Mariola Bojarska-Ferenc 50+: zdrowie

Skoro już grzeszyć, to z głową!

Niech zgadnę! Wasze postanowienia noworoczne to: „Schudnę, zmienię styl życia, będę ćwiczyć!”. Jestem przekonana, że choć jedno z nich znalazło się na Waszej liście… U mnie też.

Będąc w Ameryce zauważyłam również zmiany na lepsze. Ten kraj słynął z otyłości, tymczasem na ulicach obecnie jest coraz lepiej. Ludzie coraz bardziej inwestują w siebie, ćwiczą i zmieniają styl jedzenia. Słynne hamburgery amerykańskie oznaczone są ilością kalorii jako przestroga – jesz, ale musisz zdawać sobie sprawę co potem!

Spróbowałam i ja 1000 kcal! Nawet był pyszny w znanej sieci five guys wyróżnionej za najlepsze hamburgery w Ameryce. Nie tylko sumienie męczyło mnie po tym, ale brzuch mój wyglądał jakbym za chwile rodziła. Nie uwierzycie, ale to był mój drugi hamburger w życiu i ostatni zapewne. Wolę lekkie jedzenie, dlatego poznane w Ameryce potrawy z lekka odchudziłam i zaprezentowałam z synem Aleksem w „Pytaniu na śniadanie”. Nie są wprawdzie super dietetyczne, ale zawierają zdrowe składniki i można zapanować przecież nad ilością jedzenia. Skoro już grzeszyć, to z głową!

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU

Składniki

  •  Oliwa z oliwek
  • 300 gram pokrojonej wołowiny
  • 2 łyżeczki kminu i proszku z chilli
  • 2 kubki ryżu długo ziarnistego ugotowanego
  • 1 kubek pokrojonej sałaty rzymskiej
  • 1 kubek sałaty lodowej
  • 2 łyżeczki kolendry(doniczka)
  • avocado pokrojone w kostkę
  •  6 szalotek – pokrojone drobno
  • 2 papryczki jalapeno

 Wykonanie: Usmaż wołowinę na patelni, z przyprawami, po usmażeniu wymieszaj ją z ugotowanym ryżem i resztą składników. Podawaj na sałacie.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

Hamburgery z kurczaka

 Składniki:

  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 500 gr mielonej piersi z kurczaka
  • sałata rukola i zielona liściasta
  • 4 pomidory
  • 250 g ser pleśniowy
  •  8 małych bułek pełnoziarnistych lub grahamki

 

Wykonanie: Pokrój drobno cebule i paprykę i podsmaż na oliwie i dodaj do kurczaka. Wlej na patelnie odrobinę wody i poczekaj aż odparuje woda. Wrzuć zmielonego kurczaka, zmieszanego wcześniej z podsmażonymi  warzywami i przyprawami. Uformuj kotlety i usmaż. Połóż na bułce sałatę, pomidora i pokruszony ser pleśniowy i hamburgera.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

 Sałatka z mango: (2 porcje)

 

Składniki:

  • 1-2 mango
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 dymka
  • 1 ostra papryczka

 Sos:

  •  sok z 1-2 limonki
  • 4 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta płatków chili

Wykonanie: Wymieszaj wszystkie składniki sosu w szklance. Pokrój warzywa i mango w paski i wymieszaj z sosem.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

Sos ziołowo czosnkowy:

Składniki

  • Jogurt naturalny
  • Czosnek
  • Cytryna
  • Kolendra

Wykonanie: Wyciśnij ząbek czosnku do miski z jogurtem. Pokrój kolendrę i dodaj do jogurtu. Przed podaniem wyciśnij polowe cytryny do jogurtu.

 Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Skoro już grzeszyć, to z głową! - BlogStar.pl

 

Mariola Bojarska-Ferenc 50+

Najpopularniejsza trenerka fitness w Polsce, która od 25 lat w mediach zaraża Polaków zdrowym stylem życia. Autorka programu SZTUKA ŻYCIA w TVP2 i cyklu w Pytaniu na śniadanie „Piękni i zdrowi po 40-stce”. Autorka książek: Cudowny Ruch -1996, Zatrzymaj Czas-2004 i Sztuka dobrego życia- 2012, DVD z ćwiczeniami, artykułów w prasie i filmu dla DREAMLINERÓW z ćwiczeniami zapobiegającymi zakrzepicy. Prowadzi szkolenia dla firm, konferencje, kongresy, imprezy, bale itp.

Ukończyła warszawską Akademię Wychowania Fizycznego, uprawiała gimnastykę artystyczną – należała do kadry narodowej. Jest trenerem fitnessu, dziennikarką i producentką telewizyjną.
Mariola Bojarska-Ferenc jest członkiem najważniejszych światowych organizacji fitness IDEA i ECA, reprezentuje Polskę na międzynarodowych kongresach dotyczących rozwoju fitness i zdrowia. Jest uczestniczką ok 40 Kongresów Światowych. Na kongresie w Paryżu wykładała na temat polskiego rynku Wellness i SPA jako wybitna specjalistka w dziedzinie WELLNESS. Od 25 lat prowadzi w telewizji programy propagujące aktywny wypoczynek i zdrowe odżywianie. Spopularyzowała w Polsce wellness, callanetics, pilates, drums alive, body ballance, jogę fit, zumbę i ponad 200 form ruchu.
Odznaczona przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi za promocje zdrowia i sportu w mediach.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close