BlogStar -> Natura na talerzu – chlorella i jej magiczne właściwości

Natura na talerzu – chlorella i jej magiczne właściwości

Razem z uczestnikiem programu Master Chef Jankiem Paszkowskim oraz autorką bloga kulinarnego Aga Ma Smaka, przyglądamy się z bliska jednemu z największych przebojów kuchni wegańskiej ostatnich lat. Przed wami chlorella – najzdrowsza alga świata.

chlorella_0073

Stajemy się społeczeństwem coraz bardziej świadomym w kwestii odżywiania – częściej sięgamy po produkty z etykietą bio, a w swoich wyborach konsumenckich kierujemy się przede wszystkim jakością. W dobie prawdziwej obsesji na punkcie zdrowego stylu życia i nieustannych poszukiwań najlepszych i najbardziej efektywnych diet, prawdziwą furorę robią tzw. superfoods, czyli w pełni naturalne i nieprzetworzone produkty spożywcze o wyjątkowo dużej zawartości minerałów, enzymów i antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na kondycję organizmu. Do elitarnego grona superżywności zaliczyć można – a nawet trzeba – chlorellę, która w ostatnim czasie zawojowała kuchnie na całym świecie, odważnie wkraczając i na polski rynek, gdzie powoli przybywa jej zwolenników. Nic w tym dziwnego – chlorella to prawdziwa bomba witamin i chlorofilu, którego zawiera w sobie największą ilość spośród wszystkich naturalnych organizmów. Jest też bogatym źródłem białka i witaminy B12. Czym tak naprawdę jest owa tajemnicza chlorella, polecana przez dietetyków i rekomendowana w światowych badaniach klinicznych, lecz jeszcze nie do końca znana polskim konsumentom?

chlorella_0069

To nic innego jak alga morska, mikroskopijny glon występujący na terenie Azji, której wiodącym eksporterem jest Korea Południowa. Podczas pikniku zorganizowanego przez Purella Food – wyłącznego dystrybutora chlorelli w Polsce i w Europie, poznaliśmy szczegóły pozyskiwania tego wyjątkowego surowca oraz jego praktycznego zastosowania w codziennej diecie. Purella poszczycić się może specjalnie opatentowanym procesem produkcji chlorelli, który nie jest procesem łatwym. Wyłapuje ona bowiem toksyny – zarówno z naszego organizmu (to dzięki tej właściwości tak doskonale go oczyszcza), jak i ze środowiska, dlatego tak ważną rolę odgrywa miejsce, w którym jest przechowywana. Ów unikatowy model wytwarzania chlorelli polega na umieszczaniu glonów podczas produkcji nie w otwartych akwenach, a w specjalnych zamkniętych kadziach, dzięki czemu algi nie mają styczności ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

chlorella_0040

Podczas spotkania z przedstawicielami Purella Food nad malowniczym wilanowskim jeziorem mieliśmy możliwość przetestowania chlorelli pod różnymi jej postaciami, m. in. batonów energetycznych na bazie suszonych daktyli. Niezbyt estetyczny wygląd rekompensuje przyjemnie naturalny smak przekąski oraz dobry skład – batony pozbawione są bowiem cukru czy słodzików. Firma ma również w swojej ofercie kurację oczyszczającą Greendox, zamkniętą w niewielkich puszkach. Mikronizowany błonnik połączony z chlorellą oczyszcza organizm, a jednocześnie wspomaga pracę jelit, co znajdzie zastosowanie u osób zmagających się z zaparciami czy zakwaszeniem organizmu.

chlorella_0062

chlorella_0032

Wzięliśmy również udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez uczestnika programu Master Chef Janka Paszkowskiego wraz z autorką bloga kulinarnego Aga Ma Smaka, którzy udowodnili, że chlorella mimo egzotycznego rodowodu z powodzeniem może być włączana do naszej codziennej diety, a przygotowanie posiłków nie zajmuje wiele czasu. Zapraszamy do zdrowego i naturalnego gotowania – oto kilka przepisów na bazie chlorelli. Smacznego!

chlorella_0094

Dietetyczne pieczarki faszerowane soczewicą i nie tylko

pieczarki

Składniki:

  • 200 g suchej, zielonej soczewicy,

  • bulion warzywny (najlepiej własnej produkcji) do ugotowania soczewicy,

  • 1 mała cebula,

  • 1 mała główka cykorii,

  • 1 kopiasta łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food)

  • 4-5 ząbków czosnku,

  • 1 pęczek natki pietruszki,

  • ok. 13 dużych pieczarek „grillowych” (ja miałam 10 sztuk i użyłam jeszcze dwóch dużych papryk),

  • 1 mały jogurt naturalny sojowy,

  • zioła i przyprawy: zmielona kozieradka, lubczyk, sól,

  • olej ryżowy lub inny.

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać bulionem warzywnym. Obrać i pokroić w kostkę cebulę i dorzucić ją do soczewicy Gotować ok. 20-25 minut. Soczewica musi się zrobić miękka i wchłonąć całą wodę.

Pieczarki obrać, usunąć ich nóżki, kapelusze porządnie umyć.

Cykorię umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać chlorellę, zioła i przyprawy (lubczyku powinna być spora ilość), a także ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać.

W razie wykorzystania papryki usunąć gniazda nasienne.

Blachę wysmarować olejem. Układać pieczarki i paprykę na blaszce i wypełniać farszem. Dobrze go lekko docisnąć łyżką.

Piec w temperaturze 200 stopni (opcja góra – dół) przez ok. 20 minut.

Podawać polane jogurtem naturalnym sojowym.

Lody z chlorellą i natką pietruszki

lody

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,

  • 3 dojrzałe banany,

  • 1 kopiasta łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food)

  • garść posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórek, a następnie blendujemy na gładką masę razem z natką pietruszki i chlorellą. Nakładamy masę do pojemniczków na lody. Mrozimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>