Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Owsianka czy kasza manna?

Owsianka czy kasza manna? Dzisiaj robię niezły konkurs, między tymi dwoma śniadaniami. Oba są świetne na zimę, rozgrzewające i… kaloryczne! Oba składają się z podobnych składników, jednak przyjrzyjmy się im bliżej!

Izabela Zwierzyńska: Owsianka czy kasza manna? - BlogStar.pl

Na pierwszy ogień weźmy owsiankę, bo robię ją znacznie częściej. Używam płatków owsianych górskich oraz zarodków żytnich i przygotowuję je na wodzie lub mleku sojowym. Uprzednio w garnku rozmrażam truskawki, które dodaję do prawie gotowej owsianki. Tuż przy końcu dorzucam suszone owoce: żurawinę, brzoskwinię, melona, morele, rodzynki oraz pokrojone w kawałki ¼ jabłka. Do smaku dodaje szczyptę cynamonu i kardamonu. Całość przekładam do miski i dekoruję np. mandarynkami, kiwi i wszystkim tym, co akurat mam w domu. Czasem, gdy owsianka jest wręcz „sztywna“ robię koktajl bananowo-truskawkowy i polewam nim moje śniadanie.

Izabela Zwierzyńska: Owsianka czy kasza manna? - BlogStar.pl

Kasza manna powstaje znacznie „błyskawiczniej“ :). Wystarczy do gorącego mleka sojowego dodać kaszę wg proporcji na opakowaniu, chwilę podgrzewam, wciąż mieszając. Używam waniliowego mleka sojowego, dzięki czemu kasza jest słodsza. Wlewam je do miski i przysypuję suszonymi i świeżymi owocami (tymi samymi, co w owsiance) oraz startą białą lub ciemną czekoladą. To wszystko!

Izabela Zwierzyńska: Owsianka czy kasza manna? - BlogStar.pl

Zróbmy zatem bilans. W zakresie rozgrzewania porannego obie propozycje dostają +, jednak owsianka, dzięki dodaniu cynamonu i kardamonu rozgrzewa na dłużej. Wartości smakowe ich obydwu są wyjątkowo kuszące. Obie mają w sobie sporo witamin i błonnika dzięki owocowemu wsparciu. Jednak znacznie więcej błonnika mają w sobie owsiane płatki (6,9g/100g) w konkurencji do kaszy manny (2,5g/100g). A błonnik jak wiadomo przyspiesza przemianę materii. Nie będę sumować kalorii, bo nie znoszę ich liczenia, a i nie to jest najważniejsze. Zawartość białka w płatkach jest wyższa (11,9g/100g) niż w kaszy (8,7g/100g). Zarówno płatki jak kaszę można przygotować na wodzie… jednak kasza na wodzie… bleeee! W ogólnym rozrachunku moim zdaniem lepiej wypada owsianka, jednak miło jest czasem urozmaicić sobie śniadanie. Ciekawa jestem Waszego zdania! Czekam na werdykt i decyzję, co wybieracie, co Wam bardziej smakuje?!

Izabela Zwierzyńska: Owsianka czy kasza manna? - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

13 komentarzy

Click here to post a comment

  • Właściwie wyszło, że i owsianka i kasza manna otrzymały podobną ilość głosów 😉 Ja bardzo polecam takie śniadania bo nie dość, że sycą to jeszcze rozgrzewają. Co do pomysłu z restauracją…. hmm… nie czuję się jeszcze gotowa 😉

  • Świetnie Pani pisze , a fotki takie, że człowiek od razu robi się głodny…

  • Kaszę manną też da się oswoić, spróbowałam jak Ty z czekoladą i rzeczywiście wyszła bardzo smaczna 🙂 Dzięki za pomysł 🙂

  • Zdecydowanie kasza manna, z malinami, albo czekoladą. Pyszna, gorąca, ja podaję na kolację…

  • Nic z tego. 🙂 Ani tego, ani tego nie lubię! Wszustko co niezdrowe uwielbiam. 😛 Ale jeśli muszę coś wybrać, to kaszę manną. 😉

  • Smakowicie i zdrowo. Pani Izo – a może własna restauracja? pod nazwą „Barwy smaku”?????

  • A ja wychowałem się na kaszce mannej. Jadłem ją nawet przez sen – rodzice mówili.

    Ale nie mam nic przeciwko owsiance.
    Też jest OK.

  • Zdecydowanie owsianka! Manna odpada w przedbiegach!- złe skojarzenia z dzieciństwa i przedszkola… 🙂 Pozdrawiam 🙂

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close