BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Sezon na cukinię

Sezon na cukinię

Cukinia. Sezon 1. Mój przebój na obiad, przekąskę i kolację. Zawsze pyszna, łatwa do opanowania i wdzięczna. Teraz jest na nią najlepszy czas.

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

Najlepszym z najlepszych przepisów jest ten, którego nauczyłam się podczas mojej włoskiej podróży 2 lata temu, kiedy zwiedzałam Toskanię. Jest on jednak o tyle skomplikowany, że trzeba jakoś zdobyć kwiaty cukinii. Prawdę mówiąc nie mogłam na nie trafić, ale jeśli Wam się uda… wystarczy je usmażyć na patelni z oliwą maczając uprzednio w rzadkim cieście naleśnikowym (woda, mąką, sól).

Cukinia smażona
Jednak jest alternatywa, bo to samo możemy zrobić z plastrami cukinii. Uwielbiam tą przekąskę, bo jest szybka i pyszna! Można przyrządzić je na chrupko i jeść prawie jak chipsy, albo na miękko. A zatem:
Składniki:
cukinia
Mąka
Woda
Odrobina soli
Kroimy cukinię w plastry (na chipsy – cienko). Przyrządzamy ciasto z wody, mąki i soli. Konsystencja mocno płynna. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Po kolei maczamy plasterki cukinii w cieście i smażymy chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie. Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych (nie trzymajcie ich tam za długo, bo zaczną przywierać do papieru). I już! Można podawać!

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

Cukinia grillowana
Składniki:
Cukinia
Papryka różnokolorowa
Bakłażan
Oliwa
Feta
Przyprawy, w tym świeża bazylia

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

Kolejna opcja tzw. grillowa jest idealna na lato! Sezon grillowy trwa od maja do września, a cukinia w doborowym towarzystwie jest świetną alternatywą dla kiełbas, kaszanek i tłustych karkówek. Sposób jest niezwykle banalny.
Cukinie kroimy w plastry, papryki (najciekawiej w 3 kolorach) w paski i jeśli lubicie można pokroić także bakłażana. Wszystko to skrapiamy oliwią, posypujemy rozmarynem, ziołami rowansalskimi, pieprzem – właściwie tu kombinacje są dowolne. I grillujemy! Do miękkości.
Kolejno – warzywa mieszamy w misce w razie potrzemy można dolać oliwy, jeśli będą zbyt suche, a na wierzchu posypujemy pokruszoną fetą. Jeśli mamy świeżą bazylię (ps. odkryłam ostatnio czarną bazylię! Śliczna i jak pachnie!!!) dodajmy też kilka listków. Et voila! Czyż nie lekko i pysznie? 😉

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

W kolejnym sezonie „Cukinii“ zapraszam na roladki i pastę! Mam nadzieję, że już nie możecie się doczekać ;)!

Buziaki :)

Komentarzy: 10 dla “Sezon na cukinię

  1. Te placki są rzeczywiście bardzo smaczne. Można jeszcze potraktować cukinięe jak ziemniaka, Zetrzeć na tarce, dodać mąkkę, jajko, sól i na patalnię!

  2. Cukinię smażoną kocham. Nie znoszę duszonej, faszerowanej i grillowanej. 😀
    Czarną bazylię znalazłam w nasionach i posiałam razem z ta zieloną, ladnie wyrosly, niedlugo trzeba będzie próbować:)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>