Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Sezon na cukinię

Cukinia. Sezon 1. Mój przebój na obiad, przekąskę i kolację. Zawsze pyszna, łatwa do opanowania i wdzięczna. Teraz jest na nią najlepszy czas.

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

Najlepszym z najlepszych przepisów jest ten, którego nauczyłam się podczas mojej włoskiej podróży 2 lata temu, kiedy zwiedzałam Toskanię. Jest on jednak o tyle skomplikowany, że trzeba jakoś zdobyć kwiaty cukinii. Prawdę mówiąc nie mogłam na nie trafić, ale jeśli Wam się uda… wystarczy je usmażyć na patelni z oliwą maczając uprzednio w rzadkim cieście naleśnikowym (woda, mąką, sól).

Cukinia smażona
Jednak jest alternatywa, bo to samo możemy zrobić z plastrami cukinii. Uwielbiam tą przekąskę, bo jest szybka i pyszna! Można przyrządzić je na chrupko i jeść prawie jak chipsy, albo na miękko. A zatem:
Składniki:
cukinia
Mąka
Woda
Odrobina soli
Kroimy cukinię w plastry (na chipsy – cienko). Przyrządzamy ciasto z wody, mąki i soli. Konsystencja mocno płynna. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Po kolei maczamy plasterki cukinii w cieście i smażymy chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie. Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych (nie trzymajcie ich tam za długo, bo zaczną przywierać do papieru). I już! Można podawać!

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

Cukinia grillowana
Składniki:
Cukinia
Papryka różnokolorowa
Bakłażan
Oliwa
Feta
Przyprawy, w tym świeża bazylia

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

Kolejna opcja tzw. grillowa jest idealna na lato! Sezon grillowy trwa od maja do września, a cukinia w doborowym towarzystwie jest świetną alternatywą dla kiełbas, kaszanek i tłustych karkówek. Sposób jest niezwykle banalny.
Cukinie kroimy w plastry, papryki (najciekawiej w 3 kolorach) w paski i jeśli lubicie można pokroić także bakłażana. Wszystko to skrapiamy oliwią, posypujemy rozmarynem, ziołami rowansalskimi, pieprzem – właściwie tu kombinacje są dowolne. I grillujemy! Do miękkości.
Kolejno – warzywa mieszamy w misce w razie potrzemy można dolać oliwy, jeśli będą zbyt suche, a na wierzchu posypujemy pokruszoną fetą. Jeśli mamy świeżą bazylię (ps. odkryłam ostatnio czarną bazylię! Śliczna i jak pachnie!!!) dodajmy też kilka listków. Et voila! Czyż nie lekko i pysznie? 😉

Izabela Zwierzyńska: Sezon na cukinię - BlogStar.pl

W kolejnym sezonie „Cukinii“ zapraszam na roladki i pastę! Mam nadzieję, że już nie możecie się doczekać ;)!

Buziaki 🙂

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

10 komentarzy

Click here to post a comment

  • Te placki są rzeczywiście bardzo smaczne. Można jeszcze potraktować cukinięe jak ziemniaka, Zetrzeć na tarce, dodać mąkkę, jajko, sól i na patalnię!

  • Cukinia pycha, czasami ją jadam.
    Ale ostatnie zdjęcie – rewelacja.

    😉

  • Cukinię smażoną kocham. Nie znoszę duszonej, faszerowanej i grillowanej. 😀
    Czarną bazylię znalazłam w nasionach i posiałam razem z ta zieloną, ladnie wyrosly, niedlugo trzeba będzie próbować:)
    Pozdrawiam!

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close