Kulinaria

Nie…Zwykła Kuchnia Kingi Paruzel

Dziś w BlogStar gotuje mamy dla Was zaproszenie do Nie…Zwykłej Kuchni autorstwa Kingi Paruzel. Kinga Paruzel, autorka programu Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+ oraz finalistka słynnego MasterChef’a właśnie wydała swoją pierwszą książkę kulinarną. Książka to nie tylko praktyczny poradnik z wieloma przepisami na smaczne i zdrowe dania, ale także wyjątkowy album kulinarny. Wszystkie zdjęcia potraw, na które przepisy znajdziecie w książce, są także autorstwa Kingi (oprócz rzecz jasna zdjęcia okładkowego, które zrobiła Kingi siostra Wink) .

 BlogStar: Nie…Zwykła Kuchnia Kingi Paruzel - BlogStar.pl

Książka jest idealnym poradnikiem dla wszystkich miłośników szybkiej, zdrowej i smacznej kuchni, bowiem większość proponowanych potraw można przygotować dosłownie w kilkanaście minut! Autorka udowadnia, że z prostych i ogólnie dostępnych składników można przygotować smaczne i efektowne dania.

 Ważną zaletą książki są dodatkowe porady. Przy każdym przepisie znajdziecie kilka wskazówek czym można urozmaicić BlogStar: Nie…Zwykła Kuchnia Kingi Paruzel - BlogStar.plprezentowane danie lub co zrobić, gdy zabraknie nam któregoś ze składników.  

Na końcu książki znajdziecie słowniczek trudnych kuchennych haseł oraz bardzo praktyczny poradnik kuchennych miar i wag, szczególnie przydatny, gdy nie mamy kuchennej wagi. Wiedzieliście np. że płaska łyżka stołowa mąki to dokładnie 10 gram? Albo, że z 1 cytryny można wycisnąć około 30 ml soku? Takich przykładów w książce znajdziecie o wiele więcej.

 

Na spotkaniu autorskim, goście mieli przyjemność oglądać Kingę w akcji, a nawet skosztować jednego z jej deserów – Jogurtowego musu czekoladowego z pistacjami i skórką pomarańczową. Zapewniamy, że smakował niebiańsko, jeśli macie ochotę skosztować, poniżej podajemy przepis. Po więcej przepisów zapraszamy do książki, która już od jutra trafi na półki księgarń. Książka ukaże się nakładem wydawnictwa Burda Książki.

Jogurtowy mus czekoladowy z pistacjami i skórką pomarańczową

 BlogStar: Nie…Zwykła Kuchnia Kingi Paruzel - BlogStar.pl

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady 70%

4 białka

1 łyżka stewii (lub cukru)

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka solonych pistacji

1 łyżka skórki startej z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę stewii lub cukru. Piana ma być błyszcząca.

Do czekolady dodać jogurt i dobrze wymieszać.

Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej, delikatnie ją napowietrzając.

Masę przelać do pucharków i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.

Przed podaniem posypać siekanymi pistacjami i skórką z pomarańczy.

 BlogStar: Nie…Zwykła Kuchnia Kingi Paruzel - BlogStar.pl

Jak deser można dodatkowo urozmaicić, dowiecie się z książki Smile. Życzymy smacznego czytania Smile

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

2 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close