Anna Samusionek - kobiece przyjemności Kulinaria

Pożywne i szybkie śniadanko

Kochani,

Dziś rano otworzyłam niemal pustą lodówkę i zaczęłam zastanawiać się co tu z tego „nic” zrobić na pożywne i szybkie śniadanko.
Jak już pisałam, od lat jestem wegetarianką, a ostatnio zaczęłam ograniczać również dość znacznie nabiał, więc jak tu poszaleć?

Anna Samusionek: Pożywne i szybkie śniadanko - BlogStar.pl

Zobaczcie co wykombinowałam z tak zwanego „nic”. Mam nadzieję, że gdy wypróbujecie ten przepis, również się Wam spodoba, szczególnie iż łączy w sobie przyjemność jedzenia łakoci z dbaniem o to, by się zdrowo odżywiać.
Oto mój autorski przepis(mam nadzieję, że nikt go przede mną nie wymyślił, jeśli tak to przepraszam za hasło „autorski”) na zdrowy i pyszny makaron z truskawkami.

 

SKŁADNIKI (PORCJA NA 4 OSOBY):
-pół paczki (albo paczka w zależności od apetytu) makaronu razowego orkiszowego penne (to moja wersja dietetyczna ale może być też zwykły makaron),
– pół kilograma truskawek (albo do woli),
-ok.1/2 do 3/4 szklanki orzechów nerkowca(ja w domu mam zawsze zapasy najróżniejszych orzechów) -te zawierają mnóstwo: magnezu, wit.B6, żelaza, cynku, białka i kwasu foliowego-nie muszę chyba dłużej zachwalać?
-jeden zmrożony banan lub świeży ale wtedy dodajcie ze dwie kostki lodu,
-dziś dodałam jeszcze odrobinę mleka sojowego ale nie jest niezbędne,
-dla tych co są uzależnieni od słodkiego można dodać z łyżkę brązowego cukru lub miodu ale dzięki bananowi nie jest to konieczne.

WYKONANIE (ŁATWIZNA)
Makaron gotuję zgodnie z przepisem, i w tym czasie miksuję w blenderze najpierw truskawki z orzechami, a potem dodaję mrożonego banana lub świeżego i  kostki lodu.
Smakowitą, chłodną masę wylewam na makaron i ozdabiam blanszowanymi  migdałami w całości, płatkach lub posiekanymi(tę ozdobę oczywiście możemy pominąć). Szybko, pysznie i zdrowo, a przy tym baaaardzo sycąco. Myślę, że dzieciaki też mogą to pokochać.

Anna Samusionek: Pożywne i szybkie śniadanko - BlogStar.pl

Polecam oblizując paluszki Tongue Out

Ania

Anna Samusionek

Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. Zadebiutowała w 1997 roku rolą
Zosi w filmie „Darmozjad polski”, za którą otrzymała nagrodę na Festiwalu
Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Potem przyszły kolejne filmowe i
serialowe role, m.in. w „Prawo ojca”, „Zakochani”, „Prostytutki”, „Plebania”,
„Miasteczko”, Linia życia”, „Policjanci”, „Oficer”, „Kryminalni”. Obecnie
Ania gra w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wciela się w rolę pięknej Ilony.
W życiu prywatnym aktorka jest mamą 11-letniej Andżeliki.

14 komentarzy

Click here to post a comment

  • Pani Anno, nie wiem czy kojarzy mnie pani ale ja byłam z Angeliką na obzie w 2012 na wakacjach ZHA, i byłam z Angelą 🙂 w namiocie zaprzyjazniłam się z nią i jeżeli to możliwe, czy mogła by pani ją odemnie pozdrowić? Może mnie pamięta 😀
    – Natalia J.

  • makaron na śniadanie? jakoś do mnie nie przemawia, może ryż to już szybciej, tylko czy te truskawi z ryżem tez by były dobre? – a będzie Pani odpowedać na komentarze jak inni?

  • „Gdy na śniadanie pomysłu nie mamy – bloga pani ANI szybko odwiedzamy !
    Tutaj znajdziemy propozycji tysiące, a śniadanko zjemy najlepsze pod słońcem…”

    Mmm…pychota <3
    Dziękujemy pani Ani za pomysł…
    Na pewno wypróbuję 🙂

  • Makaron, jajko, ser kozi. Szybkie, smaczne, pożywne. Na śniadanie, na obiad lub kolacje. To jedzenie, które robię w biegu, bez namysłu, bez zbędnych ceregieli i które uwielbiam:) Makaron mogłabym jeść na okrągło (!), a mówiąc ściślej – mogłabym jeść – gdybym mogła (:)) – a takie danie, to kwintesencja prostoty. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu wcześniej ugotowanego makaronu (np pozostał z obiadu dnia poprzedniego) to przygotowanie takiego posiłku trwa dosłownie kilka chwil. Polecam dla zabieganych i wielbicieli makaronu wszelakiego!

  • Ja zamiast truskawek – które właśnie się kończa, dałabym maliny lub wiśnie. A może jagody nawet

  • takie danie to i na obiad i na kolację można podać, te orzechy mnie zaskoczyły, muszę przetestować 🙂

  • ja często robię kaszę jaglana z orzechami na sniadanie, też polecam!

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close