Kulinaria

Przepisy z torebki – KUPIEC – Sernik z kaszy jaglanej

Tym razem przepis znaleźliśmy nie na opakowaniu a na stronie internetowej producenta Wink. Zaskoczył nas pomysł na sernik … bez sera Surprised. Okazuje się, że można! Przepis polecamy wszystkim łasuchom uczulonym na produkty mleczne. Cóż to za rozkosz jeść ciasto, które jest przygotowane z samych zdrowych składników: otrąb, kaszy jaglanej, miodu i orzechów! Naprawdę świetna alternatywa dla tradycyjnych deserów! Bo przecież, że kasza jaglana to samo zdrowie, chyba nie trzeba już nikogo przekonywać. Dzięki dużej zawartości krzemu korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów oraz leczniczo na stawy. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek dzięki swej lekko ocieplającej zasadowej naturze. Do tego wszystkiego jest lekko strawna i bardzo smaczna. Warto włączyć ją na stałe do codziennego menu, choćby w formie takiego deseru. Oryginalny przepis pochodzi ze strony marki KUPIEC , my dokładamy nasze drobne uwagi Wink

BlogStar: Przepisy z torebki – KUPIEC – Sernik z kaszy jaglanej - BlogStar.pl 

Tortownica o średnicy 21 cm

Spód:

  • 200 g otrębów granulowanych z porzeczką KUPIEC
  • 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego (naszym zdaniem zdecydowanie za mało masła albo za dużo otrąb… spód nie da się komfortowo kroić, za bardzo się kruszy, zalecamy dodać więcej masła lub zmniejszyć o połowę ilość otrąb)
  • 50 mąki razowej

Masa:

  • 180 g kaszy jaglanej KUPIEC
  • 500 ml wody
  • 100 g nerkowców
  • 50 ml likieru amaretto
  • 100 g miodu

Z własnej inicjatywy dodaliśmy na wierzch rozmrożone jagody zalane tężejącą galaretką ananasową Smile

Składniki na spód wymieszać, wyłożyć dno tortownicy, piec ok 20 minut w 190 st. C. Ostudzić.W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z kaszą jaglaną, przykryć i gotować na małym ogniu ok 50 minut, aż wchłonie wodę i będzie się rozpadać.

W międzyczasie zmielić nerkowce i zmiksować je z miodem i amaretto, następnie bardzo dokładnie zmiksować z ugotowaną kaszą. Masę przelać na podpieczony spód, pozostawić na 30 minut, następnie przykryć wierzch masy folią spożywczą i wstawić sernik do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Smacznego.

 

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

2 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close