BlogStar -> Mariola Bojarska-Ferenc 50+ -> Skoro już grzeszyć, to z głową!

Skoro już grzeszyć, to z głową!

Niech zgadnę! Wasze postanowienia noworoczne to: „Schudnę, zmienię styl życia, będę ćwiczyć!”. Jestem przekonana, że choć jedno z nich znalazło się na Waszej liście… U mnie też.

Będąc w Ameryce zauważyłam również zmiany na lepsze. Ten kraj słynął z otyłości, tymczasem na ulicach obecnie jest coraz lepiej. Ludzie coraz bardziej inwestują w siebie, ćwiczą i zmieniają styl jedzenia. Słynne hamburgery amerykańskie oznaczone są ilością kalorii jako przestroga – jesz, ale musisz zdawać sobie sprawę co potem!

Spróbowałam i ja 1000 kcal! Nawet był pyszny w znanej sieci five guys wyróżnionej za najlepsze hamburgery w Ameryce. Nie tylko sumienie męczyło mnie po tym, ale brzuch mój wyglądał jakbym za chwile rodziła. Nie uwierzycie, ale to był mój drugi hamburger w życiu i ostatni zapewne. Wolę lekkie jedzenie, dlatego poznane w Ameryce potrawy z lekka odchudziłam i zaprezentowałam z synem Aleksem w „Pytaniu na śniadanie”. Nie są wprawdzie super dietetyczne, ale zawierają zdrowe składniki i można zapanować przecież nad ilością jedzenia. Skoro już grzeszyć, to z głową!

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU

Składniki

  •  Oliwa z oliwek
  • 300 gram pokrojonej wołowiny
  • 2 łyżeczki kminu i proszku z chilli
  • 2 kubki ryżu długo ziarnistego ugotowanego
  • 1 kubek pokrojonej sałaty rzymskiej
  • 1 kubek sałaty lodowej
  • 2 łyżeczki kolendry(doniczka)
  • avocado pokrojone w kostkę
  •  6 szalotek – pokrojone drobno
  • 2 papryczki jalapeno

 Wykonanie: Usmaż wołowinę na patelni, z przyprawami, po usmażeniu wymieszaj ją z ugotowanym ryżem i resztą składników. Podawaj na sałacie.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

Hamburgery z kurczaka

 Składniki:

  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 500 gr mielonej piersi z kurczaka
  • sałata rukola i zielona liściasta
  • 4 pomidory
  • 250 g ser pleśniowy
  •  8 małych bułek pełnoziarnistych lub grahamki

 

Wykonanie: Pokrój drobno cebule i paprykę i podsmaż na oliwie i dodaj do kurczaka. Wlej na patelnie odrobinę wody i poczekaj aż odparuje woda. Wrzuć zmielonego kurczaka, zmieszanego wcześniej z podsmażonymi  warzywami i przyprawami. Uformuj kotlety i usmaż. Połóż na bułce sałatę, pomidora i pokruszony ser pleśniowy i hamburgera.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

 Sałatka z mango: (2 porcje)

 

Składniki:

  • 1-2 mango
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 dymka
  • 1 ostra papryczka

 Sos:

  •  sok z 1-2 limonki
  • 4 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta płatków chili

Wykonanie: Wymieszaj wszystkie składniki sosu w szklance. Pokrój warzywa i mango w paski i wymieszaj z sosem.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

Sos ziołowo czosnkowy:

Składniki

  • Jogurt naturalny
  • Czosnek
  • Cytryna
  • Kolendra

Wykonanie: Wyciśnij ząbek czosnku do miski z jogurtem. Pokrój kolendrę i dodaj do jogurtu. Przed podaniem wyciśnij polowe cytryny do jogurtu.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

Komentarzy: 3 dla “Skoro już grzeszyć, to z głową!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>