BlogStar -> Dorota Gardias -> Pysznie i wykwintnie – moje gotowanie

Pysznie i wykwintnie – moje gotowanie

Jedzenie i gotowanie jest moją pasją od dawna, o czym mało kto wie, a ja zresztą specjalnie się tym nie chwalę. Ale dziś właśnie postanowiłam się odrobinę pochwalić :)

Po raz pierwszy zrobiłam pstrąga. Tak naprawdę przez przypadek, ponieważ udało mi się kupić świeże pstrągi. Lubię wyzwania, więc postanowiłam przygotować pstrągi na kolację. W internecie wyszukałam przepisy. Nie trzymałam się jednego, z kilku stworzyłam mój własny. Okazuje się, że przygotowanie nieprawdę pysznej potrawy z pstrąga jest banalnie proste i, co dla mnie ważne, szybkie i mało pracochłonne.

Oto mój przepis na pieczonego pstrąga

Składniki:

  • Pstrągi wypatroszone (jeden na osobę)
  • Natka pietruszki
  • Kilka ząbków czosnku
  • Cytryna          
  • Tymianek świeży
  • Masło
  • Papryka chili
  • Oliwa

Przygotowanie: Pstrągi solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy przepołowione ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek i ćwiartki cytryny. Całość skrapiamy oliwą. Zostawiamy na kilka godzin. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220st.C. Na kilka minut przed końcem pieczenie   nakładamy na rybę pastę przygotowaną z posiekanej natki pietruszki, masła i papryczki chili i wyciśniętego czosnku. Pastę kładziemy do środka ryby oraz smarujemy skórkę. Podajemy z sałatą z sosem winegret. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni. Danie jest pyszne i wykwintne.

dorota-gardias-pstrag-przepis

Polecam Dorota Gardias

 

Komentarzy: 2 dla “Pysznie i wykwintnie – moje gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>