Kulinaria

Sezon na szparagi

Sezon na szparagi właśnie się zaczyna, koniecznie trzeba to wykorzystać. Na początek proponujemy pyszną sałatkę dodatkiem szpinaku i podaną z jajkiem w koszulce. Zapewniamy, że Was zachwyci smakiem. Nas zachwyciła. Przepis dostaliśmy od zaprzyjaźnionej Kuchni niewyszukanej Wink

BlogStar: Sezon na szparagi - BlogStar.pl

 Składniki (2 porcje)

  •  300 g świeżego szpinaku, odmiana baby
  • 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • 1/20 łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka posiekanych ziół (bazylia, tymianek, oregano)
  • papryka ostra, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowujemy  dosyć gęsty winegret: zioła z niewielką ilością soli i oliwy rozetrzeć w moździerzu, dodać pozostałą oliwę, ocet i musztardę, wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką.

Szparagi, po umyciu i odcięciu końcówek,  blanszujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Przygotowujemy jajka w koszulce wbijając jajka do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem octu,  po 3 minutach za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie.

Na talerzu układamy umyty szpinak, pokrojone na połówki pomidorki i szparagi. Na wierzchu układamy jajko i całość skrapiamy sosem.  Podajemy natychmiast. Smacznego

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close