Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości

Przepisy z Pytania na śniadanie

Kochani, tak jak obiecałam podaję przepisy z mojej sobotniej wizyty w Pytaniu na śniadanie. Robiłam makaron i racuchy, więc będzie to idealny zestaw na obiad z podwieczorkiem! Jest wegetariański, a jeśli ktoś nie lubi krewetek, może zastąpić je kurczakiem lub wyeliminować. Koniecznie powiedzcie, czy Wam smakuje!

izabela-zwierzynska-przepisy_2630

 Makaron z grzybami, krewetkami, pomidorkami i carpaccio z cukinii

 Składniki:

  • 300g makaronu typu rurki ( najlepiej proste rurki; nie penne)
  • 200g obranych krewetek bez głów
  • 250g świeżych prawdziwków lub 350g mrożonych
  • 250 gr pomidorków koktajlowych
  • 2 posiekane szalotki
  • 1 niewielka cukinia (w sezonie kwiaty cukinii)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np natka pietruszki+tymianek+majeranek+szczypiorek – najlepiej gdyby były świeże) 
  • sól, pieprz
  • ser twardy do starcia: np parmezan

 Prawdziwki pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy przez ok 5 minut. Zdjąć je z patelni. Krewetki po umyciu i obraniu pokroić w kostkę.  Szalotkę posiekać i usmażyć na pozostałej po grzybach oliwie przez ok 10 min lub do zrumienienia. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki i krewetki. Doprawić sola i pieprzem i dusić na średnim ogniu przez ok 5-10 minut, czasem mieszając. Cukinię obieraczką pokroić na cieniutkie plasterki carpaccio, można także pociąć je wzdłuż na wstążki / Kwiaty cukinii wystarczy dodać wraz z ziołami na koniec. Makron ugotować al dente, odcedzić i dodać bezpośrednio go do sosu, dodać prawdziwki, pokrojone cienko plasterki cukinii i posiekane zioła. Zamieszać, by wszystko się połączyło. Podawać posypane parmezanem.

izabela-zwierzynska-przepisy_2627

 Racuchy z jabłkami w miodzie i cynamonie z żurawiną (ten przepis gościł już kiedyś na blogu, ale dla przypomnienia podaję go raz jeszcze)

 Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3-4 białka
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwa wanilia (pol torebki lub mniej)
  • mleko – w zależności od konsystencji ciasta 1-3 szklanki, ciasto powinno być gęsto-lejące
  • szczypta soli 
  • 2 mniejsze jabłka np szara reneta (będą kwaśniejsze lub inne miękkie)
  • garść suszonej żurawinowy
  • duża łyżka miodu
  • cukier puder i cynamon do posypania
  • olej roślinny
  • opcjonalnie konfitura z malin

Z 3 lub 4 jajek ubijam pianę z białek, a pozostałe 2 żółtka wrzucam do szklanki. W sporej misie przesiewam przez sitko 2 szklanki

mąki, szczyptę soli, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i niecałą łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół torebki cukru waniliowego, dodaję żółtka i mleko – mieszając łyżką, sprawdzam jak dużo go jeszcze potrzeba. Ciasto powinno być gęste, ale o płynnej, przelewającej się konsystencji. Wtedy mieszam je dodatkowo mikserem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiam ciasto i obieram jabłka ze skórki, kroję je na pół, a następnie na grubsze plasterki – półksiężyce. W misie polewam je miodem i cynamonem. Całość wcieram w jabłka i odstawiam. W międzyczasie dodaję do ciasta garść suszonej żurawiny (najlepiej wcześniej moczyć ją chwilę we wrzątku- będzie bardziej miękka) ubitą pianę z białek i rozgrzewam patelnię z olejem. Proces smażenia zakłada niezły bałagan w kuchni, ale warto! Otóż: biorę po jednym plasterku jabłka i zanurzam/obtaczam go w cieście próbując jednocześnie, aby znalazła się tam żurawina (wszystko rękoma) i szybko kładę na rozgrzanym oleju. I tak kolejno, aż zapełnię patelnię.

Na koniec odsączam placki z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypuje pudrem zmieszanym z cynamonem lub podaję z konfiturą malinowa. Mniam!

izabela-zwierzynska-przepisy_2622

 

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close