Kulinaria

Naleśniki na dwa sposoby

Naleśniki na dwa sposoby, pierwsza wersja z owocem, druga… z boczkiem. Zapewniamy, że obie smakują wyjątkowo i z pewnością zdobędą wasze podniebienia. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia niewyszukana:

 Baza:

  • 4 duże naleśniki
  • 500 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1/5 opakowania okrągłego ser a camembert

 Usmażyć naleśniki (1 jajko, 1 łyżka oleju, szczypta soli, mleko i mąka w tych samych proporcjach, np. po ¾ szklanki – wszystko dokładnie zmiksować i smażyć na dużej patelni) .

Na drugiej patelni zeszklić poszatkowaną cebulkę i czosnek, wrzucić umyty szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić aż szpinak zmięknie i większa część płynu odparuje z patelni (maksymalnie 5-10 minut) .

 

Naleśniki z gruszką

BlogStar: Naleśniki na dwa sposoby - BlogStar.pl

  • Baza
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu balsamico

 Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne i obgotować przez 5 minut w garnku z wrzącą, posłodzoną wodą (ilość wody tylko taka aby zakryła gruszkę). Wyjąć przestudzić i pokroić na grube plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sosem balsamico – włożyć plasterki gruszki i poddusić 2-3 minutki.

Rozłożyć naleśnika, na całą powierzchnię nałożyć warstwę szpinaku i na wierzch kilka kawałków gruszki. Resztę gruszki zostawić do dekoracji. Naleśnik złożyć w trójkąt.

 

Naleśniki z boczkiem

BlogStar: Naleśniki na dwa sposoby - BlogStar.pl

  • Baza
  • Kilka plastrów wędzonego boczku

 Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Rozłożyć  naleśnik, , na całą powierzchnię nałożyć warstwę szpinaku i na wierzch podsmażony boczek. Złożyć w trójkąt.

 Wykończenie:

Gotowe naleśniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdym ułożyć plaster sera camembert. Wstawić po piekarnika z opcją grill na dosłownie kilka minut aby ser się roztopił. Po wyjęciu, rozłożyć na talerze – wersja dla niej – dołożyć resztę gruszki, wersja dla niego – polać naleśniki resztką sosu pozostałego ze szpinaku . Podawać natychmiast. Smacznego.

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close