Anna Samusionek - kobiece przyjemności Kulinaria

SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!!

Kochani,

mam nadzieję, że Wigilia i świąteczne dni minęły Wam we wspaniałej rodzinnej i przyjacielskiej atmosferze:-) Jak zwykle było pysznie,nieprawdaż?! Jak zwykle, mimo mocnych postanowień, trudno było ograniczyć wkładane na talerz porcje,no i jak tu nie spróbować wszystkiego…?!

Nawet codzienny siedmiokilometrowy jogging po moim cudownym pobliskim lesie (całkiem niespodziewanie pomalowany mrozem na biało) nie jest w stanie sprostać Bożonarodzeniowemu łakomstwu…Zrobiło się ciaśniej…

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

Dlatego wraz z najserdeczniejszymi życzeniami szczęśliwego Nowego Roku, chcę Was obdarować przepisem na niezwykle lekką i zdrową wegetariańską (jak zwykle) potrawę, znakomicie nadającą się na noworoczny obiad.

ŁÓDECZKI Z BAKŁAŻANA

O zdrowotnych zaletach bakłażana, który z botanicznego punktu widzenia jest owocem, można by długo, ale pozwólcie na telegraficzny skrót:

  • zawiera: potas,wapń,siarkę,żelazo oraz witaminy B i C;
  • działa moczopędnie, wspomaga trawienie, pobudza pracę trzustki, łagodnie przeczyszczająco, antynowotworowo;
  • najzdrowszy jest  zapiekany;
  • nie wolno go jeść na surowo, w tej postaci jest toksyczny („Lecznicza żywność” Dr.med.Jorge D.Pampalona Roger).

 SKŁADNIKI: Na osobę jeden niewielki bakłażan (podam proporcję na trzy bakłażany).

  • 3 nieduże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów, ewentualnie dodatkowo łyżka koncentratu pomidorowego, kilka suszonych pomidorów (nie są niezbędne)
  • ok. szklanki czerwonej soczewicy, może być zamiennie komosa ryżowa (quinoa)- równie pysznie,a już trochę inaczej smakuje
  • przyprawy do smaku: sól,pieprz,ostra papryczka i … co kto lubi:-) – ja dodaję dość pikantnej mieszanki ziół, którą kupiłam we Włoszech.
  • oliwa z oliwek

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

 WYKONANIE

Niezwykle proste, nawet dla mało wprawnego kucharza:-) Bakłażany myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Ostrym nożem wykrawamy środki tak, by powstała łódeczka. Świetnie się do tego nadaje nóż używany zwykle do grejpfrutów. Środki bakłażana kroimy w kosteczkę. Zarówno łódeczki jak i pokrojone części solimy i odstawiamy, aż się „spocą”. W międzyczasie drobno posiekaną cebulkę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy się lekko zrumieni, dodajemy czosnek i posiekane suszone pomidory. Dusimy dalej pod przykryciem. Bakłażana opłukujemy z soli i soku, który się wydzielił. Pokrojony środek wrzucamy do cebuli i dusimy pod przykryciem. Gdy zmięknie, dodaję pomidory (ewentualnie dodatkowo koncentrat) i soczewicę (zamiennie albo dodatkowo quinoę), której wcześniej nie gotuję.

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

Mięknie dusząc się pod pokrywką. Ale równie dobrze można soczewicę wcześniej ugotować. Ja wolę tę opcję,bo jest szybsza i nie wymaga dodatkowych naczyń. Doprawiamy do smaku. Na koniec, już bez duszenia, dodaję kilka łyżek (po łyżce na bakłażana) oliwy z oliwek. Farszem wypełniam łódeczki bakłażana. Zawijam je w folię aluminiową, tak by pod koniec pieczenia można je było trochę „otworzyć”, aby się lekko zrumieniły.

Anna Samusionek: SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!! - BlogStar.pl

Piekę je w mocno nagrzanym piekarniku ok.30-40 min. W wersji mniej dietetycznej można łódeczki obłożyć plasterkami mozzarelli, ale to już całkiem zbyteczna rozpusta:-)

 

Jeszcze raz życzę tego co najlepsze i SMACZNEGO NOWEGO ROKU!!!

 

Anna Samusionek

 

Anna Samusionek

Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. Zadebiutowała w 1997 roku rolą
Zosi w filmie „Darmozjad polski”, za którą otrzymała nagrodę na Festiwalu
Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Potem przyszły kolejne filmowe i
serialowe role, m.in. w „Prawo ojca”, „Zakochani”, „Prostytutki”, „Plebania”,
„Miasteczko”, Linia życia”, „Policjanci”, „Oficer”, „Kryminalni”. Obecnie
Ania gra w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wciela się w rolę pięknej Ilony.
W życiu prywatnym aktorka jest mamą 11-letniej Andżeliki.

4 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close