BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Slow Food

Slow Food

Dziś o jedzeniu, ale w jakże innym wydaniu. I musicie mi wybaczyć brak elementów graficzno- wizualnych i nawał tekstu, ale…

Dziś nie gotujemy, nie jemy, nawet nie wąchamy a… oglądamy. I to bardzo uważnie. CO? Film Macieja Kowalczuka „Wtajemniczeni“.

Izabela Zwierzyńska: Slow Food - BlogStar.pl

 

Byłam niedawno na jego premierze w kinie Luna. Idąc tam nie byłam do końca przekonana i ku mojemu zdziwieniu film bardzo mnie zainspirował. Jest utrzymany w konwencji dokumentu i uchyla rąbka magicznej tajemnicy slow foodowego klimatu. Opowiada o niezwykłym spotkaniu na Suwalszczyźnie światowej czołówki awangardowych kucharzy w ramach projektu „COOK IT RAW”. Film prezentowany był na „kuchnia+ food film fest“ i ponoć spotkał się z olbrzymim uznaniem. Mnie osobiście urzekł swoją magią i prostotą, a przede wszystkim – przesłaniem. Kucharze wypowiadali się o swoim kunszcie i podejściu do produktu, który należy szanować. Uświadczyłam tego, w jaki sposób na Suwalszczyźnie tradycyjnie robi się sękacze, jak leżakuje ser, jak się wędzi sielawę oraz produkuje mąkę i w drewnem opalanym piecu wypieka chleb, wyrabiany gołymi rękoma. Sama jestem zwolenniczką slow foodu i jeszcze do niedawna piekłam domowy chleb na zakwasie w piekarniku (niestety mój zakwas uległ zepsuciu podczas remontu i czasowej przeprowadzki…). Życie i gotowanie zgodnie z ideą SLOW jest to sztuka bardzo trudna. A cały trud w tym, aby znaleźć osoby, które w sposób tradycyjny wytwarzają charakterystyczny dla siebie produkt. Uważam, że w dużym mieście, które na dodatek żyje z taką prędkością jak Warszawa, trudno jest znaleźć choćby dobre jajka. I nie chodzi mi też wcale o produkty z naklejką EKO, która często jest nadużywana, ale o prawdziwie wartościowe produkty od ludzi z pasją.

Miejscem, w którym możemy poszukać, jest sobotni BIObazar na Żelaznej lub strona odrolnika.pl, ale najlepiej samemu spróbować zrobić coś, co zazwyczaj zdarza nam się kupić jako „gotowe“, np. kisiel. A dla zaciekawionych bardzo polecam seans oraz wizytę w nagrodzonej wschodzącą gwiazdką restauracji Atelier Amaro w Warszawie, do której też się pewnie wkrótce wybiorę.

Komentarze do wpisów pod dotychczasowymi postami znajdują się w wersji archiwalnej strony pod adresem old.blogstar.pl/gwiazdy-blogstara/izabela-zwierzynska/slow-food/

Komentarzy: 2 dla “Slow Food

  1. My brother suggested I might like this website. He was totally
    right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  2. Hmm it looks like your blog ate my first comment
    (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

    I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for novice blog writers? I’d genuinely appreciate it.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>