnia! 🙂

  • Fryzurę masz niesamowitą 😀 bardzo mi się podoba co do dania to spróbuje ją 😀
    Pozdrawiam ciepło 😀 i zapraszam w góry 😀

  • super danie nie wiedziałam że umiesz tak dobrze gotować na pewno kiedys spróbuje bała bym sie jedynie tego ostrego sosu.GRATULACJE(y) =D

  • Sos habanero jest mege, mega mocny dlatego radze dawać go odrobinkę, a nawet mniej. Bo może wypalić gębę…

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close