BlogStar -> Mariola Bojarska-Ferenc 50+ -> Moje Święta

Moje Święta

Ze względu na chorobę moja mama nie mogła gotować i przygotowywać dla nas wymarzonych świąt. Dlatego, jeszcze jako dziecko, obiecałam sobie, że gdyzałożę rodzinę – własnoręcznie będę przygotowywać świąteczne potrawy. Dzięki temu mój dom dziś słynie z tego, że wszystko robimy sami, dania są dopracowane i okraszone miłością.

Nie wyobrażam sobie wigilii bez śledzia. W tym roku królować będzie śledź z gruszką moczony wcześniej w winie i tatar ze śledzia. Obowiązkowo na stole pojawią się też: karp smażony, barszcz z uszkami i pierogi z kapustą i grzybami, podsmażane tak, by były chrupiące. Bo w tym wyjątkowym dniu pozwalam sobie na grzechy, liczenie kalorii schodzi na dalszy plan.

Bywa też, że w Wigilię obok śledzia serwuję owoce morza. Tradycja to rzecz święta, ale zawsze można ją przecież urozmaicać. I tak najważniejsze, by święta spędzać w gronie najbliższych. To, że rodzina się powiększa i w tym roku mój wnuczek po raz pierwszy zasiądzie z nami do stołu – jest dla mnie największym świątecznym prezentem.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Moje Święta - BlogStar.pl

 

Przepis na mój popisowy tort makowy

Składniki:

  • 30 dag maku,
  • szklanka mleka,
  • garść migdałów,
  • 8 jaj,
  • 25 dag cukru pudru,
  • wanilia,
  • 1 łyżka miodu,
  • skórka cytrynowa,
  • masło do wysmarowania tortownicy i bułka tarta.

Masa kawowa:

  • 3 jaja,
  • 20 dag cukru pudru,
  • kieliszek zaparzonej mocnej kawy,
  • 25 dag masła,
  • ugotowany budyń czekoladowy w małej ilości mleka i wystudzony,
  •  kieliszek wódki lub likieru.

Mak pogotować w szklance mleka ok 30 minut i przecedzić. Zemleć z migdałami 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem. Włożyć na żółtka ubite białka, mak z migdałami, łyżkę startej bułki, wanilię, miód, skórkę cytryny. Całość lekko wymieszać i włożyć do nasmarowanej tortownicy obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min. Po wystygnięciu przeciąć na 2 części.

Masa: żółtka ubić z cukrem na pulchna masę. Masło utrzeć i połączyć z żółtkami dodać powoli budyń ciągle ucierając następnie kawę i trochę likieru lub wódki do smaku. Gotowym kremem przełożyć tort, posmarować na wierzchu warstwa kremu i obłożyć cały usmażonymi płatkami migdałów lub orzechami jak kto lubi!

Komentarzy: 5 dla “Moje Święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>