Obyczajowe

Moje Święta

Ze względu na chorobę moja mama nie mogła gotować i przygotowywać dla nas wymarzonych świąt. Dlatego, jeszcze jako dziecko, obiecałam sobie, że gdyzałożę rodzinę – własnoręcznie będę przygotowywać świąteczne potrawy. Dzięki temu mój dom dziś słynie z tego, że wszystko robimy sami, dania są dopracowane i okraszone miłością.

Nie wyobrażam sobie wigilii bez śledzia. W tym roku królować będzie śledź z gruszką moczony wcześniej w winie i tatar ze śledzia. Obowiązkowo na stole pojawią się też: karp smażony, barszcz z uszkami i pierogi z kapustą i grzybami, podsmażane tak, by były chrupiące. Bo w tym wyjątkowym dniu pozwalam sobie na grzechy, liczenie kalorii schodzi na dalszy plan.

Bywa też, że w Wigilię obok śledzia serwuję owoce morza. Tradycja to rzecz święta, ale zawsze można ją przecież urozmaicać. I tak najważniejsze, by święta spędzać w gronie najbliższych. To, że rodzina się powiększa i w tym roku mój wnuczek po raz pierwszy zasiądzie z nami do stołu – jest dla mnie największym świątecznym prezentem.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Moje Święta - BlogStar.pl

 

Przepis na mój popisowy tort makowy

Składniki:

  • 30 dag maku,
  • szklanka mleka,
  • garść migdałów,
  • 8 jaj,
  • 25 dag cukru pudru,
  • wanilia,
  • 1 łyżka miodu,
  • skórka cytrynowa,
  • masło do wysmarowania tortownicy i bułka tarta.

Masa kawowa:

  • 3 jaja,
  • 20 dag cukru pudru,
  • kieliszek zaparzonej mocnej kawy,
  • 25 dag masła,
  • ugotowany budyń czekoladowy w małej ilości mleka i wystudzony,
  •  kieliszek wódki lub likieru.

Mak pogotować w szklance mleka ok 30 minut i przecedzić. Zemleć z migdałami 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem. Włożyć na żółtka ubite białka, mak z migdałami, łyżkę startej bułki, wanilię, miód, skórkę cytryny. Całość lekko wymieszać i włożyć do nasmarowanej tortownicy obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min. Po wystygnięciu przeciąć na 2 części.

Masa: żółtka ubić z cukrem na pulchna masę. Masło utrzeć i połączyć z żółtkami dodać powoli budyń ciągle ucierając następnie kawę i trochę likieru lub wódki do smaku. Gotowym kremem przełożyć tort, posmarować na wierzchu warstwa kremu i obłożyć cały usmażonymi płatkami migdałów lub orzechami jak kto lubi!

Mariola Bojarska-Ferenc 50+

Najpopularniejsza trenerka fitness w Polsce, która od 25 lat w mediach zaraża Polaków zdrowym stylem życia. Autorka programu SZTUKA ŻYCIA w TVP2 i cyklu w Pytaniu na śniadanie „Piękni i zdrowi po 40-stce”. Autorka książek: Cudowny Ruch -1996, Zatrzymaj Czas-2004 i Sztuka dobrego życia- 2012, DVD z ćwiczeniami, artykułów w prasie i filmu dla DREAMLINERÓW z ćwiczeniami zapobiegającymi zakrzepicy. Prowadzi szkolenia dla firm, konferencje, kongresy, imprezy, bale itp.

Ukończyła warszawską Akademię Wychowania Fizycznego, uprawiała gimnastykę artystyczną – należała do kadry narodowej. Jest trenerem fitnessu, dziennikarką i producentką telewizyjną.
Mariola Bojarska-Ferenc jest członkiem najważniejszych światowych organizacji fitness IDEA i ECA, reprezentuje Polskę na międzynarodowych kongresach dotyczących rozwoju fitness i zdrowia. Jest uczestniczką ok 40 Kongresów Światowych. Na kongresie w Paryżu wykładała na temat polskiego rynku Wellness i SPA jako wybitna specjalistka w dziedzinie WELLNESS. Od 25 lat prowadzi w telewizji programy propagujące aktywny wypoczynek i zdrowe odżywianie. Spopularyzowała w Polsce wellness, callanetics, pilates, drums alive, body ballance, jogę fit, zumbę i ponad 200 form ruchu.
Odznaczona przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi za promocje zdrowia i sportu w mediach.

5 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close