BlogStar -> Anna Samusionek -> SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!!

SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!!

Kochani,

mam nadzieję, że Wigilia i świąteczne dni minęły Wam we wspaniałej rodzinnej i przyjacielskiej atmosferze:-) Jak zwykle było pysznie,nieprawdaż?! Jak zwykle, mimo mocnych postanowień, trudno było ograniczyć wkładane na talerz porcje,no i jak tu nie spróbować wszystkiego…?!

Nawet codzienny siedmiokilometrowy jogging po moim cudownym pobliskim lesie (całkiem niespodziewanie pomalowany mrozem na biało) nie jest w stanie sprostać Bożonarodzeniowemu łakomstwu…Zrobiło się ciaśniej…

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

Dlatego wraz z najserdeczniejszymi życzeniami szczęśliwego Nowego Roku, chcę Was obdarować przepisem na niezwykle lekką i zdrową wegetariańską (jak zwykle) potrawę, znakomicie nadającą się na noworoczny obiad.

ŁÓDECZKI Z BAKŁAŻANA

O zdrowotnych zaletach bakłażana, który z botanicznego punktu widzenia jest owocem, można by długo, ale pozwólcie na telegraficzny skrót:

  • zawiera: potas,wapń,siarkę,żelazo oraz witaminy B i C;
  • działa moczopędnie, wspomaga trawienie, pobudza pracę trzustki, łagodnie przeczyszczająco, antynowotworowo;
  • najzdrowszy jest  zapiekany;
  • nie wolno go jeść na surowo, w tej postaci jest toksyczny („Lecznicza żywność” Dr.med.Jorge D.Pampalona Roger).

 SKŁADNIKI: Na osobę jeden niewielki bakłażan (podam proporcję na trzy bakłażany).

  • 3 nieduże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów, ewentualnie dodatkowo łyżka koncentratu pomidorowego, kilka suszonych pomidorów (nie są niezbędne)
  • ok. szklanki czerwonej soczewicy, może być zamiennie komosa ryżowa (quinoa)- równie pysznie,a już trochę inaczej smakuje
  • przyprawy do smaku: sól,pieprz,ostra papryczka i … co kto lubi:-) – ja dodaję dość pikantnej mieszanki ziół, którą kupiłam we Włoszech.
  • oliwa z oliwek

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

 WYKONANIE

Niezwykle proste, nawet dla mało wprawnego kucharza:-) Bakłażany myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Ostrym nożem wykrawamy środki tak, by powstała łódeczka. Świetnie się do tego nadaje nóż używany zwykle do grejpfrutów. Środki bakłażana kroimy w kosteczkę. Zarówno łódeczki jak i pokrojone części solimy i odstawiamy, aż się „spocą”. W międzyczasie drobno posiekaną cebulkę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy się lekko zrumieni, dodajemy czosnek i posiekane suszone pomidory. Dusimy dalej pod przykryciem. Bakłażana opłukujemy z soli i soku, który się wydzielił. Pokrojony środek wrzucamy do cebuli i dusimy pod przykryciem. Gdy zmięknie, dodaję pomidory (ewentualnie dodatkowo koncentrat) i soczewicę (zamiennie albo dodatkowo quinoę), której wcześniej nie gotuję.

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

Mięknie dusząc się pod pokrywką. Ale równie dobrze można soczewicę wcześniej ugotować. Ja wolę tę opcję,bo jest szybsza i nie wymaga dodatkowych naczyń. Doprawiamy do smaku. Na koniec, już bez duszenia, dodaję kilka łyżek (po łyżce na bakłażana) oliwy z oliwek. Farszem wypełniam łódeczki bakłażana. Zawijam je w folię aluminiową, tak by pod koniec pieczenia można je było trochę „otworzyć”, aby się lekko zrumieniły.

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

Piekę je w mocno nagrzanym piekarniku ok.30-40 min. W wersji mniej dietetycznej można łódeczki obłożyć plasterkami mozzarelli, ale to już całkiem zbyteczna rozpusta:-)

 

Jeszcze raz życzę tego co najlepsze i SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!!

 

Anna Samusionek

Komentarzy: 4 dla “SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>