Kulinaria

Przepisy z torebki – KUPIEC – Pikantny ryż smażony w wieprzowiną

Zazwyczaj szukając pomysłu na obiad, zaczynamy od przeglądania internetowych blogów lub książek z przepisami kulinarnymi. Zabiera to czas i często… kończy się na niczym. Za dużo, zbyt skomplikowane, trudno dostępne składniki… znacie to uczucie?

A czasami pomysł na pyszne danie mamy na wyciągnięcie ręki, do tego idealnie dobrane i skomponowane wszystkie składniki, które można nabyć w tym samym sklepie – mowa o przepisach na opakowaniach produktów. Postanowiliśmy sprawdzić ich jakość i wartość. Na pierwszy ogień wzięliśmy markę spożywczą KUPIEC. Przetestujemy przepisy jakie znajdziecie na opanowaniach poszczególnych produktów i podzielimy się z Wami naszymi wrażeniami.

BlogStar: Przepisy z torebki – KUPIEC – Pikantny ryż smażony w wieprzowiną - BlogStar.pl

Zaczynamy od ryżu parabolicznego.

 Ryż paraboliczny jest preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze oraz znacznie skraca się czas gotowania. Po ugotowaniu jest lekki i puszysty, nigdy się nie skleja. Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Aby ugotować ryż paraboliczny w woreczkach należy dobrać taką ilość wody, aby cały woreczek był zanurzony. Odmierzoną, lekko posoloną wodę doprowadzić do wrzenia i wrzucić woreczek. Następnie gotować na wolnym ogniu około 15 min. Natomiast prawidłowe proporcje gotowania ryżu sypkiego to: jedna część ryżu na dwie części wody.

Na opakowaniu ryżu parboiled marki KUPIEC znaleźliśmy przepis na Pikantny ryż smażony z wieprzowiną.

BlogStar: Przepisy z torebki – KUPIEC – Pikantny ryż smażony w wieprzowiną - BlogStar.pl

 Składniki dla 4 osób:

  • 2 torebki ryżu paraboiled KUPIECBlogStar: Przepisy z torebki – KUPIEC – Pikantny ryż smażony w wieprzowiną - BlogStar.pl
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 20 dag fasolki szparagowej (my zamieniliśmy na 1 żółtą paprykę)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 5 dag ostrego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • Mielona papryka słodka, pieprz Cayenne, tymianek sól

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Z wina, przypraw i wyciśniętego czosnku przygotować marynatę. Zalać nią przygotowane polędwiczki i odstawić na 30 minut. Papryki oczyścić z ziaren nasiennych i pokroić w paseczki, dymkę posiekać razem ze szczypiorkiem. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić odsączone z marynaty polędwiczki, obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojone warzywa i smażyć ok. 5 minut (warzywa powinny być lekko chrupkie), wymieszać z ryżem, podsmażyć jeszcze około 2-3 minuty. Podawać gorące posypane żółtym serem. Smacznego.

BlogStar: Przepisy z torebki – KUPIEC – Pikantny ryż smażony w wieprzowiną - BlogStar.pl

fot. KeKi/BlogStar

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

5 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close