BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Przepisy z Pytania na śniadanie

Przepisy z Pytania na śniadanie

Kochani, tak jak obiecałam podaję przepisy z mojej sobotniej wizyty w Pytaniu na śniadanie. Robiłam makaron i racuchy, więc będzie to idealny zestaw na obiad z podwieczorkiem! Jest wegetariański, a jeśli ktoś nie lubi krewetek, może zastąpić je kurczakiem lub wyeliminować. Koniecznie powiedzcie, czy Wam smakuje!

izabela-zwierzynska-przepisy_2630

 Makaron z grzybami, krewetkami, pomidorkami i carpaccio z cukinii

 Składniki:

  • 300g makaronu typu rurki ( najlepiej proste rurki; nie penne)
  • 200g obranych krewetek bez głów
  • 250g świeżych prawdziwków lub 350g mrożonych
  • 250 gr pomidorków koktajlowych
  • 2 posiekane szalotki
  • 1 niewielka cukinia (w sezonie kwiaty cukinii)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np natka pietruszki+tymianek+majeranek+szczypiorek – najlepiej gdyby były świeże) 
  • sól, pieprz
  • ser twardy do starcia: np parmezan

 Prawdziwki pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy przez ok 5 minut. Zdjąć je z patelni. Krewetki po umyciu i obraniu pokroić w kostkę.  Szalotkę posiekać i usmażyć na pozostałej po grzybach oliwie przez ok 10 min lub do zrumienienia. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki i krewetki. Doprawić sola i pieprzem i dusić na średnim ogniu przez ok 5-10 minut, czasem mieszając. Cukinię obieraczką pokroić na cieniutkie plasterki carpaccio, można także pociąć je wzdłuż na wstążki / Kwiaty cukinii wystarczy dodać wraz z ziołami na koniec. Makron ugotować al dente, odcedzić i dodać bezpośrednio go do sosu, dodać prawdziwki, pokrojone cienko plasterki cukinii i posiekane zioła. Zamieszać, by wszystko się połączyło. Podawać posypane parmezanem.

izabela-zwierzynska-przepisy_2627

 Racuchy z jabłkami w miodzie i cynamonie z żurawiną (ten przepis gościł już kiedyś na blogu, ale dla przypomnienia podaję go raz jeszcze)

 Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3-4 białka
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwa wanilia (pol torebki lub mniej)
  • mleko – w zależności od konsystencji ciasta 1-3 szklanki, ciasto powinno być gęsto-lejące
  • szczypta soli 
  • 2 mniejsze jabłka np szara reneta (będą kwaśniejsze lub inne miękkie)
  • garść suszonej żurawinowy
  • duża łyżka miodu
  • cukier puder i cynamon do posypania
  • olej roślinny
  • opcjonalnie konfitura z malin

Z 3 lub 4 jajek ubijam pianę z białek, a pozostałe 2 żółtka wrzucam do szklanki. W sporej misie przesiewam przez sitko 2 szklanki

mąki, szczyptę soli, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i niecałą łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół torebki cukru waniliowego, dodaję żółtka i mleko – mieszając łyżką, sprawdzam jak dużo go jeszcze potrzeba. Ciasto powinno być gęste, ale o płynnej, przelewającej się konsystencji. Wtedy mieszam je dodatkowo mikserem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiam ciasto i obieram jabłka ze skórki, kroję je na pół, a następnie na grubsze plasterki – półksiężyce. W misie polewam je miodem i cynamonem. Całość wcieram w jabłka i odstawiam. W międzyczasie dodaję do ciasta garść suszonej żurawiny (najlepiej wcześniej moczyć ją chwilę we wrzątku- będzie bardziej miękka) ubitą pianę z białek i rozgrzewam patelnię z olejem. Proces smażenia zakłada niezły bałagan w kuchni, ale warto! Otóż: biorę po jednym plasterku jabłka i zanurzam/obtaczam go w cieście próbując jednocześnie, aby znalazła się tam żurawina (wszystko rękoma) i szybko kładę na rozgrzanym oleju. I tak kolejno, aż zapełnię patelnię.

Na koniec odsączam placki z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypuje pudrem zmieszanym z cynamonem lub podaję z konfiturą malinowa. Mniam!

izabela-zwierzynska-przepisy_2622

 

Komentarzy: 3 dla “Przepisy z Pytania na śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>