Julia Wróblewska - kulinarnie Kulinaria

Pomidorowa zupa-krem

Zupa pomidorowa-krem jest moją ulubioną zupą, a do tego ma taką zaletę,że łatwo ją ugotować.

Niezbędny jest do tego dobry przecier pomidorowy, ale ja używam bardzo smacznego przecieru Cirio Passata Rustica – z włoskich pomidorów. Jest on pyszny, w dodatku naturalny i słodki, oczywiście bez dodatku cukru, ponieważ na południu Włoch pomidory dojrzewają w słońcu ponad pół roku, stąd ich mocny aromat i słodycz.
Passata jest bardzo gęsta dlatego zupa zawsze będzie miała mocny pomidorowy smak.

 Julia Wróblewska: Pomidorowa zupa-krem - BlogStar.pl

Julia Wróblewska: Pomidorowa zupa-krem - BlogStar.pl

 

Przepis na zupę-krem pomidorową:

 

  • 1 butelka przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • oregano
  • balsamico
  • kostka rosołowa
  • balsamico
  • magi
  • sól
  • pieprz
  • do podania:
  • 1 ser pleśniowy typu Lazur
  • mozzarella
  • grzanki
  • parmezan

Przygotowanie:

Passatę przelać do garnka, dodać kostkę rosołową, zmiażdżony ząbek czosnku, wszystkie przyprawy oraz kilka listków bazylii. Po zagotowaniu przelać zupę do miseczek. Do zupy wkładam ser pleśniowy albo tarty parmezan i grzanki. Dekoruję listkami świeżej bazylii. Smaczna jest także zupa podana z plasterkiem mozzarelli.

 Julia Wróblewska: Pomidorowa zupa-krem - BlogStar.plJulia Wróblewska: Pomidorowa zupa-krem - BlogStar.pl

 Julia Wróblewska: Pomidorowa zupa-krem - BlogStar.pl

Uwaga Kochani: Passatę można kupić we wszystkich dobrych delikatesach i hipermarketach.

 

 

 

 Uwaga konkurs!!!

 Julia Wróblewska: Pomidorowa zupa-krem - BlogStar.pl

 

 

Aby wziąć udział w losowaniu należy:

1)  Polubić naszą stronę na Facebooku

2) Pod wpisem podać swój ulubiony przepis na danie z pomidorami….

 

Wśród przesłanych prawidłowych odpowiedzi rozlosujemy 3 osoby, którym wyślemy następujące zestawy produktów:

 

  • Przecier pomidorowy Passata Rustica 680g
  • Pomidory bez skóry 400g
  • Pomidory w kawałkach 400 g
  • Sos pomidorowy z bazylią 420g

 

Konkurs trwa do 30.10. 2014 roku, zwycięzców ogłosimy w komentarzach pod tym wpisem oraz powiadomimy mailowo 9 listopada 2014 roku.

Powodzenia!

 
Szczegółowy regulamin konkursów organizowanych przez BlogStar, znajdziecie tutaj.

 

 

Julia Wróblewska

Julia Wróblewska to jedna z najpopularniejszych gwiazd w polskim kinie. Na dużym ekranie, zadebiutowała jako siedmiolatka w filmie "Tylko mnie kochaj", a potem szybko posypały się kolejne role. W serialu „Determinator” zagrała Julkę, w „Naznaczonym” Natalkę, świetnie poradziła sobie w rolach filmowych m.in. w „Listy do M” czy „Och, Karol 2”. Wzięła udział w popularnych show" Celebrity Splash" oraz "Dancing With the Stars. Taniec z Gwiazdami". Obecnie można ją oglądać w serialu "M jak miłość", gdzie gra Zosię.

53 komentarze

Click here to post a comment

  • Zwycięzcy tego konkursu to DorotaK, Anna O oraz Pjjjoonaaa. Zwycięzców prosimy o przesłanie swoich adresów na adres edyta@blogstar.pl. Gratulacje i zapraszamy do kolejnych konkursów na portalu Blogstar.pl

  • Nasz rodzinny ulubiony sposób na pomidory jest bardzo niestandardowy – to deser z pomidorami w roli głównej

    POMIDORY NA LODZIE:)))

    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki cukru
    2 szklanki soku jabłkowego
    1 laska wanilii
    opakowanie pomidorków koktajlowych
    lody waniliowe
    garść orzechów pistacjowych

    Na rozgrzaną patelnię wlewam wodę i wsypuję cukier. Gotuję, nie mieszając, na małym do momentu, gdy syrop zacznie ciemnieć przy brzegach – wtedy potrząsam patelnią i tak do momentu, gdy cały cukier się stopi i powstanie karmel. Wówczas dodaję do sok jabłkowy oraz zawartość przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Gotuję do momentu aż powstanie gęsty syrop. Wtedy dodaję pomidorki i całość zagotowuję, a następnie zestawiam z płyty. Do pucharków nakładam lody waniliowe, dekoruję pomidorkami oraz polewam syropem i posypuję posiekanymi orzechami pistacjowymi. Połączenie niebanalne, ale idealne:) Trochę słodyczy, troche kwaskowości, wanilia i pistacje… Zawsze potrzebna jest dokładka:)

  • Risotto z pomidorami
    składniki: 10 dag kiełbasy wędzonej, 1 bulionetka do duszonych mięs Knorr, 2 plastry wędzonego boczku, 20dag pomidorów suszonych w puszce, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 15 dag ryżu, 10 dag żółtego sera.
    Wykonanie: Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przesmażyć w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Wsypać ryż i wymieszać z pozostałymi składnikami, wlać szklankę wody i dodać bulionetkę. Wymieszać i zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować aż ryż wchłonie płyn. Przykryć garnek i pozostawić na 10 minut. Następnie wymieszać. Jeśli ryż będzie trochę twardy, dolać trochę wody i jeszcze chwilę pogotować.

  • „Pomidorówka mojej Mamusi”

    Przepis? Prosty:

    Sięgam po telefon, wybieram numer, a gdy słyszę „Cześć kochanie” przymilam się, jak tylko potrafię… „No i Mamuś, zrobisz pomidorówkę, pliiiiiizzzzz…” 😀
    Zawsze działa!
    Aromatyczna, gęsta, pachnąca ziołami, najlepsza po prostu!

  • Łosoś z pomidorowymi gołąbkami
    Łososia skropionego oliwą z oliwek w kuchence mikrofalowej grilluję, lekko solą posypuję.
    Gdy łosoś się grilluje, kroję w kostkę 4 pomidory, siekam 1 pora i pęczek natki pietruszki, dodaję posiekane 4 oliwki i 1 duży ser mozzarella – w plasterki pokrojony, oliwą z oliwek skropiony, solą i pieprzem przyprawiony. Zawijam te warzywa w duże listki sałaty – otrzymuję dodatek do łososia, gołąbki przypominający i w witaminy bogaty.

  • Smoothie antycellulitowy

    Składniki:

    – puszka pomidorów bez skóry

    – 2 owoce kiwi

    – 4 różyczki kalafiora

    – marchew – 2 sztuki

    – brukselka – 10 sztuk

    – seler korzeniowy – 1 mała sztuka

    – papryka – 1 sztuka

    – natka pietruszki – 4 gałązki

    – 1 mały por

    – do smaku troszkę papryki słodkiej i curry

    Sposób przygotowania:

    Wszystko zmiksować, doprawić słodką papryką i curry – do smaku. Pyszne, zdrowe, orzeźwiające Smoothie, którego składniki ekspresowo walczą ze skórką pomarańczową. Idealne przed imprezą, po imprezie, na zimno i na gorąco – pycha 🙂

  • Na FB lubię jako Anna O.

    HARIRA –
    narodowa marokańska zupa – można zjeść ją praktycznie wszędzie – w tanich barach, w luksusowych hotelowych restauracjach, a nawet nocą na ulicy. Jest przepyszna i za każdym razem inna.

    Składniki:

    1 szklanka ciecierzycy z puszki lub 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
    1/2 szklanki czerwonej soczewicy
    1 szklanka zielonej soczewicy
    1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 cebula
    1 mała marchewka
    2 litry wody
    2 łyżeczki kuminu
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki nasion kolendry
    2 ziarna ziela angielskiego
    pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry
    kilka gałązek pietruszki
    olej do smażenia
    sól
    oraz do podania: kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle
    Przygotowanie:
    Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy.
    Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
    Na sam koniec dodać soczewice, wszystko porządnie wymieszać i wlać wodę. Dodać 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!). Przykryć, gotować około 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody – czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona wciąż być w całych ziarenkach. Wtedy należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec spróbować, doprawić do smaku solą.
    Podawać bardzo gorące, najlepiej z daktylami i limonką – limonką należy skropić zupę, a następnie jeść ją przegryzając daktylami.

  • Wieża z panierowanego bakłażana z szynką i mazzarellą

    1 bakłażan
    1 jajko
    bułka tarta
    sól
    szynka konserwowa
    żółta mozzarella
    sos pomidorowy z ziołami
    świeża bazylia

    Bakłażana kroimy w plasterki i solimy. Pozostawiamy na min. 1 godzinę, aby puścił sok, a tym samym zyskał mniej gorzki smak. Następnie plastry bakłażana moczymy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Na połowie plastrów bakłażana kładziemy plasterek szynki konserwowej i mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Całość polewamy ciepłym sosem pomidorowym i dekorujemy świeżą bazylią.

  • POMIDORY NADZIEWANE OWCZYM SEREM

    * 8 pomidorów
    * 10 dag sera owczego
    * 1 cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * 1 gałązka tymianku
    * 1 gałązka oregano
    * 2 gałazki pietruszki
    * 1 jajko
    * 1 łyżka tartej bułki
    * 1 łyżka oliwy z oliwek
    * sól i pieprz

    Ściąć wierzchy pomidorów. Wydrążyć miąższ. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Ser rozgnieść, dodać czosnek, cebulę ;posiekane: tymianek, oregano i natkę pietruszki oraz jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
    Przygotowaną masą nadziewać pomidory. Włożyc do wysmarowanego oliwa naczynia żaroodpornego, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 min w tem 180 stopni.

  • Moje ulubione : Szybko krótko zdrowo i nie drogo. Podaję przepis ; 30 dkg dyni , 4 pomidory ,papryczka chili, 4 ząbki czosnku , 30dkg kiełbasy ,2 cebule, bazylia , sól, pieprz ,oregano . Sposób wykonania ; podsmazyć dynię, czosnek ,cebulę kiełbasę na koniec pomidory i papryczkę chili , dodać przyprawy można zajadać z ryżem albo z czymkolwiek . 😀

  • Sos pomidorowy:

    1 puszka pomidorow
    1 koncentrat
    40 dag kiełbasy
    2 zabki czosnku
    1 cebula
    1 łyżka posiekanej bazyli
    sól, pieprz do smaku

    kroimy kiełbasę w plastry, wyciskamy czosnek i siekamy drobno cebule, wszystko zesmazamy, wrzucamy pomidory z puszki i po chwili koncentrat, dodajemy szklankę wody, wrzucamy bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. I smacznego, sos dobry do makaronu

  • Prowansalska potrawa z pomidorów

    Składniki:
    2 pomidory
    pół łyżeczki cukru
    1,5 kromki wczorajszego chleba
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    liście bazylii
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

    Wykonanie:
    Chleb opiekać w nagrzanym piekarniku przez ok 3minuty. Następnie rozgnieść go na okruchy. Pomocny jest blender.
    Piekarnik nagrzać do 200stopni. Pomidory przekroić wzdłuż, a dwie części. Wydrążyć lekko trochę środka. Ułożyć na blaszce do góry przekrojoną stroną. Posypać solą i cukrem.
    Okruchy wymieszać razem z oliwą, pieprzem, pietruszką, bazylią i szczyptą soli w misce. Rozłożyć na połówkach pomidorów. Piec 20- 30minut.

  • Jeżeli nawet wygram to nie chce tej nagrody.
    Wolałbym się spotkać z Julką niż dostawać jakieś produkty spożywcze.

  • Spaghetti al Pomodoro
    Porcja na 4 osoby

    Składniki:
    -około 5 pomidorów
    -czosnek (1-2 ząbki)
    -pieprz i sól
    -bazylia (kilka listków)
    -spaghetti (makaron)
    -oliwa z oliwek (nie olej!)

    Przygotowanie:
    Sparzyć pomidory oraz zdjąć skórkę. Następnie pokroić pomidory na małe kostki wrzucić je na rozgrzaną patelnie(patelnia nagrzana z oliwą) Zamieszać… Dodać sól i pieprz oraz pokrojone na kawałki ząbki czosnku oraz posiekaną bazylię Zamieszać… Gotować makaron około 9-10 minut.

    Podanie:
    Nałożyć makaron podać sosem, można dodać listki bazylii na wierzch dla ozdoby.

    Smacznego:)

  • SPAGHETTI ZAPIEKANE W FOLII.

    Składniki na 4 porcje:

    320 g spaghetti
    300 g pomidorów
    400 g małych ośmiornic
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    sól

    Wykonanie:

    – Pomidory włożyć do wrzącej wody na 30 sekund. Osączyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grubą kostkę.
    – Ośmiornice- po oczyszczeniu, pokroić na duże kawałki.
    – Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć posiekany czosnek i
    smażyć przez 2 minuty. Dodać ośmiornice i pomidory. Posolić i dusić przez 40 minut.
    – Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody i gdy jest jeszcze zdecydowanie twarde odcedzić. Polać sosem, wymieszać i rozłożyć na czterech kawałkach folii aluminiowej. Każdą porcję szczelnie owinąć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać przez 4-5 minut. Bez rozwijania rozłożyć na talerzach i zaraz podawać. Smacznego!!!

  • Również życzę wszystkiego co najlepsze Tobie Julio z okazji Twoich 16-stych urodzin, a przede wszystkim zdrowia, bo ono jest najważniejsze 🙂 A poza tym to życzę Ci szczęścia i pomyślności, oraz samych sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym no i tego wszystkiego czego Ty sobie życzysz 🙂

  • Makaron Barilla Spaghetti – paczka
    Mięso mielone z indyka – 400 g
    Passata pomidorowa – 300 ml
    1 świeży pomidor
    1 papryka czerwona
    Bazylia
    Oregano
    Sól
    Pieprz
    Papryka słodka w proszku
    Papryka ostra w proszku
    Oliwa z oliwek
    Przyprawa do mięsa mielonego

    Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek. Czekamy aż się zagotuje.

    W międzyczasie kroimy pomidora i paprykę w małe paski (wyjmujemy szypułki) i podsmażamy na oliwie. W czasie podsmażania przygotowujemy sos. Do dużej misy wlewamy passatę, dodajemy przyprawy (ilość wedle uznania – warto sprawdzać po dodaniu każdej) – bazylię, oregano, paprykę słodką, sól, pieprz i paprykę ostrą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Podsmażone warzywa (warunkiem jest uzyskanie miękkiej skórki papryki) dorzucamy do przygotowanej passaty. Całość mieszamy.

    Na niewielkiej ilości oliwy smażymy mięso mielone, dodając sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego.

    W czasie smażenia powinna się gotować woda na makaron. Wrzucamy spaghetti Barilla i czekamy, aż się ugotuje. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do usmażonego mięsa. Całość należy dokładnie wymieszać.

    Ostatnim krokiem jest dolanie sosu. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut na ogniu. Gotowe danie warto udekorować np. pietruszką (swojsko) lub rukolą (włosko). Smacznego!

  • może to mało oryginalne ale pomidor najlepiej smakuje z pajdą swojskiego chleba. Masełko, sól,pieprz, szczypiorek… Tęskno za wiosną i szklarnią!!

  • Uwielbiam pomidorową zupę-krem. Dzisiaj była na obiad. Wykonana z twojego przepisu, Jula 🙂 . Dziękuję za przepis i w zamian zostawiam mój. Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂 .

    „Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą, z serem feta lub kozim”:

    Składniki:

    – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy;
    – przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego;
    – 2 łyżki oleju roślinnego;
    – 1 cebula szalotka;
    – 1 czerwona papryczka chili;
    – 2 ząbki czosnku;
    – 1 puszka pomidorów, obranych;
    – 4 łyżki ajwaru (pasty z papryki i bakłażana);
    – 3 jajka;
    – około 100 g sera feta lub serka koziego w roladce pleśniowej;
    – natka pietruszki;
    – pieczywo, np. domowa ciabatta pieczona w keksówkach.

    Przygotowanie:

    Soczewicę wsypać do małego garnka, opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić i zalać 1 szklanką świeżej wody, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kolendrą, kminem rzymskim. Przykryć i zagotować. Gotować przez około 13 – 15 minut do miękkości.
    Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, chili (bez pestek) i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
    Wlać pomidory z puszki wraz z sosem, widelcem rozgnieść kawałki pomidorów. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
    Dodać ajwar, ugotowaną soczewicę wraz z pozostałym płynem z garnka, wymieszać i zagotować. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać trochę wody.
    W gotującej się masie zrobić 3 dołki łyżką i wbić w nie jajka, obok wcisnąć kawałki fety lub plasterki sera koziego. Przykryć pokrywą i gotować przez 5 minut. Masa ma bulgotać na średnim ogniu. Po 5 minutach poruszyć patelnią aby reszta białka spłynęła na boki i się ścięła. Posypać natką i podawać z pieczywem.

    Smacznego 🙂 .

    P.S. Gapa ze mnie i zapomniałam podać nazwy przepisu. Wysyłam ponownie poprawionego posta z nazwą potrawy :).

  • Uwielbiam pomidorową zupę-krem. Dzisiaj była na obiad. Wykonana z twojego przepisu, Jula :). Dziękuję za przepis i w zamian zostawiam mój. Mam nadzieję, że będzie smakował :).

    Składniki:

    – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy;
    – przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego;
    – 2 łyżki oleju roślinnego;
    – 1 cebula szalotka;
    – 1 czerwona papryczka chili;
    – 2 ząbki czosnku;
    – 1 puszka pomidorów, obranych;
    – 4 łyżki ajwaru (pasty z papryki i bakłażana);
    – 3 jajka;
    – około 100 g sera feta lub serka koziego w roladce pleśniowej;
    – natka pietruszki;
    – pieczywo, np. domowa ciabatta pieczona w keksówkach.

    Przygotowanie:

    Soczewicę wsypać do małego garnka, opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić i zalać 1 szklanką świeżej wody, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kolendrą, kminem rzymskim. Przykryć i zagotować. Gotować przez około 13 – 15 minut do miękkości.
    Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, chili (bez pestek) i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
    Wlać pomidory z puszki wraz z sosem, widelcem rozgnieść kawałki pomidorów. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
    Dodać ajwar, ugotowaną soczewicę wraz z pozostałym płynem z garnka, wymieszać i zagotować. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać trochę wody.
    W gotującej się masie zrobić 3 dołki łyżką i wbić w nie jajka, obok wcisnąć kawałki fety lub plasterki sera koziego. Przykryć pokrywą i gotować przez 5 minut. Masa ma bulgotać na średnim ogniu. Po 5 minutach poruszyć patelnią aby reszta białka spłynęła na boki i się ścięła. Posypać natką i podawać z pieczywem.

    Smacznego :).

  • Penne zapiekane

    Składniki:

    opakowanie makaronu penne
    1 kg pomidorów lub 2x pomidory w puszcze
    cebula
    4 ząbki czosnku
    kilkanaście czarnych oliwek
    8 łyżek oliwy
    suszone oregano
    sól, pieprz

    Wykonanie:

    1. Makaron gotować krócej o 3 minuty niż podaje przepis na opakowaniu.
    2. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać.
    3. Oliwki pokroić w plasterki.
    4. Cebulę obrać i pokroić w talarki.
    5. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą.
    6. W żaroodpornym naczyniu wymieszać makaron, pomidory, oliwki, cebulę z oliwą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem oraz oregano.
    7. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C.

  • SPAGHETTI A’LA BOLOGNESE – składniki:
    70- 80 dag mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
    1 cebula
    2 puszki pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    zioła prowansalskie
    bazylia
    oregano
    sól
    pieprz czarny mielony
    SPAGHETTI A’LA BOLOGNESE – sposób przygotowania: Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podduszamy ją do miękkości z odrobiną soli. Gdy cebulka będzie miękka, wówczas dodajemy mięso mielone i podduszamy. Pomidory z puszki rozdrabniamy widelcem lub przy użyciu blendera. Dodajemy je do mięsa i całość gotujemy przez kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli uznamy, że przydałoby się wzmocnić smak pomidorów i kolor sosu. Następnie dodajemy roztarte ząbki czosnku, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente

  • INDYJSKI SOS Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI
    1.Pokrój cebulę w plastry. Podsmaż gorczycę na oleju, aż zacznie strzelać. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę.
    2.Pokrój pomidory i ziemniaki w kostkę. Dorzuć do cebuli imbir, czosnek, chilli, a po 2 minutach pokrojone pomidory.
    3.Podsmaż chwilę i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz resztę przypraw. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
    4.Dolej mleko kokosowe. Dopraw potrawę Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Gdy zacznie wrzeć – wyłącz. Podawaj z ryżem.

  • Kurczak z pomidorami w wyjątkowym sosie
    Składniki:
    pierś z kurczaka – 400 gramów
    Bulionetka drobiowa
    pomidory z puszki – 1 szklanka
    tłuszcz do smażenia – 100 gramów
    ziarna kolendry – 1 łyżeczka
    jogurt naturalny – 1 szklanka
    cebula – 2 sztuki
    pokruszony kardamon – 1łyżeczka
    ząbek czosnku – 2 sztuki
    goździki – 20 ziaren
    sok z cytryny – 3 łyżki
    imbir – 1 łyżka
    czarny pieprz – 1 szczypta
    kmin rzymski mielony – 2 łyżeczki ziarna gorczycy – 1 łyżeczka
    chilli – 1 łyżeczka
    kurkuma – 2 łyżeczki
    Sposób przyrządzenia:
    Wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu z sokiem z cytryny, kminem rzymskim, kurkumą, chili i pieprzem. Pokrój mięso w kostkę, włóż do marynaty. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i imbir. Rozgrzej masło i dodaj ziarna gorczycy, kolendry, kardamonu i goździki. Gdy zbrązowieją, dodaj cebulę. Po zeszkleniu cebuli, wrzuć posiekany czosnek oraz imbir. Gdy cebula zbrązowieje, dodaj pomidory. Chwilę podsmaż, a następnie wrzuć kurczaka z marynatą. Następnie dodaj bulionetkę drobiową. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie miękki, a z reszty składników powstanie gęsty sos. Podawaj z jogurtem.

  • Cieciorka a’la leczo
    Składniki:
    – ugotowana cieciorka (ewentualnie z puszki)
    – laska cienkiej kiełbasy
    – 3 cukinie
    – pomidory krojone w puszce
    – zielone oliwki
    – sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
    – opcjonalnie śmietana dla złagodzenia smaku

    Sposób przygotowania:
    Kiełbasę kroimy na półtalarki i smażymy do wytopienia się tłuszczyku, następnie dodajemy cukinię również w półtalarkach, dusimy wszystko razem pod przykryciem, doprawiając solą i pieprzem i podlewając odrobiną wody. Kiedy cukinia staje się szklista dodajemy puszkę pomidorów, oliwki przekrojone na pół oraz cieciorkę, doprawiamy ostrą papryką i bazylią. Potrawa powinna mieć konsystencję stało-płynną. Wykładamy ją na talerz, opcjonalnie dekorujemy łyżką śmietany, która złagodzi smak dania, jeśli przesadziliśmy z przyprawami 😉

  • Składniki:
    – 2 bagietki pszenne
    – oliwa
    – 2 ząbki czosnku
    – 2 średnie pomidory
    – 1 kulka mozzarelli
    – świeża bazylia

    Przygotowanie:
    Czosnek przeciskamy i mieszamy z 4 łyżkami oliwy. Pieczywo kroimy w grubsze kromeczki. Pomidory obieramy i razem z mozarellą kroimy w plastry. Każdą kromkę smarujemy oliwą z dwóch stron i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na kromkach układamy po plasterku pomidora, sera i listku bazylii. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10-15 min. Tak żeby się ładnie zrumieniły.

  • Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami
    Składniki:
    4 pomidory malinówki
    1 puszka pomidorów
    2-3 piersi z kurczaka
    świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk)
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    kilka listków roślinki tzw. maggi
    6 listków oregano
    8 listków bazylii
    2 łyżki oliwy

    Przygotowanie:
    Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem.

    Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii.

    Składniki na domowe ziemniaczane kopytka:

    800 g ziemniaków
    250 g sera białego śmietankowego
    1 jajko
    około 2 szklanek mąki
    sól
    pęczek świeżej bazylii

    Przygotowanie kopytek:

    Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę je, obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Dobrze by było aby nie były to ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam ⅔ ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie kawałeczki rozgniatam w dłoniach i umieszczam do nich po 3-4 listki bazylii. Dokładnie zaklejam.

  • Pizza: mozzarella, pomidor, rukola

    Składniki

    Składniki na 2 placki:
    300 g mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka soli
    80 ml mleka
    80 ml cieplej wody
    15 g świeżych drożdży
    4 łyżki oliwy z oliwek EV
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    2 kulki mozzarelli
    2 spore pomidory
    3 spore łyżki pesto z rukoli z bazylią
    2 garści rukoli
    2 łyżeczki oregano
    oliwa z oliwek EV

    Etapy przygotowania

    Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).
    Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.
    Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry mozzarelli .
    Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.
    Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją rukolą.

  • Zupa toskańska

    Składniki (Dla 4 osób) :

    – 1puszka krojonych pomidorów
    – 3 ząbki czosnku
    – 2 cebule
    – 2 łyżki oliwy z oliwek
    – 100g serka mascarpone
    – 1 łyżeczka cukru
    – kilka kropel sosu tabasco
    – 1 pęczek tymianku
    – 1 pęczek bazylii
    – 1 szklanka wody przegotowanej
    – 50 dag grzanek
    – sól i pieprz

    Sposób przygotowania:

    Pomidory osączyć(zalewę zostawiamy), a następnie zgnieść widelcem. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą i dusić pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu przegotowaną wodą. Tymianek i bazylię umyć i posiekać a następnie dołożyć do pomidorów. Po chwili dodać tabasco, 1 łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz i gotować jeszcze przez 15min. Zupę ściągnąć z ognia. Jeśli nie ma zbyt kremowej konsystencji, można ją jeszcze zmiksować za pomącą blendera. Rozlać do talerz. Podawać z grzankami i kleksami z serka mascarpone.

  • Najbardziej z pomidorów uwielbiam sos Uncle Beans domowej roboty ,wykorzystuje go do makaronu ,ryżu ,kus kus ,a nawet smaruje nim spód pizzy.
    Składniki
    3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    2 papryki(czerwona i żółta)
    1 puszka ananasów(pokrojone w kostkę)
    1 puszka kukurydzy
    2 szkl. cukru
    1 szkl. octu
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki soli
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżka curry
    pół łyżki chili
    2 łyżki papryki słodkiej
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Cebulę pokroić w paski i poddusić w garnku.

    Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

    Dusić przez godzinę.

    Pokroić paprykę w kostkę i wrzucić do garnka razem z resztą produktów.(bez mąki ziemniaczanej)

    Gotować jeszcze 15 minut.

    Po tym czasie wlać rozbełtaną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i zagotować.

    Rozlewać do słoików i zakręcać na gorąco.Odwracać do góry dnem.

    Najlepiej smakuje z mięskiem i ryżem ale z makaronem też jest wyśmienity.

    Życzę smacznego

  • Frittata z pomidorami: Składniki: 2 pomidory, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 jajka, 1/2 ząbka czosnku,3 łyżki mleka, 125 g mozzarelli, bazylia, 1 łyżka masła; Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Ułożyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, skropić octem balsamicznymi i oliwą i oliwek.
    W oddzielnej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać sól i pieprz, drobno starty czosnek, mleko, ser mozzarella. Dodać kilka liści bazylii i wymieszać.
    Rozgrzać patelnię razem z masłem, wlać masę jajeczną i smażyć przez około 2 minuty, następnie ułożyć pomidory i wstawić do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut lub do czasu aż masa będzie zastygnięta.

  • Najzdrowsza, lekka i pyszna – zupa z pieczonych papryk i pomidorów.

    Papryki nacieram olejem z oliwek i piekę w piekarniku, wrzucam do blendera – powstały mus dodaję do wcześniej przygotowanego bulionu, dodaję gęsty mus pomidorowy ze słodkich pomidorów – tylko świetnej jakości. To istotne, ponieważ produkty o dobrej jakości dadzą najlepszy smak.
    Doprawiam odrobiną papryki ostrej, soli i cukru.
    Zagotowuję
    Przyprawy do indywidualnej preferencji.
    Proporcje: 1:1:1 bulion : mus z pieczonych papryk : pomidory

    Szybko, mega smacznie i szalenie zdrowo.

  • Przekładaniec z kurczakiem

    2 piersi z kurczaka gotowane
    3 woreczki ryżu
    puszka pomidorów
    sól
    pieprz
    przyprawa np. zestaw śródziemnomorskich ziół lub Vegeta
    koncentrat pomidorowy
    czosnek
    cebula
    oliwa z oliwek
    beszamel

    Na patelnie wlewamy oliwę , dodajemy czosnek i cebulę, Czekamy aż cebula się zeszkli, dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość kilka minut doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. W międzyczasie gotujemy pierś z kurczaka, ugotowaną pierś należy podzielić na małe kawałki. Gotujemy ryż na sypko. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: najpierw sos, następnie ryż, kurczak i znowu sos, ryż, kurczak. Na koniec zalewamy całość beszamelem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy tak długo aż beszamel się przyrumieni. Danie to wspaniale pasuje na obiad jak i na kolacje, szczególnie smakuje jesienią i zimą .

  • Ja polecam włoski przysmak, najlepiej nadający się na przystawkę. A więc nalezy pokroić cebulkę w dość grube plastry, takie gruby plaster cebulki skrapiamy lekko oliwą posypuejmy bazylią i oregano, następnie nakładamy gruby plaster pysznego soczystego pomidora całość posypujemy parmezanem i podgrzewamy około 15 minut w piekarniku :-), można przygotować sobie także wersję wzbogacona o chlebek tostowy na spodzie albo po wyjęciu z piekarnika dodać kilka drobnych kostezek pokrojonej mozzarelli. :-),

  • Ryba smażona w curry i pomidorach
    300 g dorsza
    puszka krojonych pomidorów
    1 cebula
    curry
    papryka słodka
    pieprz ziołowy
    sok z cytryny
    Rybę pokroić w paski, posypać curry, polać sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Do garnka wrzucić pomidory z pokrojoną w kostkę cebulą i przez chwilę dusić. Następnie dodać rybę, curry,paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól i dusić do miękkości.
    Najlepiej smakuje z ryżem (np. brązowym).

  • Placki pizzowe zwane pizzerinkami: robimy klasyczne ciasto naleśnikowe tylko nieco gęstsze. Dodajemy drobno pokrojone: pomidory, mogą też być suszone pomidorki, ogórki, paprykę i kawałeczki kiełbasy/szynki. Do ciasta dodajemy nieco oleju, oregano, opcjonalnie posiekany czosnek. Po wymieszaniu składników z ciastem, wlewamy na patelnię i smażymy. Gdy jedna strona się odpowiednio usmaży, przewracamy na drugą stronę i kładziemy na wierzch kawałeczki żółtego sera, by się roztopił na gorącej powierzchni. Obustronnie usmażoną pizzerinkę możemy posmarować własnym sosem pomidorowym.
    Sos pomidorowy- 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu sól, pieprz oregano, bazylia i mieszamy
    Opis długi, ale danie proste i iście studencko tanie, smaczne i niedrogie. Smacznego!!!

  • Mój ulubiony przepis z pomidorami jest prościutki ale jedzenie genialne – micha dobrych, najlepiej malinowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki, garść liści świeżej bazylii, porwana w kawałki mozzarella a to wszystko skropione obficie oliwą, ja lubię taką z nutą czosnkową. Jedzenie zdrowe ( mnóstwo potasu), dietetyczne, szybkie w przygotowaniu i pyszne, czego chcieć więcej. 🙂 Jak mam ochotę to robię sobie do tego grzanki z serem 🙂

  • Pomidorowe kurczaki:
    składniki:
    4 udka
    pasta pomidorowa lun 4 pomidory
    rozmaryn – 3 gałązki
    czosnek – 3 zabki
    oliwa
    cebula
    Kurczaka natrzeć przyprawami. Wkładamy do naczynka żaroodpornego, dodajemy pomidory, czosnek i cebulę i oliwe. Pieczemy 45 minut w wysokiej temperaturze. polecam

  • Składniki, 1 – 2 porcje:

    • 2 pomidory
    • 1/2 łyżki masła lub oliwy extra vergine
    • 1/4-1/2 małego ząbka czosnku
    • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta suszonego oregano, szczypta chili
    • 2 jajka
    • świeża bazylia
    • chrupiąca bagietka

    Przygotowanie:
    Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
    Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, chwilę podsmażyć.
    Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić solą, pieprzem, oregano i chili, smażyć przez około 4 minuty, doprawić szczyptą cukru gdyby pomidory były za kwaśne.
    Łyżką zrobić dwa wgłębienia w zawartości patelni i wbić w nie jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Posypać poszarpaną bazylią i podawać z grzankami z bagietki.

  • Mój przepis na pyszne pomidory

    5 pomidorów

    1i cukinia

    1/2 szklanki ryżu

    50 ag mięsa mielonego z indyka

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    ok. 10 dkg startego żółtego sera

    5 plasterków sera żółtego Gouda

    sół i pieprz do smaku

    PRZYGOTOWANIE:
    Pomidory – odkroić czubki i wydrążyć nasionka. Cebulkę posiekana i czosnek posiekamy. Dodajemy mięso mielone i nadal smażymy, ciągle mieszając. Kiedy mięso jest już podsmażone, dodajemy miąższ z pomidorów, przyprawiamy i dusimy 25 minut. Cukinię w paski i kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, na to pomidory, do których nakładamy mięsny farsz. na wierzch ser. Pieczemy 20-30 minut. Pycha.

  • Julka idź kiedyś do Hells Kitchen – Piekielna Kuchnia. Naprawdę dobrze idzie Ci gotowanie i jestem przekonany, że dasz sobie radę w takim programie 🙂 Przepisu niestety nie mam 🙁
    Pozdrawiam 🙂

  • pomidorowe leczo

    1 passata
    2 papryki
    2 cebule
    4 parówki
    cebule zeszkli wraz z parówkami, w garnku gotować pomidorowy przecier, z papryką oraz cebula i parówkami. Poprawić. Podawać z mararonem albo ryżem. pycha.

  • 1 passata
    1 cebula
    2 zabki czosnku
    1 lyzka oliwy z oliwek
    2 suszone pomidory
    Makaron swiderki
    Tarty parmezan

    Cebule i czosnek poszatkowac, podsmazyc na oliwie, dodac suszone pomidory i zalac passata. Dusic ok 10-15 minut. W tym czasie ugotowac makaron. Na talerzu nalozyc makaron, polac sosem i posypac tartym serem. Pysznosci !

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów
    1/2 litra wody
    1 kostka rosołkowa
    2 łyżeczki mąki pszennej, 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
    1 duza lyzka masla

    1 i 1/2 szkl.wody zagotować; do gotującej wrzucić kostkę rosołkową.

    Po około 2-3 minutach gotowania dodać koncentrat.

    W 1/2 szkl. wody rozmieszać mąkę, wlac i gotować na wolnym ogniu, często mieszając około 5-7 minut. Pod koniec gotowania dodac maslo.

    Sos jest przepyszny, uniwersalny i można go doprawić dowolnie do smaku wg gustu. Jednak ja i moja rodzina lubimy w takiej postaci sos pomidowrowy.

  • Dobra, więc tu jest przepis na tartę z pomidorami :3 Pycha!

    -230 g gotowego ciasta francuskiego*
    -około 350 – 500 g pomidorów
    -500 g sera ricotta (sprzedawany w kubeczkach)
    -skórka starta z 1/2 cytryny
    -2 młode szczypiorki
    -2 jajka
    -60 g tartego parmezanu + 2 łyżki na wierzch
    -sól, pieprz oraz masło do posmarowania formy
    -do podania: rukola z winegretem, szczypiorek, świeżo zmielony pieprz

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować formę o wymiarach nieco mniejszych niż ciasto francuskie i o takim kształcie jak ciasto. Formę posmarować masłem a następnie wyłożyć ciastem.
    Najpierw podpiec samo ciasto: na ciasto położyć trochę mniejszą formę lub samo dno od tortownicy, blaszkę od spodu można posmarować masłem aby nie przykleiło się do ciasta. Na tę drugą formę wysypać obciążenie np. suchą fasolę i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć całe obciążenie i piec spód jeszcze przez około 5 – 7 minut aż lekko się zrumieni.
    W misce wymieszać ser ricotta ze skórką z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, jajkami oraz parmezanem. Doprawić solą i wyłożyć na podpieczony spód, posypać dodatkowym parmezanem.
    W masę powkładać pokrojone na plasterki pomidory. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C, zabezpieczyć wystające brzegi tarty kawałkami folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły i piec przez około 25 minut aż masa się zetnie.
    Po upieczeniu można skropić oliwą, posypać posiekanym szczypiorkiem, udekorować rukolą z winegretem, świeżo zmielonym pieprzem.

  • Pomidory pieczone z kozim serkiem

    4 Pomidory
    czosnek
    oliwa
    rozmaryn
    kawałek koziego sera
    sól
    Pomidory wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy oraz listki rozmarynu. przykrywamy plastrami koziego serka.
    Polewamy obficie oliwą z oliwek. Przykrywamy na początku folia, ale potem ściągamy. Gotowe po 30 minutach. pycha!

  • Biało-czerwona delicja

    Mozarellę pokroić w plastry, dodać pomidorki w krążkach, polać dobra oliwą oraz świeża bazylia. Pyszne i proste danie . ja dodaje jeszcze odrobinę peiprzu, soli i balsamico… Polecam

  • Makaron z pomidorami.
    Pomidorki koktajlowe na patelni podsmażyć z cebulka i oregano. Dodać czosnek i cebulkę oraz trochę przecieru pomidorowego. Podawać z makaronem rurki, posypać serem mozarella.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close