Kulinaria

Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia

Jan Kuroń, ambasador kuchni polskiej, uczeń prestiżowej szkoły :Le Cordon Bleu w Londynie, wydał właśnie swoją pierwszą książkę „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”. Byliśmy na warsztatach kulinarnych, podczas których mogliśmy nie tylko przyjrzeć się nowej książce, ale także wspólnie z mistrzem przygotować kilka prostych i smacznych potraw.

 kuron-przepisy_0013

Sama książka, zapowiada się niezwykle ciekawie. Oprócz przepisów na pyszne i szybkie dania i desery, znajdziemy cenne wskazówki na temat ekonomicznych, przemyślanych, zaplanowanych zakupów, prawidłowego przechowywania i przetwarzania żywności, tak by nic się nie zmarnowało. Autor udowadnia, że samodzielne przygotowywanie jedzenia nie musi zajmować więcej niż 20-30 min. Posiłki można przygotować szybko i sprawnie, nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania. Podpowiada jak odpowiednio zaplanować zakupy, by kupować bardziej świadomie i nie ulegać sklepowym promocjom. Dużą uwagę zwraca na niemarnowanie jedzenia – mówi, że to jedna z jego głównych zasad postępowania w kuchni, które wpoił mu tata – Maciej Kuroń. W książce znajdują się także porady jakie produkty zawsze powinny znajdować się w domu, co powinniśmy trzymać w swojej spiżarni, na półkach, w szafkach, które produkty można schować do lodówki, a które można mrozić.

„Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” to lektura obowiązkowa dla miłośników kuchni. Na zachętę przepis, który mieliśmy przyjemność przygotowywać pod okiem samego mistrza:

Ragout z boczniakami

kuron-przepisy_0051

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory – sparzone i obrane ze skóry
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 3 żabki czosnku
  • 8 boczniaków
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól, pieprz

W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plastry marchewki. Kiedy cebula się zezłoci dodać czosnek pokrojony w plasterki oraz tymianek. Całość podlać białym winem i dusić na małym ogniu. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, dodać pokrojone w kawałki kłącza selera i pokrojone w kostki pomidory. Odparować lekko sos i pod koniec duszenia wrzucić pokrojone w paseczki boczniaki. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki.

Potrawę można dowolnie modyfikować dodając więcej warzyw, np. cukinię, korzeń pietruszki, jarmuż lub kaszę jaglaną.

kuron-przepisy_0055 kuron-przepisy_0029 kuron-przepisy_0018 kuron-przepisy_0007

kuron-przepisy_0045fot. Renata Rogólska/BlogStar

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close