Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Smaczna przekąska na finał Mundialu

Nie wiem, czy pamiętacie mój post sprzed roku: http://blogstar.pl/sezon-na-cukinie/, kiedy to pisałam o smażonych plasterkach cukinii. Jeśli nie to nawet lepiej, bo wracam z przepisem w zupgradeowanej formie! Zachęciły mnie do tego mistrzostwa w piłce nożnej… Zazwyczaj podczas oglądania meczu, kiedy zapraszamy znajomych, albo spotykamy się na mieście serwowane przekąski pochodzą raczej z działu tłuste& niezdrowe. Chipsy, frytki, krakersy, słone, chrupiące orzeszki itp. Znacie to prawda? Alternatywa przyszła do mojej kuchni podczas meczu Argentyna – Holandia, choć nie jestem wielką fanką piłki nożnej (przyznajcie, że gdyby odrzeć ten sport z wielkich emocji i gigantycznego budżetu – jest on mało elegancki i dosyć wulgarny [patrz: zachowanie piłkarzy podczas natarć i poza boiskiem]) to przyjemnie było skusić się na coś pysznego podczas seansu. Tak oto na patelnię wytoczyły się plastry dojrzałej cukinii. Tym razem grube na ok 0,5cm, posolone gruboziarnistą solą morską, natarte czosnkiem i obsypane tymiankiem, bazylią i odrobiną rozmarynu. Jeśli lubicie wersję pikantną można posypać je odrobiną papryczki chili.

Izabela Zwierzyńska: Smaczna przekąska na finał Mundialu - BlogStar.pl

Gdy cukinie prowadziły dyskretny romans z ziołami i czosnkiem, ja przygotowałam ciasto. Zrobiłam 2 wersje dla porównania smaku: z klasycznej mąki białej i z mąki orkiszowej żytniej. Dla obu wariantów przepis jest ten sam: mąką, woda gazowana, trochę mleka.

Izabela Zwierzyńska: Smaczna przekąska na finał Mundialu - BlogStar.pl

Proporcje zależą od ilości cukinii, najważniejsze jest to, aby ciasto było dosyć płynnej, ale nie wodnistej konsystencji. Ciasto jest najlepsze jeśli odczeka ok 15-20 minut. Właściwie teraz nie pozostaje nam nic innego jak tylko je usmażyć. Rekomenduję oliwę z oliwek, bo lubię jej smak, choć na pewno zdrowszy będzie olej z pestek winogron lub rzepakowy. Po zdjęciu z patelni sensowne będzie odsączenie tłuszczu na grubych warstwach ręcznika papierowego. Można podawać je z serem feta i świeżą bazylią lub w towarzystwie… krążków cebulowych!

 

Izabela Zwierzyńska: Smaczna przekąska na finał Mundialu - BlogStar.pl

Powstały one z mojego bardzo praktycznego podejścia – po usmażeniu cukinii zostało mi jeszcze trochę ciasta, więc pokroiłam cebulę w grube plastry i wpakowałam je do misy. Po dokładnym ich obtoczeniu jeden krążek za drugim wyłożyłam na patelnię z gorącym olejem. Po chwili przewróciłam je na drugą stronę i tak oto powstała cebulowa przekąska! Jeśli chcecie, aby wasze krążki miały charakter chrupiących chipsów warto rozwodnić nieco ciasto. Na niedzielny finał Mundialu w sam raz!

Dla usystematyzowania całego przepisu…

Składniki dla 2-3 osób:

Gruba cukinia

2 cebule

Sól morska

2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

Zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn

Mąka biała/ Mąka orkiszowa razowa

Woda gazowana

Mleko

Oliwa z oliwek lub inny olej

 Izabela Zwierzyńska: Smaczna przekąska na finał Mundialu - BlogStar.plIzabela Zwierzyńska: Smaczna przekąska na finał Mundialu - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

5 komentarzy

Click here to post a comment

  • Tak to prawda wszystko się zgadza jest smaczne. Ale do tego przepisu należy dodać ostrzeżenie. Podanie tak przygotowanej cukinii działa uwodzicielsko na konsumenta. Jeśli jest to mężczyzna i ma się tylko względem niego kulinarne zamiary to lepiej mieć przygotowany kubełek zimnej wody z lodem! – Agresywnie działający kulinarny afrodyzjak.:)

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close